L’Ajuntament reforça els serveis municipals per a la nit de Sant Joan : Servei de Premsa

L’Ajuntament reforça els serveis municipals per a la nit de Sant Joan

20/06/2024



Temps estimat de lectura: 9 minuts

 

La nit del 23 al 24 de juny, té lloc la celebració de la revetlla de Sant Joan, una de les cites més importants del calendari de l’estiu.

Per tal de garantir que la celebració es duu a terme d’una manera lúdica i festiva però també comptant amb les màximes garanties de seguretat, l’Ajuntament de Barcelona activa un dispositiu específic que suposa la coordinació de tots els serveis implicats en aquesta festivitat per donar resposta a les diferents necessitats que puguin tenir els ciutadans durant la nit. Aquest dispositiu se centrarà, sobretot, en aquells espais que tenen un ús més intensiu i massiu.

La Guàrdia Urbana desplegarà un dispositiu a tota la ciutat amb l’objectiu de prevenir incidents que puguin afectar la seguretat ciutadana, la mobilitat, la convivència o la tranquil·litat dels veïns i veïnes.

 

 

Es prestarà especial atenció en els indrets on es trobin llocs amb llenya, fustes o materials emmagatzemats que puguin ser utilitzats per encendre fogueres sense autorització i a la zona forestal del Parc de Collserola (Sarrià – Sant Gervasi, Horta –Guinardó i Nou Barris).

Aquesta setmana la Guàrdia Urbana ha iniciat inspeccions en els punts de venda d’articles pirotècnics per verificar que la venda compleixi amb els requisits establerts, a més els agents també treballaran per evitar la venda no autoritzada de material pirotècnic.

S’augmentaran els controls preventius d’alcoholèmia i drogues a tota la ciutat per prevenir possibles riscos en la conducció. Els agents podran realitzar també restriccions de mobilitat en determinades zones per evitar aglomeracions.

Es treballarà per evitar i corregir comportaments que generin molèsties al veïnat i aquelles conductes que comportin una alteració de la convivència o la degradació de l’espai públic.

Durant la nit del 23 al 24 de juny, el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament també posarà en marxa el seu dispositiu per tal de donar resposta a les necessitats ciutadanes. Els efectius de Bombers de Barcelona treballaran desplegats per tota la ciutat per tal d’atendre les possibles demandes que es puguin produir i augmentaran les seves dotacions d’extinció d’incendis.

Durant la nit, el SPCPEIS, prestarà atenció a la zona forestal, perllongant el dispositiu de vigilància en aquest àmbit de la ciutat fins ben entrada la nit. En aquest sentit, el cos de Bombers recorda el perill i la necessitat de col·laboració ciutadana per evitar el llançament de pirotècnia a prop de les zones forestals i parcs de la ciutat i la prohibició de realitzar qualsevol activitat amb foc a menys de 500 metres de les zones boscoses de Collserola o Montjuïc. El SPCPEIS demana recorda que qualsevol descuit podria provocar un incendi.

Els dies previs a la revetlla de Sant Joan, des de Protecció Civil de Barcelona, servei integrat al Cos de Bombers de l’Ajuntament, es treballa la prevenció per tal d’arribar a la celebració de la revetlla amb les millors condicions de seguretat.

Amb aquest objectiu, Bombers de Barcelona realitza tasques d’inspecció, control i autorització dels locals de venda de petards i de les casetes de pirotècnica i dels seus emplaçaments per assegurar que compleixin les mesures de seguretat corresponents. Aquest any s’han autoritzat 112 punts de venda.

Una altra de les tasques que realitza el Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPEIS) abans de la revetlla de Sant Joan és la d’establir les condicions mínimes per a realitzar fogueres al carrer.

La normativa defineix tres tipus de fogueres diferents en funció de les seves característiques:

La foguera major és la única de les tres tipologia que necessita informe per part dels Bombers de Barcelona. En aquest sentit s’han validat les condicions per a l’encesa de 4 fogueres majors, una a l’Eixample, una altra a Sant Andreu i dues a Sant Martí.

Durant la nit de la revetlla el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) i la Guàrdia Urbana de Barcelona podran activar el servei de drons adquirit recentment que facilitaran les tasques realitzades pel dos cossos, tant en la part operativa com en la part formativa, augmentant la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania. La finalitat de l’ús de les càmeres que disposa l’aeronau és la prevenció i intervenció de riscos en el marc de les emergències i la protecció civil obtenint imatges aèries de l’estat de la situació que ha activat el servei.

 

Un Sant Joan amb perspectiva de gènere

El dispositiu de la nit de Sant Joan s’ha treballat amb perspectiva de gènere per prevenir violències sexuals i masclistes a l’espai públic.

El punt lila diürn de platges establert a l’espigó del Bogatell, que ofereix un servei de sensibilització, prevenció i atenció a les violències sexuals en aquest entorn, allargarà l’horari fins a les 22 hores. A partir d’aquell moment es posarà en marxa el punt d’atenció a les violències sexuals i masclistes que funcionarà durant tota la nit fins a les 6 hores del matí al mateix espigó del Bogatell.

Per part de la Guàrdia Urbana s’augmentarà el nombre d’itineraris segurs per prevenir violències sexuals a l’espai públic.

Per tal d’oferir a la ciutadania un servei de qualitat i de protecció davant d’aquestes violències, i sense de deixar d’assegurar altres zones de la ciutat, la Guàrdia Urbana ha dissenyat uns recorreguts fins a les parades de transport públic més properes als actes o gran concentracions de persones.

Les patrulles assignades a aquest servei faran un patrullatge dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. Efectuaran parades en zones fosques que per la seva localització, falta d’il·luminació, o perquè siguin espais poc transitats, puguin ser més atractius pels possibles agressors.

 

Les platges de la ciutat romandran obertes durant tota la nit. Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona ha preparat un conjunt de mesures per tal de garantir l’ús d’aquest espai respectant les mesures sanitàries i garantint la seva neteja després de la celebració per tal que els banyistes puguin accedir-hi sense problemes el dia 24 a primera hora del matí.

La Guàrdia Urbana canalitzarà els fluxos d’entrada a la platja de la Barceloneta facilitant entrada pels extrems de la platja i augmentarà la seva presència al barri  per tal d’assegurar el descans dels veïns.

A la zona litoral s’impedirà l’estacionament indegut de caravanes, autocaravanes, furgons i d’altres vehicles que es puguin utilitzar per possibles acampades, o bé com a magatzems de begudes per abastir als venedors ambulants, o bé com a elements de pernocta.

També es tindrà especial atenció a controlar la possible presència de camions o d’altres vehicles que puguin transportar equipaments destinats a l’organització de festes no autoritzades.

La Guàrdia Urbana i Parcs i Jardins inspeccionaran les guinguetes de la zona litoral i es permetrà que ofereixin el seu servei de restauració fins les 03:30 hores. També es treballarà per evitar la celebració de festes no autoritzades i la instal·lació d’equips de música no autoritzats als establiments, sobretot a la  zona de platges.

No es permetrà la venda ambulant no autoritzada, especialment la venda de begudes. En aquest sentit la Guàrdia Urbana vigilarà els possibles locals d’emmagatzematge de begudes destinades a la venda ambulant. També es controlarà el consum d’alcohol de forma col·lectiva a la via pública.

A partir de les 06:30 hores es procedirà, juntament amb el Cos dels Mossos d’Esquadra, i de forma coordinada amb els serveis de neteja municipals, al desallotjament i normalització de les platges de la ciutat.

Els equips i dispositiu d’informació a les platges de la ciutat s’allargaran més enllà de l’horari habitual i funcionaran ininterrompudament fins a les 3 hores de la matinada del dia 24. Faran suport a les tasques de prevenció i donaran informació sobre tots els serveis desplegats durant la nit. Així mateix, recordaran la normativa de les platges, horaris, informació sobre els itineraris segurs, neteja de les platges, etc. L’equip d’informadors està format per 11 persones que es mouran per les 9 platges amb un punt base situat a l’espigó del Bogatell.

Durant tota la nit i matinada també es mantindrà operatiu el servei de megafonia que s’intensificarà quan s’apropin les 6 hores del matí, hora que les platges hauran de quedar buides.

El servei de salvament i socorrisme també es mantindrà actiu entre les 22 hores de la nit de diumenge i fins com a mínim les 6 hores del matí del dia de Sant Joan. Els socorristes estaran centralitzats als locals del Bogatell, de la Barceloneta i el de la Nova Mar Bella.

Els equips disponibles aquella nit són 12 socorristes, una embarcació fent vigilància a l’aigua, tres ambulàncies, un vehicle medicalitzat d’intervenció ràpida i un vehicle 4×4.

La vigília de Sant Joan, Bombers també amplia el període de temps d’embarcació del Grup de Salvament Aquàtic, amb funcions de vigilància i salvament de persones en zona costera de platges fins a la matinada. El servei estarà actiu fins a la matinada, mentre es valori necessari, de forma coordinada amb la resta de serveis públics.

Es col·locaran un total de 360 urinaris portàtils a les platges que se sumaran als que ja hi ha a les guinguetes de platja. Seran 146 cabines estàndard, 66 urinaris descoberts, 24 cabines d’ús femení i 24 cabines adaptades a persones amb mobilitat reduïda.

 

Els serveis de neteja i recollida de residus del dispositiu de Sant Joan a la ciutat serà de 517 persones i 232 vehicles que se centraran als punts on se celebri la revetlla. Aquest dispositiu se sumarà al servei ordinari d’un dia festiu i, per tant, seran més d’un miler d’operaris i operàries i més de 500 vehicles realitzant servei.

El punt on es farà el dispositiu més rellevant són les platges de la ciutat. A la tarda del dia 23 de juny s’hi instal·laran:

Per realitzar les tasques prèvies a la revetlla es destinaran 47 operaris i operàries i 20 vehicles.

L’operatiu de neteja a les platges començarà a partir de les 6.30 hores del matí del 24 de juny i es realitzarà de forma coordinada amb la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i Policia Portuària. En total es desplegaran 328 persones i 152 vehicles a les 9 platges de la ciutat. Entre el total de vehicles hi haurà 6 tractors pel garbellat de la sorra, 17 vehicles de caixa oberta, 9 recol·lectors de residus, 5 escombradores, 3 baldejadores, entre altres.

L’obertura de les platges als banyistes es realitzarà a mesura que finalitzi el servei de neteja entre les 9 i les 10 hores del matí.

El reforç a la resta de la ciutat es farà amb 142 persones i 60 vehicles que netejaran restes de fogueres, revetlles i zones d’oci a tots els districtes i que se sumaran al dispositiu ordinari d’un dia festiu.

 

La nit de diumenge, 23 de juny, hi haurà servei especial de transport públic per facilitar la mobilitat de les persones en una nit de celebració habitual.

 

Els operadors preveuen un reforç de personal en trens i estacions per atendre l’afluència de persones usuàries que es desplaçaran en transport públic, especialment a zones de platja i al centre de la ciutat, per celebrar la revetlla. També es reforçarà la neteja, el manteniment i la seguretat a les estacions més freqüentades.

Es pot trobar més informació sobre l’oferta relacionada amb la revetlla de Sant Joan als canals oficials dels diferents operadors.





Paraules clau

Nit de Sant Joan/