Barcelona trasllada a ONU Turisme la seva intenció de limitar el creixement de visitants i regular l’oferta : Servei de Premsa

Barcelona trasllada a ONU Turisme la seva intenció de limitar el creixement de visitants i regular l’oferta

11/06/2024Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha traslladat a ONU Turisme l’aposta que ha fet la ciutat per tal d’instaurar polítiques públiques que limitin el creixement del nombre de visitants així com de regular l’oferta vinculada al turisme. En una reunió prèvia a la 121a reunió del Consell Executiu d’aquest organisme internacional, que aquest dilluns i dimarts s’ha celebrat a Barcelona, l’alcalde Collboni ha compartit aquestes reflexions amb el ministre d’Indústria i Turisme del Govern d’Espanya, Jordi Hereu, i amb el secretari general d’ONU Turisme, Zurab Pololikashvili.

Posteriorment, durant el seu discurs inaugural, Collboni ha reconegut i recordat la importància del turisme a Barcelona per haver contribuït de manera decisiva a la prosperitat i el progrés econòmic de la ciutat i també perquè Barcelona sigui reconeguda a tot el món, tot i que l’alcalde també ha alertat de la necessitat d’actuar perquè el turisme segueixi sent una història d’èxit. “El creixement turístic no pot ser infinit per la simple raó que el món que compartim tampoc és infinit”, ha evidenciat, tot recordant que segons les xifres d’ONU Turisme aquest any el món arribarà als 1.500 milions de turistes, unes xifres per sobre de les registrades abans de la irrupció de la pandèmia.
“És el moment d’obrir una nova etapa, un nou paradigma turístic: després de dècades de promoció, ara hem de centrar tots els nostres esforços en la seva gestió”, ha expressat Collboni, fent una crida a defensar els drets bàsics de veïns i veïnes i també a preguntar-se i debatre amb el sector quin és el volum turístic que es pot assumir sense que això afecti l’accés a l’habitatge, la convivència als barris o bé la construcció d’un model urbà sostenible, social i respectuós amb el medi ambient.

L’alcalde ha detallat que l’Ajuntament de Barcelona contempla quatre eines bàsiques per evitar les conseqüències negatives de la massificació turística: actuar sobre l’oferta, actuar sobre l’arribada dels turistes a la ciutat, regular les zones amb més afluència i la fiscalitat, quatre capítols dins dels quals el consistori està treballant per definir polítiques públiques concretes, com demostra la recent creació de 16 Espais de Gran Afluència (EGA) i la priorització dels tres que hi ha als voltants de la Sagrada Família, el Park Güell i La Gardunya – Boqueria.

Collboni ha subratllat especialment un sector sobre el que cal actuar: els habitatges turístics. Sobre aquest punt ha recordat que a les 25 principals ciutats de l’Estat el seu nombre ha augmentat un 25% durant l’últim any: “No ho podem permetre. Hem d’actuar sobre l’oferta”, ha defensat, tot recordant que aquest compromís de Barcelona és compartit amb Amsterdam, París i Nova York. “La decisió de Nova York de prohibir el lloguer d’apartaments per a finalitats turístiques és una decisió valenta” que la resta de ciutats ha d’estudiar, ha precisat.

“A Barcelona estem demostrant que és possible un turisme corresponsable amb els reptes de la ciutat”, ha volgut destacar igualment l’alcalde, tot recordant el Pla Clima Escola per climatitzar amb energia verda i gràcies als ingressos de l’impost turístic les escoles públiques de la ciutat. “Hem d’apostar per un turisme amb retorn social a les ciutats que l’acull”, ha afegit, i així fer possible que l’activitat turística continuï aportant prosperitat.

Paraules clau

ONU Turisme/