Barcelona acull la cimera de CHANGE, i presideix aquesta xarxa de ciutats per combatre la desigualtat de gènere : Servei de Premsa

Barcelona acull la cimera de CHANGE, i presideix aquesta xarxa de ciutats per combatre la desigualtat de gènere

10/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 


Avui ha començat a Barcelona la Cimera anual de la City Hub And Network for Gender Equity – CHANGE, la primera xarxa internacional de ciutats que té com a objecte donar suport a l’equitat de gènere i compartir pràctiques per combatre el sexisme, la misogínia i la injustícia per raó de gènere, i defensar els drets de les dones.

Barcelona presideix durant dos anys la xarxa que es va crear el novembre del 2020. Des d’aleshores, a les sis ciutats fundadores: Barcelona, Londres, Los Angeles, Freetown, Ciutat de Mèxic i Tòquio s’hi han sumat Buenos Aires, Bogotà, Melbourne, Estocolm, Louisville, Quezon City, Nairobi, i aviat s’hi adherirà Renca (Xile).

El lideratge de Barcelona vol seguir aprofitant el poder col·lectiu d’aquesta xarxa que creix afegint ciutats que prioritzen la transformació de les seves polítiques amb instruments per lluitar contra les desigualtats.

En aquest nou rol de presidència, Barcelona acull la Cimera que tindrà lloc durant tres dies, des d’avui i fins al 12 juny, amb sessions a la seu del Districte de Ciutat Vella i visites a serveis i equipaments estratègics per les polítiques d’igualtat de gènere de la ciutat. La cimera anual reunirà prop d’una trentena de representants municipals de les àrees de feminisme i igualtat i cures, i de promoció econòmica i treball, també hi assisteixen tècniques i especialistes de totes ciutats membres a més d’entitats diverses que recolzen la feina de la xarxa.

La trobada servirà per posar en comú experiències i compartir polítiques i estratègies i pràctiques per poder transformar les ciutats en espais més justos, sostenibles, inclusius i eficients. Ja que és des de les ciutats on s’identifiquen millor les desigualtats i s’implementen les iniciatives per abordar de manera més directa les necessitats de la ciutadania.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay i la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Feminismes, Igualtat i Memòria Democràtica de l’Ajuntament, Raquel Gil, participaran en diferents moments de les jornades. Entre altres, projectes, Barcelona hi explicarà el sistema d’abordatge integral de violències de la ciutat.

D’entre les participants internacionals a la cimera hi ha representants polítiques destacades com Ingrid Gómez Saracibar, secretària d’Afers de la Dona, Ciutat de Mèxico, Laura Marcela Tami Leal, Secretària d’Afers de la Dona de Bogotà; Hiromitsu Hirasawa, director de la Secció d’Igualtat de Gènere i d’Afers Ciutadans de Tòquio, i Anastasia Nyalita, cap de participació pública d’Inclusivitat i Atenció a les persones de Nairobi.

La tinenta, Maria Eugènia Gay, remarca el pas endavant de la ciutat assumint un paper més actiu en la xarxa que reconeix els més de 30 anys de polítiques feministes a la ciutat per la defensa i la promoció dels drets de les dones. “Barcelona reivindica més que mai el paper de les ciutats en aquesta lluita per l’equitat, en una conjuntura internacional de reptes compartits, cal treballar en xarxa per abordar els desafiaments que totes tenim al davant” ha subratllat, la tinenta.

La regidora de Feminismes, Raquel Gil destaca “l’esforç conjunt per construir ciutats més inclusives, on la igualtat de gènere no sigui només una paraula, sinó una realitat tangible.” En aquest sentit, Barcelona també ha estat ferma en el seu compromís amb la igualtat de gènere, “implementant polítiques i iniciatives que prioritzen l’apoderament de les dones i la reducció de les bretxes de gènere.”

A banda de les sessions de caràcter intern, les participants a la cimera podran conèixer de primera mà alguns dels serveis i equipaments que consoliden el prestigi de Barcelona com una ciutat referent en matèria de polítiques d’igualtat, tant en termes d’innovació com en solidesa i rigor de les actuacions que impulsa. Es visitaran serveis municipals rellevants com l’espai d’orientació i informació de tots els recursos existents a la ciutat en l’àmbit de la cura, Barcelona Cuida; el LIDERA de Barcelona Activa, que promou la formació per a la inclusió de la dona en el món empresarial; i, el centre de masculinitats PLURAL. També podran assistir a una sessió de l’Escola d’Estiu del Temps, dedicada a la pobresa de temps.

Després de més quatre anys de treball, la xarxa continua promovent enfocaments innovadors que enderroquin les barreres de l’equitat de gènere al temps que vetlla perquè aquest tema continuï en el focus de ciutats de tot el món. La xarxa denuncia que dones de tot el món continuen fent front a innombrables formes de discriminació, com la falta d’oportunitats, la bretxa salarial, la violència física i sexual, un nombre desproporcionadament elevat de treballs no remunerats i una escassa representació política. Desigualtats transversals basades en la raça, la religió, l’origen ètnic, la discapacitat, l’orientació sexual i la identitat de gènere, a les quals la xarxa CHANGE busca donar resposta.

Leslie Crosdale i Holly Milburn-Smith, directores executives de la xarxa CHANGE agraeixen que Barcelona hagi acollit la coalició de socis i sòcies. “És important reunir les millors ments per impulsar la innovació cap a ciutats més segures, inclusives i cuidadores. Barcelona ha deixat un llistó molt alt com a ciutat feminista, líders de sis continents venen a veure les polítiques en acció.”

Actualment , CHANGE desenvolupa projectes per explorar noves solucions i opcions d’abordatge de temes clau en l’àmbit de la igualtat de gènere. Amb aquest objectiu s’endega un projecte sobre dades de gènere, s’està treballant en l’àmbit de les violències masclistes i les cures i també s’està dissenyant una iniciativa en l’àmbit del gènere, les cures i l’impacte del canvi climàtic.





Paraules clau

change/ cimera/ feminismes/ Maria Eugènia Gay/ Raquel Gil/ xarxa/