Pla de Mobilitat de la Copa Amèrica : Servei de Premsa

Pla de Mobilitat de la Copa Amèrica

10/06/2024Temps estimat de lectura: 10 minuts

 

Entre el 22 d’agost i el 27 d’octubre de 2024, Barcelona serà la seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela, la competició esportiva més antiga de la història i la més important del món de la nàutica esportiva. Els equips participants tindran la seva base al Port Vell, on s’habilitaran diverses zones per seguir les regates, a més del Race Village que estarà situat al Moll de la Fusta, amb accés gratuït, i el nou Port Olímpic, que s’obrirà aquest estiu després d’una profunda transformació. Durant aquests mesos Barcelona reunirà vaixells d’última tecnologia que competiran sobre les aigües del litoral barceloní per aconseguir el primer lloc.

Atès que la competició atraurà un gran nombre de visitants i que s’han programat un gran nombre d’activitats mentre duri l’esdeveniment a l’àmbit de la Barceloneta, l’Ajuntament de Barcelona i el Port de Barcelona, de manera conjunta amb l’organització de la Copa Amèrica (America’s Cup Event), han elaborat un pla de mobilitat per donar resposta a la previsible afluència de persones que es desplaçaran per aquesta zona de la ciutat.

 

Principals espais de la competició

L’esdeveniment tindrà lloc a la zona del Port Vell, al Port Olímpic i a la platja del Bogatell. El camp de regates s’instal•larà davant de les platges de Sant Sebastià, Sant Miquel, Barceloneta Somorrostro i Bogatell. Al llarg del front marítim comprès entre la plaça de les Drassanes i la platja del Bogatell, l’organització preveu la col·locació de diferents espais amb pantalles per al seguiment en viu de les regates. També es disposaran diferents instal•lacions de serveis i d’esbarjo. A excepció d’algunes proves específiques les regates se celebraran majoritàriament  els dimecres, els divendres i els caps de setmana. La competició està subjecta al vent i, per tant, la zona i els dies de competició es podrien veure modificats.

Principals espais de la Copa Amèrica

 

Pla de Mobilitat de la Copa Amèrica

El Pla de Mobilitat de la Copa Amèrica garantirà l’accés a la zona on es desenvoluparan els actes a tothom que es desplaci a peu, en transport públic o en bicicleta. També tindran l’accés assegurat els veïns i les veïnes i els serveis en tot moment.

L’accés amb vehicle privat podrà quedar restringit, en determinades hores i espais, en funció de l’afluència de públic, excepte les motocicletes. Els veïns i veïnes de la Barceloneta disposaran d’una acreditació específica per circular amb vehicle privat pel barri sense restriccions.

Els serveis, entre els quals s’inclouen els vehicles d’emergència, el transport públic, els taxis i VTC’s, a més dels vehicles de distribució urbana de mercaderies, també podran desplaçar-se per la zona sense necessitat d’acreditació.

L’Ajuntament de Barcelona aconsella a les persones que vinguin de fora del barri planificar amb temps els desplaçaments i cercar la millor alternativa. Els principals modes de transport per accedir a les diferents zones de la competició seran els següents:

 

Desplaçaments a peu

L’Ajuntament de Barcelona recomana desplaçar-se a peu de manera prioritària perquè serà la millor manera per arribar i moure’s pels diferents espais de la competició. Al llarg de l’esdeveniment no hi haurà cap restricció a la mobilitat a peu i en tot moment es facilitarà la màxima informació sobre els millors itineraris i espais per a desplaçar-se. En aquest sentit, el Govern municipal està treballant en diverses mesures per fer més fàcil aquest tipus de recorreguts:

 

Desplaçaments en transport públic

El transport públic arribarà a tots els punts de l’esdeveniment sense limitacions i es reforçarà els dies de competició on es prevegi una major afluència d’espectadors. Les parades de metro més properes per accedir a la zona seran les de la Barceloneta, Ciutadella-Vila Olímpica, Bogatell i Llacuna de l’L4; Drassanes de l’L3; i Marina de l’L1. Pel que fa a l’autobús, les principals línies per arribar a l’àmbit de la celebració seran la D20, V15, V19, V23, V25, V27, H16 i la 47. Una altra opció serà l’ús del tramvia, amb el qual es podrà arribar a la parada de Ciutadella / Vila Olímpica. Pel que fa a l’accés amb taxi i els VTC (amb reserva o passatge), el seu pas estarà garantit mentre duri l’esdeveniment. Els autocars discrecionals també podran desplaçar-se per la zona per encotxar i desencotxar passatge, sense estacionar.

El Pla de Mobilitat contempla un seguit d’actuacions per millorar i fer més fàcils els desplaçaments en transport públic:

Finalment, cal destacar que a principis de juliol el Port de Barcelona posarà en funcionament un nou servei de Bus Nàutic que estarà a disposició de la ciutadania. Es tracta d’una nova connexió marítima entre el moll de Drassanes i el moll de Llevant per millorar la mobilitat entre el port i la ciutat. El servei comptarà amb dues embarcacions amb capacitat per a més de 70 passatgers i una freqüència de servei d’entre 25 i 35 minuts.

 

Desplaçaments en bicicleta o VMP

Les bicicletes i els vehicles de mobilitat personal tindran l’accés garantit a la zona. Podran desplaçar-se pel nou carril bici que s’està finalitzant al passeig Joan de Borbó o bé utilitzar els altres itineraris ciclistes que connecten amb l’àmbit de celebració: el carril bici del carrer Marina, el carril bici de l’avinguda del Paral·lel, el carril bici del passeig de Colom i el carril bici del Doctor Aiguader. Entre les mesures previstes hi haurà:

 

Desplaçaments en vehicle privat

L’ús del vehicle privat podrà estar restringit en funció de les dates, les hores i l’afluència de visitants. En el cas que sigui necessari, la Guàrdia Urbana durà a terme els talls de trànsit corresponents en funció dels requeriments que es produeixin a cada moment. En aquests casos s’habilitaran punts de control pels quals només podran accedir vehicles autoritzats o de serveis.

Aquelles persones que visquin o treballin a la Barceloneta o que disposin d’una plaça d’aparcament on deixar el seu vehicle  dins del barri (àrea verda o aparcament públic o privat) disposaran d’una acreditació específica que els permetrà moure’s per l’àmbit de celebració sense cap classe de limitació.

Pels visitants que vinguin de fora del barri o de la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona habilitarà aparcaments dissuasius i autobusos llançadora per facilitar que puguin deixar el cotxe i arribar fins al lloc de l’esdeveniment.

Les motos i els ciclomotors podran arribar fins a la zona de competició sense restriccions, ni necessitat d’acreditació i disposaran d’espais d’aparcament habilitats a l’entorn però amb limitacions segons la demanda i la capacitat dels pàrquings. S’habilitaran els següents espais:

 

Acreditacions pels veïns de la Barceloneta

El procés per acreditar als veïns de la Barceloneta s’iniciarà el proper mes de juliol. Hi haurà dues tipologies d’acreditacions.

 

Acreditacions per a persones que tinguin un vehicle amb plaça d’aparcament garantida a la zona.

 

Acreditacions per a persones que visquin o treballin a la Barceloneta però no disposin de plaça d’aparcament de resident o en un aparcament subterrani

 

Distribució Urbana de Mercaderies  

La distribució urbana de mercaderies (DUM) es podrà dur a terme sense cap restricció circulatòria. Per minimitzar les afectacions que l’esdeveniment pugui produir sobre aquesta activitat s’aplicaran les mesures següents:

 

Màxima informació a la ciutadania

Des de l’Ajuntament de Barcelona es posarà a disposició de la ciutadania tota la informació sobre els modes de desplaçament més adients per accedir a la zona de competició per tal de facilitar una mobilitat fluïda a l’entorn i evitar al màxim les molèsties en el dia a dia del veïnat, l’activitat comercial de l’entorn o del Port i de la ciutadania en general.

Per facilitar els desplaçaments s’està preparant una edició especial del “Com s’hi va”, el cercador de rutes municipal, on es mostraran les afectacions de mobilitat, així com les recomanacions per moure’s durant el temps que duri la competició:  Itineraris per a vianants, principals línies de bus, nous aparcaments de Bicing i espais habilitats per veure la competició des de les platges i Fan Zone, entre d’altres. També es podran rebre missatges d’alerta al mòbil per a les principals alteracions que puguin tenir lloc.

Tota la informació es podrà consultar a la següent adreça: https://www.barcelona.cat/mobilitat/ca/afectacions-mobilitat-copa-america

I banda, també es coordinaran accions informatives per a les persones que accedeixin de fora la ciutat.

 

 

 

Paraules clau

Copa Amèrica/