Servei de Premsa
17/01/2025
En marxa les obres dels CEM La Sagrera i del Complex Esportiu Espronceda, que seran una realitat el 2025
14/06/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Està previst que els dos nous centres esportius obrin les portes d’aquí aproximadament a un any i suposen una inversió de 27 ME
- El Complex Esportiu Espronceda disposarà d’un pavelló triple esportiu, una sala de tir amb arc, una sala de tennis taula, una sala esportiva, dues sales de gimnàstica artística de doble alçada i un espai de trobada i serveis comuns
- El projecte del CEM La Sagrera s’executa en dues fases, a la primera es construiran les piscines, vestidors i tots els espais esportius, i a la segona es portarà a terme la construcció de la coberta retràctil de les piscines
El Mapa d’Instal·lacions i Equipaments Esportius de Barcelona (MIEMB), contempla la necessitat de creació de nous equipaments esportius per satisfer la demanda de pavellons i d’espais específics per a la pràctica d’esports més minoritaris, repartits homogèniament dins la ciutat.
En aquest sentit, ja estan en marxa les obres del Complex Esportiu Espronceda i del CEM La Sagrera, situats al districte de Sant Andreu.
Aquest divendres, el regidor d’Esports, David Escudé, ha visitat les obres dels dos equipaments per comprovar l’estat dels treballs en marxa i ha destacat que “amb una inversió conjunta de prop de 27 milions d’euros, aquests dos projectes són un clar exemple l’aposta de l’Ajuntament per oferir a la ciutadania de Barcelona una xarxa d’equipaments esportius de primer nivell i, així, impulsar l’activitat física per a tothom com a formula de millor la salut dels barcelonins i barcelonines.”
El nou Complex Esportiu Municipal Espronceda està situat al carrer d’Espronceda, 320 i 322-324, al barri de Navas, i esdevindrà un punt de referència per a l’activitat física, amb un nou pavelló triple poliesportiu i especialment amb espais per a la pràctica d’esports minoritaris com el tennis taula, la gimnàstica artística o el tir amb arc. La superfície de l’àrea d’actuació es de 2.495 m2.
L’equipament es divideix en dos grans espais. Per una banda un edifici de planta baixa i 5 pisos alineat al carrer d’Espronceda, on es situen les zones per als esports especialitzats, i un cos a l’interior d’illa de dues plantes, una d’elles sota la rasant del carrer, corresponent al pavelló triple esportiu.
La planta soterrània de l’edifici principal es destinarà a la pràctica del tir amb arc indoor amb una pista amb vestidors i magatzem exclusius per aquesta modalitat esportiva. En aquesta mateixa planta soterrada se situarà la pista del pavelló triple i els seus vestidors. Al fons de la parcel·la estaran ubicats els magatzems de la pista.
La planta baixa disposarà d’un espai polivalent d’ús veïnal, a més de la recepció i les oficines del centre. També comptarà amb un espai exclusiu per a aparcar vehicles de dues rodes. Des d’aquesta planta es podrà directament a la graderia del pavelló situat a l’interior d’illa.
La planta primera es destinarà a la pràctica del tennis taula. També inclou una sala polivalent per a la preparació física dels diferents clubs i esportistes usuaris del complex esportiu.
Finalment, les dues plantes dobles superiors situades a l’edifici principal amb façana al carrer Espronceda es destinaran a la pràctica de la gimnàstica artística, amb vestidors totalment adaptats i magatzems, exclusius. Inclou una plataforma-altell d’observació per al públic o familiars.
En termes de sostenibilitat el projecte incorpora, entre d’altres:
- Criteris de màxima autosuficiència energètica com l’autoproducció energètica i generació fotovoltaica amb captadors solars integrats a coberta.
- Criteris relatius a l’increment del verd i de la biodiversitat, ja que l’edifici incorpora vegetació autòctona en coberta de pista.
- Criteris d’autosuficiència hídrica, doncs l’ edifici disposa d’un sistema d’aprofitament de l’aigua de pluja, amb la finalitat de poder utilitzar-la pel reg de la coberta enjardinada.
- Criteris relatius a estàndards d’excel·lència ambiental. L’edifici cerca diferents estratègies per a aconseguir tots els criteris de sostenibilitat requerits per la certificació LEED.
Està previst que l’equipament entri en funcionament la temporada 2025-26. El pressupost estimat de les obres ascendeix a la quantitat de 16.327.244,08 €, IVA inclòs.
Pel que fa al CEM La Sagrera, el nou equipament esportiu estarà també situat al districte de Sant Andreu, en concret al carrer Bonaventura Gispert 37-47. La parcel·la té una superfície de 3.927 m².
El projecte d’aquest nou Centre Esportiu Municipal preveu la implantació de dues piscines descobertes, una piscina principal de 25×16,5 metres i una complementària de 16,5×6 metres. Es preveu que les piscines puguin disposar en una segona fase d’una coberta retràctil i d’un sistema de climatització, per tal que es puguin utilitzar durant tot l’any.
També incorpora un solàrium, de més de 1.000 m2, dues pistes de pàdel, quatre sales d’activitats dirigides, una gran sala de musculació, un espai de trobada amb bar i serveis comuns.
El projecte s’executa en dues fases, a la primera es construirà el CEM i tots els espais esportius, i a la segona la coberta retràctil de les piscines. L’edifici tindrà un volum de tres plantes amb façana al carrer Bonaventura Gispert, alliberant el màxim espai a la façana sud, ben assolellada, per a la zona de piscines i solàrium.
En termes de sostenibilitat, el projecte incorpora criteris de màxima autosuficiència energètica (aprofitament de la calor residual del cicle frigorífic, la generació fotovoltaica amb captadors solars integrats a coberta, la recuperació frigorífica de la bomba de calor aerotèrmica, etc.), així com també, criteris d’autosuficiència hídrica i els relatius als estàndards d’excel·lència ambiental de la certificació LEED. També incrementarà la superfície verda i la biodiversitat, ja que l’edifici incorpora la vegetació en façana com estratègia passiva. A la zona d’esbarjo de piscina hi haurà una àrea verda de gairebé 500 m² amb vegetació autòctona.
Està previst que el nou centre obri les portes l’últim trimestre de 2025. El pressupost estimat de les obres, segons projecte, ascendeix a la quantitat de 10.615.846€, IVA inclòs.
Paraules clauCentres Esportius Municipals (CEM)/ Institut Barcelona Esports (IBE)/