La millora salarial redueix la desigualtat de la renda entre districtes i barris de Barcelona : Servei de Premsa

La millora salarial redueix la desigualtat de la renda entre districtes i barris de Barcelona

28/05/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través del Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades, acaba de publicar l’informe anual de la Renda Disponible de les Llars del 2021, que mostra que la Renda de les Llars per càpita (RDLpc) va augmentar un 4,8% respecte de 2020. L’any 2020 la RDLpc va baixar un 7,1% respecte l’any 2019, de manera que la RDLpc de 2021 suposa una recuperació parcial de la davallada de la renda derivada de la crisi de la pandèmia. La RDLpc de Barcelona va ser l‘any 2021 de 21.642€, un 18% més elevada que la de Catalunya (18.338€).

Com dèiem, la millora salarial pels nivells salarials més baixos explica, en bona part, la reducció de la desigualtat de la renda entre districtes i barris. Així doncs els districtes amb una renda inferior a la mitjana han tingut taxes de creixement més elevats, del 9,5% de Ciutat Vella o del 6,4% d’Horta-Guinardó mentre que els de rendes més elevades van tenir increments menors, del 4,5% de Gràcia fins a un -0,9% de Sarrià-Sant Gervasi.

Si es mira a nivell de barris s’ha reduït la diferència entre els valors extrems. En concret, la renda a Les Tres Torres, el barri amb una renda més alta (37.800€), multiplica per tres i mig la renda del barri amb menor renda per càpita que és Ciutat Meridiana (10.929€). Aquest diferencial és menor al 2021 que als anys anteriors.

Segons el tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls,  “les dades de la Renda de les Llars per càpita (RDLpc) del 2021 ens confirmen que després del sotrac que va suposar la pandèmia el 2020, hi ha hagut una certa recuperació de la renda de les llars i que hi ha tingut a veure la millora salarial pels nivells salarials més baixos, una bona noticia que ha ajudat a reduir les diferències existents entre districtes i barris”

Valls ha afegit que “també demostra que hi ha un efecte redistribuïdor del sector públic que via prestacions socials, impostos o cotitzacions ajuda a reduir les diferències en la renda que finalment tenen famílies per consumir o estalviar”.

“Aquestes dades que posen en evidència la importància d’aplicar polítiques progressistes, redistributives i socials que contribueixin a l’objectiu de tenir una ciutat més justa, cohesionada i amb menys diferències socials, però que mostren també que encara hi ha feina a fer per seguir reduint la bretxa social o salarial”, ha assegurat.

 

Principals resultats per districtes 

 

Principals resultats per barris

 

Descarregar document en format PDF





Paraules clau

Renda de les Llars per càpita (RDLpc)/