Barcelona commemora els 25 anys del Pacte per la Mobilitat : Servei de Premsa

Barcelona commemora els 25 anys del Pacte per la Mobilitat

27/05/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Aquesta tarda ha tingut lloc al Palauet Albéniz l’acte de celebració dels 25 anys de la constitució del Pacte per la Mobilitat de Barcelona. La commemoració ha comptat amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb els tinents d’alcaldia Laia Bonet i Albert Batlle i amb membres dels diferents partits polítics que formen part del consistori, a més de destacats representants de les entitats que configuren aquest espai de diàleg entorn de la mobilitat.

L’objectiu de la trobada, a banda de commemorar l’efemèride, ha estat posar en valor aquest espai de participació i la trajectòria conjunta viscuda; i, alhora, mostrar el compromís del Govern municipal per donar un nou impuls al Pacte per la Mobilitat com un dels principals espais de consens i de diàleg entorn de les polítiques de mobilitat de Barcelona.

 

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha posat en valor el Pacte per la Mobilitat i ha agraït la feina feta i el seu compromís als pioners i impulsors d’aquest espai de diàleg i de participació. Collboni ha subratllat la importància del pacte i d’apostar per “una estratègia global, a escala metropolitana però també alhora per una estratègia barri a barri”, en matèria de mobilitat.“Tenim molta feina a fer, tenim una trajectòria compartida que ens avala aquests anys, la farem”, ha assegurat. “Us animo a seguir treballant en aquest pacte i en el Pla de Mobilitat Urbana 2025-2030”,  ha reblat l’alcalde.

El 22 de juliol de l’any 1998, 37 entitats i 5 experts, de manera conjunta amb l’Ajuntament de Barcelona, van formalitzar i adherir-se al Pacte per la Mobilitat per expressar el seu compromís vers la mobilitat a la ciutat i per tractar especialment els temes de seguretat viària. El seu predecessor havia estat el “Consell Consultiu de Circulació”, creat l’any 1983, i que també aplegava entitats i associacions representatives del sector.

Des d’aleshores, i al llarg d’aquests 25 anys, el Pacte ha contribuït a impulsar iniciatives i consensuar actuacions per millorar la mobilitat i la seguretat viària urbana. Actualment formen part del Pacte per la Mobilitat 146 associacions, empreses, organismes, entitats públiques, gremis, col·legis professionals, sindicats, patronals, universitats i persones expertes vinculades amb la mobilitat, a part de tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament de Barcelona. Els seus integrants es poden consultar aquí.

Els objectius del Pacte per la Mobilitat aprovats el 1998 i reformulats l’any 2016, es basen en:

Entre els temes que s’han abordat durant aquest quart de segle destaquen especialment els Plans de Mobilitat Urbana (PMU’s) 2006-2012; 2013-2018; 2019-2024; i el que s’està començant a configurar pels anys 2025-2030. Els PMU’s són els documents que han marcat en el full de ruta de les polítiques de mobilitat a Barcelona els darrers anys. El Pacte per la Mobilitat ha desenvolupat una important funció en la redacció dels diferents PMU’s aportant visió polièdrica de les problemàtiques de mobilitat i plantejant actuacions per incloure als plans.

Per configurar-los s’han dut a terme diversos processos participatius amb les entitats del Pacte i la ciutadania per a recollir totes aquelles opinions i propostes que han permès definir les línies d’actuació de la mobilitat urbana de la ciutat, amb la fita d’avançar cap a un model de mobilitat més sostenible, eficient, segur, saludable i equitatiu.

A través d’aquests instruments de planificació, Barcelona ha anat construint l’actual model de mobilitat de la ciutat, en el qual a dia d’avui més del 80% de la ciutadania ja es desplaça de manera sostenible: a peu, en transport públic o en bicicleta o VMP.

A banda dels PMU’s, durant aquests 25 anys també s’han dut a terme més d’un centenar de sessions de debat (plenàries i sectorials, amb grups de treball específics) on s’han abordat els grans temes de ciutat en matèria de mobilitat amb relació als vianants, les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal i el transport públic, a més de les qüestions relacionades amb el vehicle privat.

En aquest espai de trobada s’han compartit i intercanviat valoracions sobre el procés d’implantació de la Nova Xarxa de Bus, l’adopció del Sistema Tarifari Integrat, la connexió de la xarxa tramviària per la Diagonal, la regulació de la circulació dels vehicles de mobilitat personal, l’extensió del Bicing i de la infraestructura de carrils bici a la ciutat, el repartiment de llicències de bicisharing i motosharing, el creixement del vehicle elèctric, la incorporació dels radars a l’interior de Barcelona, les dades de seguretat viària i el Pla Local de Seguretat Viària, l’estratègia per una millor distribució urbana de mercaderies o diferents qüestions relacionades amb la creació i l’augment de l’Àrea regulada d’aparcament als carrers de la capital catalana, entre moltes altres qüestions.

Actualment, les entitats del Pacte es troben immerses en el procés participatiu per a elaborar el nou Pla de Mobilitat Urbana 2025-2030. Properament hi haurà dues noves sessions obertes també a la ciutadania. Es pot assistir a la sessió del dilluns, dia 3 de juny a les 17.30 h, a l’Espai Jove de la Fontana (carrer Gran de Gràcia, número 190) i el dimarts, 11 de juny a les 17.00 h a la seu del districte de Nou Barris. En aquesta segona sessió, a més, també s’hi podrà participar en línia.

 

Enllaç al vídeo commemoratiu





Paraules clau

Pacte per la Mobilitat de Barcelona/