Es posa en marxa el Grup de Treball sobre l’aplicació de la Regulació de preus del Lloguer de Barcelona per valorar i seguir el desplegament de la zona de mercat tensionat : Servei de Premsa

Es posa en marxa el Grup de Treball sobre l’aplicació de la Regulació de preus del Lloguer de Barcelona per valorar i seguir el desplegament de la zona de mercat tensionat

13/06/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Aquest dimecres ha tingut lloc la constitució i posada en marxa del Grup de Treball de Regulació del Lloguer de Barcelona, en el marc del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona, òrgan que té per objectiu l’avaluació i seguiment del desplegament de la Llei estatal d’Habitatge i la declaració de Barcelona com a zona de mercat tensionat. El grup de treball va ser creat per un acord ampli de la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge del passat mes de març amb els vots a favor del Govern municipal (PSC), el grup proposant (BComú), JxCat – Trias x BCN i ERC.

El principal objectiu del Grup de Treball és disposar del màxim detall de l’evolució del mercat i el parc de lloguer de la ciutat amb el context de la regulació de preus, per poder estudiar i avaluar el desplegament de la mesura. En aquest sentit, el Grup de Treball elaborarà i debatrà un informe semestral que inclourà l’evolució del nombre de nous contractes signats i l’evolució del preu del lloguer.

En la primera sessió, l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona (O-HB), ha presentat un estudi preliminar sobre l’evolució del parc en lloguer de la ciutat entre el 2009 i el 2023 que posa les bases i defineix la metodologia dels pròxims informes del Grup de Treball. L’estudi, realitzat amb les dades de fiances dipositades a l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), conclou que durant el 2023 s’ha produït un sensible augment del parc així com una tendència a una menor rotació i major estabilitat residencial.

D’una banda, des del 2009, el parc d’habitatges en lloguer s’ha més que doblat, amb un augment del 116,4%, passant dels 106.018 als 229.405 habitatges. De l’altra, l’índex de rotació, que indica els habitatges de lloguer que durant l’any deixen d’estar ocupats i potencialment poden tornar a entrar al mercat, el 2023 va ser de l’11,6%, la xifra més baixa de la sèrie. Aquesta reducció de la rotació explica una major estabilitat residencial (degut a la modificació legislativa d’allargament dels contractes de 2019), amb menys nous contractes però un increment global del parc: el 2023 el saldo entre nous contractes i contractes extingits va augmentar lleugerament en un 1,9%.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat “la importància de fer seguiment i disposar el màxim de dades per conèixer com evoluciona el mercat de lloguer i l’aplicació de la regulació”. “Barcelona és l’única gran ciutat de l’Estat que aplica la mesura, una mesura que té per objectiu que no hagi de marxar ningú de casa seva perquè li pugen el lloguer de manera exagerada. Des de l’Ajuntament tenim l’obligació de tenir totes les eines per poder-ho avaluar, conjuntament amb tots els agents del sector”, ha insistit.

El comissionat d’Habitatge, Joan Ramon Riera, ha afirmat que “el sector de l’habitatge es troba davant de profunds canvis. Les primeres dades són bones, la rotació baixa, cosa que permet una estabilitat dels llogaters, i tenim pistes que els preus es comencen a estabilitzar, però resta molt per fer i cal estar atent als efectes que es puguin produir en la reestructuració del sector cap a la garantia d’accés al dret a l’habitatge. Aquest grup de treball ens ha de servir per compartir l’estat de la ciutat en matèria d’habitatge i debatre o apuntar noves actuacions.”

En el grup de treball hi participen els grups polítics i el Govern municipal, així com òrgans municipals com l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor, i d’altres administracions, com la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat i l’Agència Catalana del Consum i la Diputació de Barcelona. També hi participen algunes de les principals entitats del sector de l’habitatge, com el Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, l’I·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, el Sindicat de Llogateres, Cohabitac, la FAVB, la Cambra de Propietat Urbana, FIBS, l’APCE o l’Observatori Desca, el Col·legi d’Administradors de Finques, entre d’altres.

 

ENLLAÇ A NOTA DE PREMSA DE L’O-HB

“El parc d’habitatges de lloguer de Barcelona ha crescut un 116,4% entre 2009 i 2023”

https://www.ohb.cat/project/els-contractes-de-lloguer-a-la-ciutat-de-barcelona-2010-2023/

 

 





Paraules clau

habitatge/