L’Ajuntament publica ‘Darrere les persianes’, un còmic sobre la història de les lesbianes a Barcelona : Servei de Premsa

L’Ajuntament publica ‘Darrere les persianes’, un còmic sobre la història de les lesbianes a Barcelona

20/06/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona publica ‘Darrere de les persianes. Breu història de les lesbianes a Barcelona’, una obra en format còmic, obra d’Isabel Franc i Rosa Navarro, que investiga i reflecteix la vida de les dones lesbianes a Barcelona des de principis del segle XX  fins a arribar a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe.

Aquest llibre és el tercer de la sèrie ‘Barcelona, Memòria en Vinyetes’. Amb la finalitat de la col·lecció de recuperar la memòria col·lectiva, aquest còmic pretén explicar el relat d’un col·lectiu al qual se’ls va negar a viure en llibertat, relatant el testimoni de les dones que han obert el camí a les futures generacions, després de molta lluita i repressió.

Per això, les protagonistes del llibre, dues estudiants, decideixen dedicar el treball de final de màster a l’estudi de la història del lesbianisme, i per elaborar-lo, demanen ajuda a Mercè Otero, del Centre de Documentació de Ca la Dona, on conserven una hemeroteca amb testimonis personals i moviments socials contemporanis. I hi descobriran dones valentes, com la poeta Lucía Sánchez Saomil; la periodista Irene Polo, o la poeta, reportera i feminista, Anna Maria Martínez Sagí.

El còmic narra les aberracions del Patronato de Protección de la Mujer, els codis comunicatius de la clandestinitat, la resistència durant la dictadura i l’explosió social, cultural, artística i festera de la Transició, fins a arribar a la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe, que va marcar un abans i un després.

 

 

 

 

 

Darrere de les persianes. Breu història de les lesbianes a Barcelona’ s’ha presentat aquesta tarda al Centre LGTBI de Barcelona amb la presència del comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez; les autores del còmic, Isabel Franc i Rosa Navarro; la inspiradora de la idea original, Maria Giralt; i l’artista i guia de la ruta basada en el còmic, Maio Serrasolsas.

 

 

Per al comissionat Javier Rodríguez, aquesta publicació és “una aposta dels serveis publicitaris de l’Ajuntament de Barcelona per seguir explicant aquelles històries que d’altra manera no serien explicades. En aquest cas la història de dones valentes que es fan enfrontar a tot un sistema sabent que el que defensaven era una cosa tan bàsica com el dret a ser i a estimar.”

 

Descarregar dossier de premsa (PDF)





Paraules clau

lgtbi/