Barcelona inicia el procés per fer definitiu l’urbanisme tàctic de Sant Antoni : Servei de Premsa

Barcelona inicia el procés per fer definitiu l’urbanisme tàctic de Sant Antoni

23/05/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona inicia el procés que permetrà dur a terme l’actuació de transformació de l’àmbit tàctic de Sant Antoni en estructurant aquest mandat, donant continuïtat a la urbanització existent a l’entorn del mercat. L’objectiu és urbanitzar definitivament la part tàctica dels carrers del Comte Borrell i Parlament i la plaça que hi ha al seu encreuament.

Amb l’aprovació del pressupost municipal i la dotació per dur a terme la tramitació d’aquest projecte, el Govern municipal podrà desencallar una reforma que el veïnat i les entitats fa temps que reclamen. Es posarà fi així a la urbanització provisional d’aquest espai d’estada, que té un intens ús veïnal i que ha estat objecte de queixes per la seva degradació i desgast.

En concret, es preveu actuar en un àmbit de 13.400 m2, que inclou cinc trams de carrer –tres trams del carrer Comte de Borrell, entre l’avinguda del Paral·lel i el carrer de Manso, i dos del carrer del Parlament, entre el carrer de Viladomat i la ronda de Sant Pau– i la plaça situada a la confluència dels carrers de Comte Borrell i Parlament. L’Ajuntament aposta per consolidar la pacificació d’aquest àmbit introduint, però, criteris que resolguin les mancances detectades en els eixos verds executats a l’Eixample pel que fa al manteniment, la mobilitat, etc. que garanteixin la flexibilitat i la convivència dels usos de l’espai públic, i que s’adaptin al nou Codi d’accessibilitat de Catalunya.

Està previst que en les properes setmanes es puguin adjudicar la redacció dels avantprojectes de la plaça i dels eixos, com a tràmit previ a la redacció dels corresponents projectes executius. Aquests àmbits d’actuació estaven inclosos en dos concursos de places i eixos de Sant Antoni que es van licitar abans d’acabar el mandat passat per recollir idees de cara a la urbanització definitiva de l’àmbit, i que ara es resolen per tal de poder contractar els equips redactors.

Pel que fa a les places, el concurs incloïa el disseny dels àmbits dels encreuaments de Comte Borrell-Parlament i Rocafort-Tamarit, i ja s’ha resolt. La proposta guanyadora de la plaça Comte Borrell-Parlament, que s’executarà aquest mandat, ha estat elaborada per Leku Studio, SLP. Servirà com a punt de partida perquè l’equip redactor tingui uns criteris de base de cara al disseny de la reurbanització definitiva, que haurà d’incorporar els nous requisits i especificacions que s’introduiran per resoldre les mancances detectades en els eixos verds de l’Eixample. De la mateixa manera, properament es resoldrà el concurs de metodologia obert per als eixos, que també servirà com a base de cara a la definició dels projectes definitius per als cinc trams que s’executaran aquest mandat.

 

Recreació de la proposta guanyadora del concurs de la plaça de Comte Borrell-Parlament. La imatge no reflecteix el disseny final de la reurbanització de l’espai, ja que la proposta servirà com a punt de partida de cara a la redacció de l’avantprojecte per a la reurbanització definitiva, que incorporarà nous criteris de mobilitat, manteniment, etc. per garantir la flexibilitat i convivència d’usos a l’espai públic.

 

Els treballs de redacció i definició de transformació d’aquest àmbit, de la part baixa de l’àmbit tàctic de Sant Antoni, s’allargaran fins a finals de l’any vinent i comptaran amb el seu procés de participació veïnal. La previsió és que el cost d’aquesta actuació rondi els 8 milions d’euros i es puguin començar les obres a principis del 2026.





Paraules clau

sant antoni/