BSM instal·larà gairebé 10.000 m2 de plaques solars per incrementar la seva autosuficiència energètica : Servei de Premsa

BSM instal·larà gairebé 10.000 m2 de plaques solars per incrementar la seva autosuficiència energètica

12/06/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Barcelona de Serveis Municipals (BSM) avança en el seu pla d’autosuficiència energètica i descarbonització amb la incorporació de noves instal·lacions fotovoltaiques. En els propers dos anys, BSM dotarà els seus equipaments amb 4.200 plaques solars destinades a l’autoconsum, contribuint d’aquesta manera a la necessària transició energètica cap a un model autosuficient i menys depenent dels combustibles fòssils.

Seran, en total, 9.700 m2 de panells solars que permetran multiplicar per 8 la capacitat de generació elèctrica de BSM, amb gairebé 2MWp de potència fotovoltaica instal·lada. Un salt que referma el compromís de la companyia amb la sostenibilitat i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

L’energia generada amb aquestes instal·lacions permetrà cobrir al voltant d’un 15% del consum elèctric anual del conjunt d’equipaments de BSM. La resta, es continuarà satisfent amb energia elèctrica d’origen 100% renovable certificada en origen, com ja es fa actualment.

El projecte té un pressupost total estimat de 4 M d’euros.

Per a la primera tinenta d’alcaldia i presidenta de BSM, Laia Bonet, “l’ampliació de les instal•lacions fotovoltaiques als espais de BSM posa en valor el compromís ferm d’aquesta empresa municipal amb la sostenibilitat i la descarbonització i complementen l’estratègia municipal per quintuplicar l’energia solar produïda en equipaments i espai públic fins el 2030”. Projectes com aquest, afegeix Bonet, “són els que fan possible una Barcelona sostenible i capdavantera, capaç de convertir-se en una gran generadora d’energia verda”.
Les plaques més grans s’ubicaran al Port Olímpic, l’Anella Olímpica i el Tibidabo 

La tria dels espais on s’ubicaran les plaques solars s’ha fet tenint en compte l’orientació i característiques dels edificis i les hores d’exposició solar.

La instal·lació fotovoltaica de majors dimensions es troba al Port Olímpic. En concret, a la coberta del Balcó Gastronòmic, actualment, en fase final de construcció. Són uns panells solars de 3.560 m2 amb capacitat per generar més de 825.000 kWh anuals. Es tracta de la instal·lació d’autoconsum compartit més gran de la ciutat.

L’energia proporcionada per aquesta instal·lació permetrà cobrir el consum elèctric del port i la d’altres espais de BSM propers. En el cas del Port Olímpic, és especialment rellevant que l’energia produïda alimentarà els dos carregadors per a embarcacions elèctriques que començaran a funcionar a finals de l’estiu. A més,  la seva disposició en forma de pèrgoles aportarà ombra al conjunt del Balcó Gastronòmic.

L’Anella Olímpica tindrà també un paper rellevant en aquest pla d’autosuficiència energètica i descarbonització. Amb 2.877 m2 de plaques solars, generarà 791.060 kWh anuals per cobrir part de la seva demanda elèctrica. La instal·lació més gran de l’Anella Olímpica, de 2.316 m2, ja s’ha començat a instal·lar al Palau Sant Jordi i estarà operativa aquest mateix any. L’altre, de més de 500 m2, se situarà a l’Estadi Olímpic.

L’altra gran placa fotovoltaica estarà al Tibidabo. Tindrà una superfície aproximada de 1.600 m2 i s’ubicarà sobre una marquesina que cobrirà un dels aparcaments del parc. Aquesta instal·lació, prevista per al 2025, tindrà una capacitat de generació elèctrica d’uns 360.000 kWh anuals que cobriran part del consum del parc.

Els altres espais de BSM on es generarà energia elèctrica d’origen renovable seran el Zoo de Barcelona, l’Estació d’autobusos Barcelona Nord, el Parc del Fòrum i els Cementiris de Barcelona.

Les noves instal·lacions fotovoltaiques, encara en estudi, permetran ampliar el potencial de generació que tenen actualment el Zoo de Barcelona i Cementiris de Barcelona. A l’Estació d’autobusos Barcelona Nord se’n posaran per primera vegada i el Parc del Fòrum mantindrà una placa de 101 m2.
La sostenibilitat, un dels eixos d’actuació de BSM

La sostenibilitat és una de les línies estratègiques globals de BSM. Amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat més sostenible, la companyia incorpora una mirada ambiental, social i de bon govern a totes les seves experiències i activitats.

Aquest compromís es concreta en l’impuls d’accions dirigides a l’estalvi en el consum de recursos, la reducció de les emissions i la generació d’impactes socials positius, així com una gestió sostenible de tots els seus espais.

Més enllà de l’electrificació de les seves flotes, la reutilització de materials i la reducció de l’ús d’aigua potable, BSM contribueix activament a la descarbonització de la mobilitat acompanyant la ciutadania en la transició cap al vehicle elèctric. Ho fa, entre d’altres, amb la xarxa d’electromobilitat Endolla Barcelona, que ja compta amb 1.000 punts de càrrega repartits per la ciutat i es prepara per créixer fins els 3.000.

BSM també està fent possible un nou Port Olímpic referent en gestió ambiental. Un port verd que impulsa projectes que afavoreixen la descarbonització del sector nàutic, la reducció de residus i l’ús d’energies verdes. A més, afavoreix al regeneració del fons marí amb la instal·lació de biòtops i gabions dissenyats per incentivar la restauració dels ecosistemes marins.

A banda, a través del Zoo de Barcelona, BSM apropa la natura a la ciutadania, consciencia sobre la importància de preservar la biodiversitat i fa possible la reintroducció d’espècies autòctones amenaçades.

El compromís de BSM amb la sostenibilitat ha estat reconegut amb nombroses certificacions i segells. En l’àmbit del turisme responsable, l’Anella Olímpica, el Park Güell, el Zoo de Barcelona i el Tibidabo compten el certificat Biosphere, que distingeix l’aposta per models de gestió que respecten l’entorn i garanteixen el retorn social de l’activitat.

Així mateix, l’activitat de BSM està avalada amb la certificació SGE21 que integra aspectes ambientals, socials i de bon govern; l’ISO 14001, que valida la gestió ambiental; i el reglament europeu EMAS de gestió i auditoria ambiental.

BSM, per tant, se suma a l’objectiu de la ciutat de Barcelona d’accelerar els pròxims anys la generació d’energia solar i multiplicar per cinc la potència fotovoltaica a la ciutat d’any 2030. Aquest és un dels àmbits a desenvolupar de l’Acord Climàtic de Barcelona, per ser ciutat neutra en carboni l’any 2030.

És per aquest motiu que un dels eixos que estableix la Mesura de govern de l’Ajuntament de Barcelona per fer un salt d’escala en la generació fotovoltaica a la ciutat és reforçar el nombre d’instal·lacions en equipaments de la ciutat, municipals, però també de consorcis, ens participats o altres organismes públics.

 





Paraules clau

B:SM/