Barcelona proposa una nova regulació per als quioscos que garanteixi la seva viabilitat : Servei de Premsa

Barcelona proposa una nova regulació per als quioscos que garanteixi la seva viabilitat

19/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

La Comissió d’Economia i Hisenda ha aprovat inicialment el nou plec de clàusules per al funcionament dels quioscos situats a la via pública que venen diaris, revistes, llibres o altres publicacions periòdiques. Aquest nou plec, que no afecta els 11 quioscos de la Rambla, ha estat consensuat amb el sector i després de rebre el vistiplau de la Comissió de Govern, ha comptat avui amb el suport dels grups municipals de Junts per Catalunya (Trias per Barcelona) i Barcelona en Comú, l’abstenció d’ERC i PP i el vot en contra de Vox.

Ara, aquesta proposta que modifica diverses clàusules del plec, se sotmetrà al tràmit d’informació pública durant 20 dies per poder rebre reclamacions o al·legacions, abans de la seva aprovació definitiva. En cas que es presentin al·legacions, haurà de ser la mateixa Comissió d’Economia i Hisenda qui les resolgui.

Els principals canvis en el plec tenen a veure amb l’ampliació de productes i serveis que poden vendre els quioscos, una reivindicació del sector per tal de garantir la seva viabilitat. En qualsevol cas, el nou plec manté la venda de publicacions com a activitat principal i especifica que els quioscos no podran disposar de mobiliari o espais addicionals més enllà de la instal·lació existent, entre d’altres casuístiques. A més a més, la implantació en cada quiosc haurà de respectar els plans d’usos territorials i sectorials vigents per a cada cas.

A mode de resum, els principals canvis que introdueix el nou plec són els següents:

 

1.- Modificació dels percentatges d’exposició de productes. Fins ara el 80% de l’espai del quiosc s’havia de destinar a exposar diaris, revistes, llibres o d’altres publicacions periòdiques, un percentatge que es rebaixa al 51% per tal de permetre més espai a d’altres productes. Aquest canvi garanteix en qualsevol cas que l’activitat essencial i majoritària ha de seguir sent la venda d’aquestes publicacions. Es manté la limitació d’un 20% a l’exposició de productes com souvenirs, records i anàlegs, que  haurà de formar part del 49% no dedicat a premsa o publicacions.

 

2.- Possibilitat de vendre nous productes. El nou plec també obre la porta a que els quioscos puguin comercialitzar nous productes, com ara cafè per a consum immediat i productes alimentaris envasats que no requereixin cap manipulació. Això inclou també aigua i refrescos, quedant totalment prohibida la venda de qualsevol beguda alcohòlica.

 

3.- Limitació de l’espai públic. Entre els límits per incorporar aquests nous productes, la proposta aprovada pel Govern municipal especifica que “no es podrà habilitar cap espai, ni mobiliari o elements tant a l’interior com a l’entorn del quiosc pel consum dels productes autoritzats” pel plec, la qual cosa impossibilita, per exemple, la instal·lació de barres, cadires o taules pel seu consum.

 

4.- Incorporació d’altres activitats ja permeses. El nou plec formalitza igualment la possibilitat de realitzar altres activitats que ja havien estat autoritzades al setembre de 2022 i que no requerien de modificacions del plec, com són la instal·lació de caixers automàtics, bústies d’última milla per a l’entrega de mercaderia o plafons informatius, sempre que tècnicament sigui possible. Addicionalment, també es s’autoritzen instal·lacions que permetin la participació en projectes d’interès socials que estiguin impulsats per l’Ajuntament de Barcelona.

 

5.- Flexibilització horària. Fins ara els quioscos tenien l’obligació d’obrir un mínim de vuit hores diàries, preferentment de 7.00 a 15.00 hores de dilluns a dissabte i de 8.00 a 15.00 hores els diumenges. Amb el nou plec es fixa un horari mínim d’obertura de 9.00 a 14.00 hores per a tots els dies de la setmana, tot i que s’accepta que això es pugui adaptar si el titular ho sol·licita en funció de l’emplaçament i l’Ajuntament ho accepta.

 

6.- Major agilitat i definició normativa. El nou plec entra a regular aspectes que fins ara no estaven definits, com per exemple la fixació d’un termini màxim de sis mesos pel que fa a la transmissió en cas de defunció de la titularitat del quiosc, així com la concreció de l’òrgan competent per tramitar penalitats en cas d’incompliment o per a l’extinció de concessions, entre d’altres, que serà Alcaldia o bé l’òrgan en qui delegui.

 

Actualment hi ha a la ciutat de Barcelona 288 quioscos instal·lats a la via pública, 50 menys dels que existien l’any 2018. D’entre els 288 quioscos, 254 tenen una adjudicació vigent, 25 es troben vacants i 9 més formen part del projecte liderat per la cooperativa creada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

El plec que es pretén modificar és vigent fins l’any 2030 i regula tots els quioscos de la ciutat excepte els que s’ubiquen a la Rambla, que estan regulats per llicència. Amb aquests canvis, consensuats amb el sector, l’Ajuntament de Barcelona vol adaptar els quioscos a les noves necessitats del segle XXI, en una passa que igualment pretén protegir la figura del quiosquer i millorar les seves possibilitats de negoci i d’ingressos a mig termini sense perjudicar altres sectors o afegir més pressió sobre la via pública en determinades zones. Igualment, els canvis suposen una oportunitat perquè el consistori aprofiti el potencial d’aquesta xarxa d’espais de propietat municipal per prestar serveis d’utilitat social o d’interès ciutadà.





Paraules clau

quioscos/