Barcelona destina 2,5M€ dels Fons Next Generation de la UE per subvencionar projectes d’innovació i digitalització del turisme : Servei de Premsa

Barcelona destina 2,5M€ dels Fons Next Generation de la UE per subvencionar projectes d’innovació i digitalització del turisme

25/05/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

La Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat les bases per a la concessió de fins a 2,5 milions d’euros provinents dels Fons Next Generation de la Unió Europea (UE) per a projectes que fomentin la innovació i la digitalització del turisme. Aquesta convocatòria s’adreça específicament a entitats sense ànim de lucre, ja siguin associacions, fundacions, organitzacions empresarials o bé confederacions i federacions que englobin serveis vinculats a l’economia del visitant a la ciutat de Barcelona. En concret, la convocatòria interpel·la sectors com l’allotjament, les agències de viatge, les guies, les experiències turístiques, el turisme de congressos anomenat MICE, el transport, el comerç, la restauració o bé el patrimoni i la cultura. De fet, les subvencions formen part del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions que també financen els Fons Next Generation europeus.

Les subvencions, que es podran demanar a partir de mitjans del mes de juliol un cop es publiqui formalment la convocatòria, pretenen promoure projectes que suposin, entre d’altres, fomentar la desconcentració territorial de l’activitat turística, posar en valor nous continguts que estiguin basats en els valors diferencials de Barcelona com a destinació i també potenciar la digitalització integral de l’activitat i promoció turística. Així doncs, es volen subvencionar iniciatives que millorin la prestació de serveis al visitant i l’encaix de l’activitat turística amb la vida quotidiana de la ciutadania, afavorir les interconnexions dels productes i serveis o bé la incorporació de noves tecnologies per part de les empreses turístiques. En tot cas, els projectes que es presentin hauran de proposar solucions amb impactes demostrables, que es puguin implementar en el període de temps concret, que siguin perdurables en el temps, o bé que afavoreixin pal·liar els efectes de la massificació i garanteixin un millor repartiment social i econòmic de l’activitat turística per al conjunt de la ciutat, tal com fixen les bases entre d’altres aspectes.

La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona en promoure aquesta línia de subvencions passa per aprofundir en la millora de la digitalització de tot el que té a veure amb l’economia del visitant. Cal recordar que la ciutat de Barcelona ha superat durant l’últim any els requisits necessaris per obtenir la certificació de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) que atorga la Societat mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (DTI), o bé que des de l’abril del 2021 Barcelona forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents. Darrera de tot plegat hi ha el fet de construir una destinació turística que incorpori valors amb la governança, la sostenibilitat, l’accessibilitat, la innovació i la tecnologia, no només per afavorir la revalorització de la destinació, sinó també per garantir la qualitat de l’experiència turística i la millora de la qualitat de vida de les persones residents en aquesta destinació.

Les subvencions s’atorgaran en tres modalitats diferents. La primera serà per a projectes de digitalització de la comercialització, contempla fins a 1 milió d’euros, i se centra en mesures que per exemple permetin executar plans de transformació digital, fórmules d’impuls i consolidació del posicionament a Internet, el desenvolupament o la integració en canals de venda digitals. La segona de les modalitats, dotada també amb 1 milió d’euros, s’enquadra en la voluntat d’afavorir la creació i consolidació de dades, eines i actius digitals de suport que recolzin el posicionament global de la destinació turística Barcelona, tot creant valor afegit. La tercera de les modalitats, que contempla 500.000 euros, està pensada per subvencionar altres actuacions de digitalització, innovació tecnològica i sostenibilitat, incidint especialment en què suposin una millora de la competitivitat i l’eficiència de les empreses per tal d’optimitzar i rendibilitzar les seves operacions afavorint un millor encaix d’aquestes activitats dins de la ciutat.

En qualsevol cas, els projectes subvencionats rebran una dotació mínima de 30.001 euros i una màxima de 500.000. Igualment, les entitats poden presentar diversos projectes fins a un màxim total de 750.000 euros. Aquestes quantitats hauran d’anar destinades a despeses no-recurrents que suposin un canvi estructural i tinguin un impacte perdurable en el temps respecte a la resiliència econòmica i social, la sostenibilitat, la competitivitat a llarg termini i l’ocupació.

Paraules clau

digitalització/ Fons Next Generation de la UE/ turisme/