200 alumnes exposen els seus projectes de recerca en l’acte que obre la 17a Festa de la Ciència : Servei de Premsa

200 alumnes exposen els seus projectes de recerca en l’acte que obre la 17a Festa de la Ciència

06/06/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

Demà divendres 7 de juny, a les 10.00 hores, prop de 200 alumnes de 20 centres educatius participaran al Born Centre de Cultura i Memòria en la matinal orientada als centres educatius que han participat en el programa Ciència ciutadana a les escoles perquè comparteixin els resultats de la seva experiència durant el curs 2023-2024. La jornada estarà presidida pel regidor d’educació, Lluís Rabell.

Emmarcat en la 17a edició de la Festa de la Ciència, la jornada permetrà que l’alumnat, de primària i de secundària, presenti les conclusions dels projectes de recerca que han treballat, centrats en àmbits com l’estat hidrològic i ecològic del Riu Besòs, els canvis estacionals de plantes i animals, la presència de microplàstics a la platja o l’impacte de les olors o els sons en els espais.

Els següents són els projectes d’aquesta edició i els centres educatius que hi han participat:

 

Sobre Ciència ciutadana a les escoles

Ciència ciutadana a les escoles és un programa que vol sensibilitzar docents i alumnat sobre la importància de prendre part activa i tenir esperit crític davant de reptes socioambientals i, com a conseqüència, poder emprendre accions de divulgació i conscienciació en l’entorn més proper.

El programa està impulsat de manera coordinada per l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona –que lidera l’àrea de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona-, i el Consorci d’Educació de Barcelona. Al llarg d’un trimestre, integra la formació sobre el mètode científic de mostreig, l’ús d’aplicacions mòbils i web per a la recollida de dades i, finalment, l’anàlisi i la comunicació dels resultats.

Al llarg de set edicions, el programa ha arribat a 111 centres educatius i 3.300 estudiants que han treballat en nou projectes de recerca diferents, cosa que ha permès consolidar la ciència ciutadana com a eina educativa multidisciplinària.

 

Més ciència ciutadana a la festa

A part de la jornada prèvia per a escoles, durant el cap de setmana, l’espai Ciència ciutadana oferirà activitats d’aquesta temàtica al voltant d’alguns dels projectes promoguts a Barcelona i la seva zona d’influència.

Hi haurà jocs com Viatge a Green Deal, una dinàmica per descobrir de quina manera podem ser més sostenibles i implicar-nos en contra el canvi climàtic. També hi haurà tota mena de tallers, alguns relacionats amb les espècies marines com la BioMARató, descobreix la biodiversitat de les platges, o d’altres per conèixer projectes i estudis per millorar el benestar de les ciutats com Apropar la ciència ciutadana en urbanisme i salut a la societat.  I si us animeu, fins i tot, podreu anar a RitmeNatura: segueix el ritme de la natura, un espai per descobrir la fenologia a partir de la tecnologia!

A més, podràs gaudir d’OdourCollect, un projecte de ciència ciutadana per crear mapes d’olors digitals o d’espais de reflexió al voltant de l’emergència climàtica com Canvi climàtic al Mediterrani: Observadores del Mar i la ciència ciutadana en acció o “Cròniques de la calor”, una recerca sobre la calor amb el veïnat, tallers al voltant de la conservació marina o l’efecte de les onades de les altes temperatures.

 

Tret de sortida de la Festa de la Ciència

La jornada per a escoles dona el tret de sortida a la 17a Festa de la Ciència que durant el cap de setmana ha programat més de 150 activitats que combinen coneixement, recerca i diversió a l’entorn del Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial. El mar, l’arqueologia, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic tindran un protagonisme destacat en una festa que, a més, arribarà a equipaments del nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement, com l’Hivernacle i el Centre Martorell d’exposicions.

 

https://www.barcelona.cat/festa-de-la-ciencia/ca

Paraules clau

17a Festa de la Ciència/