[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Jaume Collboni i Isabel Rodríguez refermen el compromís per prioritzar el dret a l’habitatge per davant de l’ús turístic : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Jaume Collboni i Isabel Rodríguez refermen el compromís per prioritzar el dret a l’habitatge per davant de l’ús turístic

27/06/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez, han escenificat el compromís de l’Ajuntament i del govern espanyol per prioritzar les polítiques a favor del dret a l’habitatge per davant d’altres usos com el turístic. Collboni i Rodríguez han volgut destacar la mesura anunciada fa uns dies per l’Ajuntament de Barcelona de recuperar fins a 10.101 habitatges d’ús turístic amb llicència que hi ha avui a la ciutat per a l’ús residencial habitual. Ho han fet durant una visita a la promoció municipal de Porta Trinitat, d’habitatges amb serveis per a gent gran i de lloguer social, en ús des de fa pocs mesos.

 

 

 

L’alcalde Jaume Collboni ha recordat que “tothom ha entès la mesura d’esborrar l’ús turístic de l’habitatge. Som la primera ciutat europea que pren aquesta mesura però no serem l’última”. L’alcalde ha assenyalat que mesures com aquesta serveixen per donar resposta especialment als “joves de classe mitjana treballadora que amb un sou no es poden plantejar quedar-se a viure a Barcelona”.

Per la seva banda, la ministra ha aplaudit la “valentia” de l’alcalde Collboni, per agafar la iniciativa i recuperar els habitatges d’ús turístic per a ús residencial. “Collboni no ha mirat cap a un altre costat, no s’ha quedat observant el problema i denunciant-lo, sinó que ha ofert solucions per donar oportunitats de vida als barcelonins i barcelonines”, ha declarat Rodríguez, que ha fet una crida a “altres alcaldes i alcaldesses i a altres administracions que tinguin el mateix problema” a seguir l’exemple de Barcelona.

Aquesta mesura forma part del Pla Viure, la nova estratègia municipal per prioritzar l’habitatge com una de les polítiques principals del Govern municipal, juntament amb la modificació del 30% per fer-lo efectiu i redoblar els esforços en la promoció d’habitatge de protecció oficial. En aquest sentit, la col·laboració interadministrativa entre el Ministeri d’Habitatge i l’Ajuntament de Barcelona està fructificant en 3.500 nous habitatges públics de lloguer que s’estan construint els darrers anys a la ciutat. És el cas dels habitatges de Porta Trinitat, una promoció de 139 habitatges públics, dels quals, 85 són amb serveis per a persones grans, lliurats fa pocs mesos, i 54 de lloguer social per a famílies, que es lliuraran aquest estiu.

En aquesta promoció, que ha suposat una inversió de 17.952.246,44 euros, ha rebut una aportació del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana de 2.281.500 euros, prop d’un 13% del total. Quant a aquesta col·laboració interadministrativa, l’alcalde Jaume Collboni ha anunciat que l’Ajuntament i el Ministeri treballaran per elaborar un nou conveni que ampliï el suport del govern de l’Estat a la promoció pública municipal d’habitatge. “Un pis ha de servir fonamentalment per viure-hi, i estem fent i hem de seguir fent un sobreesforç en la promoció d’habitatge protegit i escalar el volum de nous habitatges, a les noves àrees de creixement a la ciutat com a la Sagrera, el Bon Pastor, el 22@ nord i la Marina”, ha afegit l’alcalde.

La responsable d’Habitatge de l’Executiu central ha estès la mà del Govern a totes les administracions que vulguin treballar “per seguir construint habitatge assequible, per seguir rehabilitant els nostres barris i habitatges, per tenir projectes que impliquin una connexió intergeneracional o una atenció especial a les persones grans”.

 

Imatges 1/2

Imatges 2/2

Imatges reunió de treball (Mut – MP4)





Paraules clau

habitatge/