Infants reflexionen sobre la soledat no desitjada en el projecte “T’acompanyo: no estàs sol ni sola” : Servei de Premsa

Infants reflexionen sobre la soledat no desitjada en el projecte “T’acompanyo: no estàs sol ni sola”

21/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Ahir per la tarda es va representar al SAT! Teatre de Sant Andreu l’espectacle teatral “T’acompanyo, estic amb tu!”. En un acte presidit per la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat, Estratègia contra la Soledat i Districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, i amb la presència del comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, l’alumnat de 6è de l’escola Turó Blau va culminar d’aquesta manera un projecte pilot que té com a objectiu visibilitzar la soledat no desitjada entre els infants.

 

 

 

 

 

Emmarcat dins de l’Estratègia Municipal contra la Soledat, el projecte “T’acompanyo: no estàs sol ni sola”  busca sensibilitzar la comunitat educativa sobre aquesta situació, dotar-la d’eines, i transformar la realitat dels infants des de l’anàlisi i la reflexió,  a través d’una metodologia dinàmica. Alhora, vol dotar als infants d’eines per la seva detecció i per l’acompanyament davant de situacions de soledat no desitjada.

Els infants van representar una obra dramàtica sobre la soledat no desitjada, però explicada i interpretada des de la comèdia més fresca i espontània. L’obra presenta un dia qualsevol en un casal de gent gran del barri de Sant Andreu. Els nens i nenes, interpretant a persones grans, recorden moments de la seva infància en què es van sentir soles de manera no desitjada, contrastant amb un present on la soledat és una realitat física i palpable.

Aquest projecte ha estat dissenyat pel Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona, Mercats de Barcelona, l’Associació Contra el Càncer a Barcelona i Viu el teatre amb el suport del Consell d’Innovació Pedagògica de l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona.

L’alumnat de 6è de l’escola Turó Blau, al barri de Sant Andreu de Palomar, ha estat el protagonista d’aquesta iniciativa. El passat mes de febrer van visitar el Casal de Gent Gran Bascònia, on van poder compartir diverses experiències i impressions amb persones grans relacionades amb el sentiment de soledat no desitjada i amb les coses quotidianes de la vida.  D’aquesta interacció intergeneracional, els infants van elaborar un seguit de textos per identificar, conèixer i reconèixer aquests sentiments de soledat no desitjada que avui han escenificat ells i elles mateixes al teatre davant de familiars i de les persones grans de Casal de Gent Gran Bascònia.

La soledat és present en diferents etapes de la vida, les dones i les persones joves mostren percentatges superiors d’aquest sentiment. Segons l’enquesta elaborada per l’Institut d’Infància i Adolescència i l’Ajuntament de Barcelona durant el 2021, el 12,6% dels infants de 10 i 11 anys, i el 12,5% de 13 i 14 declaren sentir-se sols sovint. En comparació, el 4,1% de les persones de 65 anys i més afirmen sentir aquest sentiment.





Paraules clau

soledat no desitjada/