L’oceanògrafa i biòloga Josefina Castellví donarà nom a la Biblioteca Bon Pastor : Servei de Premsa

L’oceanògrafa i biòloga Josefina Castellví donarà nom a la Biblioteca Bon Pastor

27/06/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La biblioteca Bon Pastor passarà a anomenar-se  Josefina Castellví en homenatge de l’oceanògrafa i biòloga barcelonina. Així ho va aprovar, el passat 15 de maig, el Consell del Districte de Sant Andreu.

La Biblioteca Bon Pastor, un equipament cultural i de proximitat que dona servei als veïns dels barris de Bon Pastor i de Baró de Viver, al districte de Sant Andreu,  ha participat en projectes orientats a promoure vocacions cientificotècniques entre els joves com l’American Space Mòbil o l’Estàs ON, alhora que ajuda a reduir l’escletxa digital oferint assessorament TIC i programant formacions tecnològiques. Amb aquest canvi de nom, la biblioteca referma el projecte de divulgació científica i de foment de les vocacions científiques.

Les Biblioteques de Barcelona se singularitzen amb els noms dels propis edificis patrimonials o bé s’identifiquen amb noms de figures rellevants del món del llibre, de la cultura o de l’entorn veïnal i associatiu.  En l’actualitat la majoria de les biblioteques porten noms d’homes; per això, des de Biblioteques de Barcelona, la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives i els Districtes, en aquelles biblioteques que només porten el nom del barri, s’ha volgut impulsar l’assignació de noms propis de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat.

L’oceanògrafa s’uneix a la llista de dones nascudes a Barcelona o amb un vincle fort amb la ciutat que aquest any donen nom a una de les biblioteques de la ciutat de Barcelona: la poeta i novel·lista Ana María Moix, l’escriptora i periodista Rosa M. Arquimbau, l’escriptora Carmen Laforet, l’escriptora i bibliotecària Aurora Díaz Plaja, l’activista social M. Àngels Rivas i la periodista Mària Sánchez.

 

Josefina Castellví Piulachs (Barcelona, 1935)

Oceanògrafa i biòloga, Josefina Castellví va ser la primera espanyola a participar en una expedició internacional a l’Antàrtida, juntament amb Marta Estrada. També va ser la primera dona a dirigir la Base Antàrtica Espanyola de l’illa Livingston entre el 1989 i el 1997. A prop d’on es va instal·lar la Base Antàrtica, on Castellví va participar el 1986, hi ha el pic Castellví, nomenat així en honor seu.

Després del seu pas per la Base Antàrtica Espanyola, fou gestora del Programa Nacional d’Investigació a l’Antàrtida i responsable de la coordinació dels projectes científics internacionals que es van dur a terme en aquest territori.

El 1994 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i el 2003 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi. Va ser la primera científica de rebre el 2015 la Medalla August Pi i Sunyer de la Facultat de Medicina de la UB. Des del 2019, a l’Institut de les Ciències del Mar, on va ser directora entre els anys 1994-1995, hi ha una placa en reconeixement a la seva trajectòria científica.

Josefina Castellví, a més de participar en 36 campanyes oceanògrafes, va ser delegada del CSIC a Catalunya l’any 1984 i Directora de Coordinació de la Presidència del CSCI el 1986.





Paraules clau

Biblioteca Bon Pastor/ Josefina Castellví/