Barcelona commemora el Dia d’Àfrica : Servei de Premsa

Barcelona commemora el Dia d’Àfrica

24/05/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquest tarda, el Saló de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona ha acollit l’acte commemoratiu pel Dia d’Àfrica. Presidit per la regidoria de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, i del districte de Sant Andreu, Marta Villanueva, l’acte també ha comptat amb l’assistència de la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida, qui ha clausurat l‘acte.

 

 

 

 

La celebració del Dia d’Àfrica és un moment per donar veu i visibilitat a aquest continent, i posar en valor les societats africanes i les seves diàspores com a font de dinamisme i innovació social i cultural. A Barcelona, més de 25.600 veïns i veïnes tenen nacionalitat d’algun país africà.

L’acte ha consistit en la taula de debat “Què vol dir ser africà avui en dia a Barcelona: paper de les cultures africanes i de l’educació en la configuració i construcció de la ciutat”. Moderada per l’activista Melissa Gleizes, hi han participat el filòsof Mamadi Kaba; l’activista per la igualtat de drets, l’antiracisme i el feminisme i Creu de Sant Jordi 2023, Bombo Ndir, i el president de l’associació Joves units del Poblesec, Hatim Azahri.

L’acte s’ha tancat amb un recital de poesia a càrrec de la poetessa i activista Fatima Saheb.

 

25 de maig, una data reivindicativa

Cada 25 de maig se celebra el Dia d’Àfrica, una data simbòlica que recorda la creació de l’Organització per a la Unitat Africana (OUA), l’any 1963. El 2002 l’organització es convertiria en l’actual Unió Africana (UA).

L’OUA es va fundar amb una ideologia panafricana que defensa que els països africans i els seus habitants han d’ajudar-se entre ells i defensar els seus drets. Es tractava de la primera organització regional que agrupava els estats del continent africà –la gran majoria feia pocs anys que havien assolit la independència− i va suposar l’inici de la seva història com diferents països, societats i cultures. La data es va instaurar amb l’objectiu de promoure la unitat i solidaritat dels estats africans, posar fi al colonialisme i al seu llegat, reivindicar els avanços socioeconòmics del continent africà, i promoure la cooperació internacional.





Paraules clau

àfrica/ Dia d'África/