Servei de Premsa
17/01/2025
Barcelona serà al desembre la capital mundial de la lluita contra el racisme i les discriminacions
20/06/2024
Temps estimat de lectura: 5 minuts
- L’alcalde Jaume Collboni i la sotsdirectora general de la UNESCO, Gabriela Ramos han anunciat la celebració del Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions
- La reunió d’alt nivell de la UNESCO tindrà lloc del 9 a l’11 de desembre al Centre de Convencions Internacional de Barcelona i reunirà més de 1.000 persones
Barcelona acollirà el “Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions” de la UNESCO. El fòrum se celebrarà entre el 9 i l’11 de desembre d’enguany, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB).
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet l’anunci aquest migdia des de la seu de la UNESCO a París, juntament amb la directora general per a Ciències Socials i Humanes de la UNESCO, Gabriela Ramos, i l’ambaixador delegat permanent d’Espanya davant la UNESCO, Miquel Iceta.
Amb l’objectiu de fixar l’agenda de treball per celebrar aquesta cimera d’alt nivell a Barcelona, l’alcalde ha mantingut també una trobada amb directora general de l’organisme internacional, Audrey Azoulay.
Barcelona acollirà la quarta edició d’aquest Fòrum que és la iniciativa insígnia del full de ruta de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació des de 2020. Té com a objectiu posar la lluita contra el racisme a l’avantguarda de les agendes internacionals i assolir compromisos concrets de representants d’alt nivell. Un esdeveniment de transcendència global que reunirà més de 1.000 persones, entre líders polítics, activistes i persones expertes de tot el món, amb el propòsit d’unir esforços i definir estratègies efectives per a combatre el racisme i les discriminacions que encara persisteixen en les nostres societats.
L’alcalde Collboni ha agraït la confiança de la UNESCO en Barcelona per a la celebració del Fòrum en un context internacional en què “cal crear una gran aliança i aixecar la veu per a combatre l’avenç de la ideologia de l’odi”. El fòrum ha de ser un lloc de trobada i debat, però també “una crida a l’acció, amb propostes concretes per part de les ONGs, dels activistes i de les administracions per tenir un full de ruta a tot el món, on puguem compartir experiències, aprenentatges i puguem establir estratègies comunes per lluitar per la igualtat, la convivència i contra les discriminacions”.
La sotsdirectora general per a Ciències Socials i Humanes de la UNESCO, Gabriela Ramos ha expressat la seva satisfacció per treballar amb Barcelona que ha demostrat “ser una ciutat oberta i inclusiva” en un context de “creixents expressions de discriminació i xenofòbia”. El Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de Barcelona buscarà “desplegar accions efectives per trencar les barreres que dificulten l’equitat i la justícia racials”.
Barcelona recull el testimoni de ciutats que ja han celebrat el fòrum, com París (2020), Mèxic (2022) o São Paulo (2023). La tercera edició es va celebrar a São Paulo, Brasil, del 29 de novembre a l’1 de desembre de 2023 amb el repte de posar l’equitat racial i la justícia al capdavant dels agendes de desenvolupament.
Per tal d’iniciar les reunions tècniques de preparació de la cimera, l’alcalde ha viatjat amb una delegació institucional amb la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay i la comissionada de relacions ciutadanes i diversitat cultural i religiosa, Sara Belbeida i altres tècnics municipals.
En els pròxims mesos s’intensificaran les trobades que fixaran els continguts dels debats, tallers i activitats. El programa abordarà les diverses formes de discriminació, i es buscaran solucions innovadores i pràctiques per a enfrontar desafiaments que transcendeixen fronteres com l’auge dels extremismes, dels discursos de l’odi, o de les fake news. La cooperació global és clau i aquest fòrum vol ajudar a unir esforços i recursos per a combatre el racisme i la discriminació en totes les seves formes.
L’alcalde ha volgut destacar també que l’aposta de la UNESCO per Barcelona va encara més enllà ja que el 2025 la ciutat acollirà la tercera MONDIACULT, la gran conferència global de la UNESCO.
Jornades sobre l’acolliment de persones refugiades a l’Ajuntament de París
Al matí, l’alcalde ha participat en la jornada “Refugiats: solidaritat i responsabilitat Tendències mundials i reptes locals”, organitzada per l’Ajuntament de París en col·laboració amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats. L’alcalde ha intervingut en la taula rodona “Els territoris: vectors d’inclusió social” on ha conversat amb Jacques Toubon, exministre de justícia de França, Camille Schmoll, directora d’estudis de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials (EHESS), Benoît Hamon, president de SINGA i exministre d’educació de França i Mahmoud Adimou, refugiat i treballador de la Maison de Réfugiés.
En la seva intervenció, Collboni ha assenyalat el moment greu que es viu a França, a Espanya i a la resta d’Europa, en què el discurs de l’odi s’obre pas. Davant això, “les ciutats tenim un paper fonamental en el moment d’acollida, perquè les ciutats globals i obertes som l’expressió de la integració, de la suma de les identitats. Som la representació d’allò que una societat pot tenir en positiu quan integra, quan acull a persones d’altres països, d’altres cultures.”
L’alcalde ha remarcat el ferm compromís de Barcelona amb els valors de la pau, amb una àmplia trajectòria en matèria de solidaritat i cooperació en l’àmbit internacional. Des de la guerra dels Balcans fins avui, amb els conflictes bèl·lics d’Ucraïna i Gaza, la ciutat ha acollit i integrat les persones refugiades i ha creat programes i serveis específics per atendre-les. El 2023, el Servei d’Acolliment a les Persones Migrades i Refugiades (SAIER) va atendre 3.000 persones de 80 nacionalitats, o el programa (NAUSICA), que ofereix habitatge i acompanyament social a persones sol·licitants d’asil, l’any passat va arribar a 145 persones de 28 nacionalitats.
Prèviament, l’alcalde s’ha reunit amb l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo. Els dos responsables municipals han conversat sobre alguns dels temes prioritaris de l’agenda compartida per ambdues ciutats.
Material relacionat:
- Àudio declaracions Jaume Collboni (català)
- Àudio declaracions Jaume Collboni (castellà)
- Àudio declaracions Gabriela Ramos (castellà)
Paraules clauunesco/