Barcelona llança un concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar les parets mitgeres de 10 emplaçaments i millorar-ne l’espai públic : Servei de Premsa

Barcelona llança un concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar les parets mitgeres de 10 emplaçaments i millorar-ne l’espai públic

11/06/2024Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Pas endavant de Barcelona per millorar la qualitat de l’espai públic a través de la Capital Mundial d’Arquitectura que la ciutat ostentarà el 2026. En el marc de les Setmanes d’Arquitectura que s’estan celebrant actualment a la ciutat, Barcelona llança un nou concurs internacional d’idees per a joves arquitectes per transformar les parets mitgeres permanents de 10 emplaçaments, un a cada districte, i convertir-les en noves façanes. Amb aquesta crida, es busquen propostes arquitectòniques que dotin de significat parets avui anònimes i sense cap protagonisme, exposades a l’espai públic en un permanent estat provisional.

En roda de premsa, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha afirmat que aquesta iniciativa permetrà fer “millores evidents en espais amb un gran potencial de transformació en termes d’embelliment de la ciutat i l’espai públic i amb una altra mirada posada en un context climàtic com l’actual”, i ha destacat que les actuacions incidiran en l’habitabilitat i l’eficiència energètica dels edificis i permetran guanyar espais verds. “Millorar la qualitat de l’espai públic també és garantir la dignitat de tots els veïns i veïnes visquin on visquin i és construir una ciutat més resilient i saludable per a tothom. Aquest és el veritable objectiu del concurs”, ha reblat. En l’atenció a mitjans també hi ha participat l’arquitecta en cap, Maria Buhigas.Exemple de paret mitgera ja transformada amb obertures a façana i verd.

 

La Capital Mundial d’Arquitectura tindrà una gran presència a la ciutat durant el 2026 –any en què Barcelona també acollirà el Congrés Mundial de l’Arquitectura de la UIA–, però la seva petjada i repercussió anirà més enllà d’aquest any. En aquest sentit, es planteja que el llegat que deixi a la ciutat sigui a través de dues vies, una de les quals serà aquest concurs, i l’altra, una maqueta a gran escala de la ciutat vinculada a un espai de reflexió i difusió de l’arquitectura.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i Qualitat de Vida (IMPU), té comptabilitzades unes 6.000 parets mitgeres amb forta presència a l’espai públic de la ciutat. Es tracta de parets anònimes, divisòries de propietats i sense cap mena de protagonisme en l’aspecte exterior de l’edifici que, a més, generen deficiències tèrmiques i constructives als habitatges, ja que no són murs pensats per ser façanes exteriors. A dia d’avui, del total de mitgeres que hi ha a la ciutat, 348 són de caràcter permanent i de més de 100 metres quadrats de superfície. Són parets divisòries d’immobles que no desapareixeran, ja que segons el planejament vigent no seran tapades per altres edificis, i que alhora confronten amb espais públics, amb l’impacte visual que això suposa.

Fa 25 anys l’Ajuntament va crear el Pla de remodelació de parets mitgeres de la ciutat de Barcelona, que vol millorar i posar en valor els indrets on s’implementa. A més, cada any es llancen subvencions per a la millora d’aquests emplaçaments i també s’hi destinen recursos provinents de les lones publicitàries. Ara, amb el concurs d’idees llançat avui per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, es vol reflexionar sobre aquest tipus de mitgeres per tal de renovar-les i millorar les condicions d’habitabilitat dels habitatges.

Per al concurs s’han seleccionat 10 ubicacions, una per cada districte, que sumen un total de 17 mitgeres permanents. S’han escollit a partir d’un criteri de distribució territorial i buscant aquelles mitgeres amb un major impacte paisatgístic, sempre d’acord amb les propietats dels edificis en qüestió. Les propostes que es presentin es valoraran segons les fites següents:

 

Els 10 emplaçaments escollits són els següents:

– Plaça de Martina Castells (Ciutat Vella) – C/Hospital 128, 130, 132 i 138. Plaça Martina Castells

– Nàpols, 103 (Eixample) – C/Nàpols 103, 99 – Jardins de la cta Antiga d’Horta

– Quetzal (Sants-Montjuïc) – C/Quetzal 5-7 i 17-21

– Avinguda de Madrid, 161 (les Corts) – Av/Madrid 161, cantonada amb C/Lluçà

– Jardins de Marià Manent (Sarrià-Sant Gervasi) – C/Hurtado, 7 i Espinoi, 11. Jardins Marià Manent

– Rosselló, 379 (Gràcia) – C/Rosselló, 379. Jardins Caterina Albert

– Dante Aliguieri,151 (Horta-Guinardó) – C/Moratín, 6 i C/Dante Aliguieri, 151

– Pare Rodés 27 (Nou Barris) – C/Pare Rodés, 27. Placeta de Charlot

– Agustí i Milà, 55 (Sant Andreu) – C/Agustí i Milà, 55. Placeta de Grau

– Espronceda, 321 (Sant Martí) – C/Espronceda, 321


 

Funcionament i calendari del concurs

La convocatòria del concurs és de caràcter internacional, avalada per la Unió Internacional d’Arquitectes (UIA) i seguint els criteris de la UNESCO, i desenvolupada conjuntament amb l’IMPU. El concurs es dirigeix a arquitectes joves, de manera que un dels requisits serà que les propostes les presentin arquitectes titulats a qualsevol país del món i menors de 35 anys.

Pel que fa al calendari, el període de presentació d’idees està obert des d’avui fins al 5 d’agost. El jurat, format per arquitectes i professionals de l’arquitectura i l’urbanisme de tot el món, seleccionarà una proposta guanyadora i un segon i tercer premi per a cadascun dels emplaçaments. En total, el concurs conté una dotació de 52.500€ en premis.

El 25 de setembre s’anunciaran els guanyadors, que participaran com a consultors en totes les fases de disseny arquitectònic de les mitgeres mitjançant un procés col·laboratiu amb l’IMPU i equips locals d’arquitectes. L’objectiu és que les mitgeres es puguin inaugurar el 2026 com a part del programa d’activitats de la Capital Mundial de l’Arquitectura.

La dotació per a la implementació de les 10 propostes seleccionades serà d’uns 5,3 milions d’euros i l’assumirà l’Ajuntament, amb l’excepció de les noves obertures, finestres i balconades, ja que com a béns particulars seran assumides al 50% per les propietats de cada habitatge.

 

Tota la informació del concurs es pot consultar aquí:

http://www.barcelona.cat/capitalmundialarquitectura

Paraules clau

mitgeres/