Obre el nou parc de les Tretze Roses a la Marina del Prat Vermell : Servei de Premsa

Obre el nou parc de les Tretze Roses a la Marina del Prat Vermell

12/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El parc de les Tretze Roses de la Marina del Prat Vermell ja ha obert. Amb 21.000 m2 és el gran pulmó verd del barri i la peça central al voltant de la qual s’està urbanitzant tot un nou barri ubicat al districte de Sants-Montjuïc.

Les obres les ha dut a terme l’Institut Municipal d’Urbanisme han tingut un cost de d’uns 5’5 milions d’euros i una durada de gairebé dos anys.

La regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil ha celebrat l’obertura que dona resposta “a la llarga demanda del veïnat i dels moviments socials i associatius dels barris de la Marina que han treballat per tenir espais verds”. Alhora, Gil remarca que “significarà un impuls important en tota transformació en marxa d’aquest barri en creixement que ha d’acollir en un futur 28.000 habitants”.

El parc s’ubica entre els carrers de Pontils, Ulldecona, Cal Cisó, Ferro i Arnès, i té diversos espais diferenciats però molt connectats entre ells. Hi ha un prat petit per a l’estada i el joc, amb un pendent suau per facilitar l’ús de l’espai per a espectacles infantils o altres activitats, i també un segon prat més gran que queda definit per dos murs vegetals, un de verd i un de vermell, i que alhora farà de dipòsit d’infiltració de les aigües pluvials.

L’àmbit de referència del parc és la placeta central, el lloc de trobada on conflueix un mirador dels dos prats que fa de frontissa de tot l’entorn. Hi ha també un jardí en pendent amb dues escales laterals, una de central i una rampa. Finalment, un altre jardí se situa al final del pendent suau del prat gran i és alhora una zona d’absorció d’aigües per retornar a l’aqüífer les aigües del conjunt del parc. Està format per còdols de riu, i té la vegetació característica d’aquest tipus de llacuna: tamarius, joncs, etc.

L’espai compta amb 117 arbres, 83 del quals són de nova plantació. Tot l’arbrat és bàsicament mediterrani: alzina, roure, vern o freixe i també hi ha arbres de l’amor o cirerers del Japó. La vegetació la conformen l’espígol, el romaní, la margarida groga, tamarius, canyís, joncs, o buguenvíl·lees com a planta enfiladissa.

Les espècies s’han seleccionat prioritzant la sembra de plantes autòctones i de xerojardineria, amb baixa necessitat de reg. Tot el reg del parc es farà amb aigües freàtiques o regenerades.

De moment, l’explanada central i els parterres dels camins romandran un temps tancats i protegits per afavorir l’arrelament i el bon manteniment de tot el verd plantat.

Distribuïts als diferents espais d’estada hi ha més d’un centenar de bancs i cadires. També s’hi han habilitat aparcaments de bicicletes, fonts, un quiosc i una pèrgola fotovoltaica. Per a la pràctica esportiva hi ha elements de calistènia a la zona més pròxima a la plaça Falset.

El parc té una àrea de joc singular, amb gairebé 1000m2 d’espai de joc. Hi ha un element únic a tota la ciutat, que consisteix en un conjunt de troncs per a enfilar-se i fer equilibris a diferents alçades i per a diverses capacitats, ja que incorpora una plataforma de transferència per a cadires de rodes que permet que qualsevol infant i adult pugui reptar fins a tres nivells d’alçada gràcies a unes xarxes de corda que connecten els troncs.

Aquest element ha estat provat amb tres entitats del districte que atenen infants amb discapacitat, amb l’objectiu de comprovar la seva funcionalitat. Amb l’opinió i els suggeriments dels infants i els professionals, s’hi implementaran millores com la incorporació d’unes nanses que facilitin la transició entre nivells.

A més d’aquest element singular, hi ha altres elements innovadors com una passarel·la basculant per a cadira de rodes, i una taula de rodets per lliscar; elements que només hi ha a pocs altres punts de la ciutat, com a la Plaça d’en Joanic o al Parc de l’Aqüeducte de Ciutat Meridiana.

Complementen l’àrea de joc uns gronxadors, una hamaca, un sorral amb taula sorral i una pissarra perquè els més menuts puguin pintar amb guixos. D’aquesta manera s’ha buscat donar resposta a infants de diverses edats i interessos, a més de garantir l’accessibilitat a les principals activitats lúdiques.

El nom del nou parc es va aprovar a la darrera ponència del nomenclàtor a partir de la proposta sorgida de la consulta oberta al veïnat que va decidir posar-li el nom del parc de les Tretze Roses. Al parc també s’hi instal·larà un faristol explicatiu en memòria del grup de tretze noies, algunes d’elles membres de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU), afusellades pel règim franquista a Madrid el 5 d’agost de 1939, poc després de la fi de la Guerra Civil espanyola.

 

Àudio de la regidora Raquel Gil

Vídeo de la regidora Raquel Gil





Paraules clau

parc de les Tretze Roses/