Obren al públic els renovats jocs infantils del passeig de Sant Joan : Servei de Premsa

Obren al públic els renovats jocs infantils del passeig de Sant Joan

25/05/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els veïns i veïnes dels barris de la Vila de Gràcia, del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, així com els de la Dreta de l’Eixample, ja poden gaudir d’una renovada àrea de jocs infantils, totalment accessible. Després de 4 mesos i mig d’obres, ja han obert els jocs situats al passeig de Sant Joan entre els carrers de Còrsega i de la Indústria, situada al barri del Camp d’en Grassot i Gràcia Nova, i a tocar de la Vila i l’Eixample.

 

 

El principal objectiu de la renovació ha estat el de la millora de l’accessibilitat i de les activitats, per garantir un espai divers i transversal, obert a infants de diferents edats, capacitats i interessos. Els treballs han suposat la substitució del paviment, la tanca, els jocs i el mobiliari, a més de millorar també la integració urbana de l’espai per ser més agradable i atractiu pels veïns i veïnes. Les obres suposen una inversió d’uns 309.000 euros.

Entre d’altres, la nova àrea disposa d’elements com un carrusel, un gronxador niu, un tobogan de rodets, llit elàstic, caseta, pissarra i panells sensorials, que han estat instal·lats en dues zones diferenciades, una amb activitats i jocs més dinàmics, i l’altra amb activitats més tranquil·les.

Aquesta actuació té l’origen en els pressupostos participatius del mandat passat, en què va resultar com una de les propostes guanyadores del procés. En l’elaboració del projecte es van tenir en compte les aportacions recollides en diverses sessions participatives tant amb veïns i veïnes com amb les entitats interessades. En primer lloc, es va realitzar una diagnosi sobre els usos de l’àmbit i sobre els possibles jocs que es podrien desenvolupar. Posteriorment, els mateixos infants van participar en una nova sessió, per tal de recollir informació sobre la tipologia de jocs, activitats, interessos i gustos dels infants.

 

Barcelona, ciutat jugable per a tots els infants

Aquesta intervenció s’emmarca en l’aposta de Barcelona per ser una ciutat jugable més inclusiva, que augmenti les oportunitats de joc de tots els infants i atengui les persones acompanyants. Una de les fites del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030 és incrementar les oportunitats de joc de les persones amb diversitat funcional afavorint el joc per a tothom i l’entorn accessible a les àrees de joc mitjançant millores de disseny d’accessibilitat universal i augmentant els elements de joc certificats com a inclusius. La ciutat té, avui dia, un total de 898 àrees de joc infantil, de les quals 103 àrees són accessibles.

Dins d’aquestes 103 àrees accessibles, 30 d’elles són totalment accessibles, que vol dir que són àrees en què totes les activitats lúdiques que s’hi ofereixen tenen, almenys un element que les ofereix de forma accessible mitjançant rampes, plataformes de transferència o escales amb petja, contrapetja i passamà a les dues bandes. Aquest grau d’accessibilitat és més elevat que el que marca la normativa actual d’accessibilitat a l’espai públic, i l’Ajuntament de Barcelona té previst poder-ne tenir, almenys una, a cadascun dels barris de Barcelona abans del 2030. Al llarg de l’any 2024 han de començar les obres d’una vintena d’àrees d’aquestes característiques per tota la ciutat, ubicades de forma equitativa per tal que el 90% de la ciutadania tingui una àrea totalment accessible a menys de 10 minuts de casa seva l’any 2025.

Els criteris d’accessibilitat de les àrees accessibles segueixen el document de “Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives”, elaborat el 2019 per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent (XAVI) de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Paraules clau

jocs infantils/ passeig de sant joan/