La reordenació de la formació professional preveu completar el full de ruta el 2030 amb 35 centres especialitzats a Barcelona : Servei de Premsa

La reordenació de la formació professional preveu completar el full de ruta el 2030 amb 35 centres especialitzats a Barcelona

20/06/2024



Temps estimat de lectura: 6 minuts

 

Avui a les 16.00 h, el CosmoCaixa (Carrer d’Isaac Newton, 26) ha acollit l’acte “El món canvia. L’FP també. Reptes i aliances per una Barcelona activadora de talent i oportunitats”. S’hi ha presentat el full de ruta que ha guiat el projecte estratègic de la formació professionalitzadora a Barcelona i hi han intervingut, entre d’altres, la consellera d’Educació, Anna Simó, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. L’horitzó del Pla Director de l’FP a Barcelona està fixat en el 2030, quan es preveu que s’hauran posat en marxa els 35 centres especialitzats i integrats que conformaran l’entramat definitiu de l’FP a la ciutat. El curs vinent hi haurà 31 centres amb oferta de formació professional, 29 dels quals respondran al model d’institut especialitzat i integrat. Al setembre s’incorporaran a aquesta xarxa l’Institut del Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona La Guineueta, l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona i l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron.

La consellera Simó ha destacat que “Barcelona ha estat la nau insígnia de les polítiques que s’han desplegat a tot el territori en l’àmbit de la formació professional. Pel Govern de Catalunya, aquesta legislatura ha estat, sense cap mena de dubte, la legislatura de l’FP. En pocs anys l’FP ha fet un salt endavant, com mai abans no havia fet: hem incrementat els espais i equipaments, hem augmentat l’oferta i el nombre de docents, hem fet canvis en els processos d’inscripció i impulsat l’orientació per combatre l’abandonament, hem fet campanyes de comunicació per prestigiar els estudis d’FP, hem creat i desplegat l’Agència pública i hem arribat a acords amb els agents econòmics i socials, amb els quals hem pogut avançar en la prospectiva.”

D’altra banda, l’alcalde Collboni ha explicat que “l’FP és clau per al present i futur de la nostra ciutat. Barcelona té un model propi d’FP amb dues característiques que el defineixen: en primer lloc, el concepte de formació professionalitzadora, que va més enllà de l’FP clàssica i que inclou formació continuada, la formació ocupacional o l’FP dual. I en segon lloc, els lligams que existeixen entre els centres formatius, les empreses i les institucions amb col·laboracions estratègiques. El nostre potencial com a ciutat està fonamentat en la capacitat de teixir aliances entre els diferents sectors”.

 

Un nou model de formació professionalitzadora

El model al qual respon el projecte estratègic de l’FP pública a la ciutat aplica el propòsit que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha formulat a escala de país i es fonamenta en les oportunitats que aporta la ciutat gràcies a l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, que promou l’estratègia de la diversificació de l’economia a partir de l’estímul del talent de diversos sectors econòmics estratègics. És una concepció que trenca amb la realitat preexistent d’instituts atomitzats que generaven una oferta disgregada. En contraposició a aquest escenari es proposen grans centres especialitzats, imbricats en l’ecosistema laboral i empresarial del seu sector i amb la integració de tot l’itinerari formatiu postobligatori.

Aquest fet permet tirar endavant una oferta robusta, i fa que l’alumnat pugui visualitzar la realitat laboral del sector en el qual es forma.

Al mateix temps, permet que aquestes sinergies repercuteixin també en els docents, que poden estar en contacte fàcilment amb professionals del seu àmbit. La majoria dels instituts de formació professional s’han concebut amb un parteneriat o amb empreses col·laboradores que participen de manera activa en la formació dels estudiants. Aquestes aliances fan que els centres puguin disposar de la seva expertesa i que tant l’alumnat com el professorat tinguin oportunitats de realitzar estades a les empreses o institucions del seu àmbit.

Des de l’inici de la reordenació de la formació professional a Barcelona, ara fa cinc anys, s’ha incrementat l’oferta pública en un 35 %. És una oferta organitzada en 11 sectors professionals integrada per centres que treballen en xarxa amb els de la mateixa especialitat per reforçar una formació de qualitat i equivalent.

Es tracta d’una proposta de ciutat dissenyada també amb l’objectiu de contribuir a assegurar la continuïtat formativa. Les dades indiquen que l’alumnat que es matricula a formació professional no ho fa amb criteri de proximitat, sinó que busca centres d’excel·lència que puguin oferir itineraris capaços de generar oportunitats laborals i formatives: només el 14% dels joves de grau mitjà i un 9,7% del que cursa un grau superior estudien al mateix districte on resideixen. De fet, és sabut que l’abandonament dels estudis no es correlaciona amb la distància entre la residència i el centre formatiu, sinó que té a veure amb el gènere, la procedència o la vulnerabilitat socioeconòmica. En aquest sentit, també és important tenir en compte que Barcelona actua com a pol d’atracció de l’àrea metropolitana i del país: un 35,8% de l’alumnat de Grau Mitjà, i un 53,4% del Superior, son de fora de la ciutat.

Un altre dels pilars que sustenta l’estratègia de la formació professionalitzadora a Barcelona és un model d’equipaments amb un ampli ventall d’espais que van des de laboratoris a espais expositius passant per àgores i vivers d’empreses. Tot plegat, enriqueix la formació amb escenaris que afavoreixen un aprenentatge motivador i inspiracional.

 

Quatre nous instituts per al proper curs

La incorporació dels quatre nous centres suposa el trasllat d’alguns ensenyaments, a banda de la nova implantació d’altres. En tot cas, el total de places ofertes a l’inici de la preinscripció en ensenyaments de formació professional arribava a les 30.025, 299 més que el curs passat.

Sector: Salut i atenció a les persones

Orígen de l’oferta: Institut La Guineueta, Institut Flos i Calcat i Institut Moisès Broggi

Ubicació: Actual Institut de la Vall d’Hebron (nau nord)
Partenariat: Hospital Vall d’Hebron I altres institutcions hospitalàries de la zona.

Sector: Energia i Sostenibilitat

Orígen de l’oferta: Institut La Guineueta i nova implantació

Ubicació: Actual Institut La Guineueta

Parteneriat: Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Bombers de Barcelona i TMB

Sector: Administració i gestió i comerç i màrqueting

Orígen de l’oferta: Institut La Guineueta, Institut Joan Brossa i Institut Vall d’Hebrón

Ubicació: Part de l’actual Institut Joan Brossa

Parteneriat: Empreses del sector, gremi del motor.

Sector: Transformació digital

Orígen de l’oferta: Centre d’Educació Especial Pont del Dragó I nova oferta

Ubicació: Actual Centre d’Educació Especial Pont del Dragó

Parteneriat: Empreses del sector, Impremta Municipal

 

Horitzó 2030: la culminació del model Barcelona

La culminació de la reordenació de la formació professionalitzadora a Barcelona es preveu per al 2030, quan hi haurà 35 centres especialitzats i integrats a la ciutat. Als 29 centres que el curs que ve respondran a aquest model se n’hi sumaran sis més: seran l’Institut d’Imatge i Benestar de Barcelona, que, per la seva proximitat amb els ensenyaments de l’àmbit sanitari, s’ubicarà al mateix edifici on s’instal·larà l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron; l’Institut Tecnològic de la Moda Mundet de Barcelona i l’Institut d’Indústria Intel·ligent Mundet de Barcelona, que es crearan a partir de la divisió de l’actual Institut Anna Gironella de Mundet; l’Institut de Gastronomia i Restauració de Barcelona, un institut d’ensenyaments postobligatoris a l’actual Institut Pablo Ruiz Picasso i un centre de formació professional vinculat al món sanitari.

Per a més informació. premsaconsorcieducacio@gencat.cat / 671.778.128





Paraules clau

fp/