L’Ajuntament de Barcelona adapta les mesures d’estalvi d’aigua pel canvi de fase d’excepcionalitat a alerta per sequera : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona adapta les mesures d’estalvi d’aigua pel canvi de fase d’excepcionalitat a alerta per sequera

28/06/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Davant l’increment de les reserves d’aigua a causa de les pluges de la primavera, l’Agència Catalana de l’Aigua ha decretat l’Alerta Hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que alimenta a la ciutat de Barcelona motiu pel qual l’Ajuntament de Barcelona adapta les mesures d’estalvi d’aigua pel canvi de fase d’excepcionalitat a alerta.

En la fase d’alerta es mantenen algunes restriccions en els usos d’aigua, però en general es flexibilitzen. En l’actual fase el límit en el consum d’aigua (dotació en alta) passa dels 230 als 250 litres per habitant i dia. Barcelona ara mateix se situa en un consum de 159 litres per habitant i dia.

 

 

La ciutat mantindrà mesures per un ús responsable de l’aigua i els aprenentatges fets durant els mesos de sequera i adaptarà cada servei al que marca la normativa.

Es reprèn el reg als espais verds sempre amb la dotació mínima per mantenir la vegetació i l’arbrat. El límit en els usos d’aigua s’estableix en 450 m3 per hectàrea i mes. L’Ajuntament continua apostant pel màxim reg amb aigua freàtica com a mesura d’estalvi d’aigua potable. També es prioritza el reg amb sistemes d’alta eficiència automatitzats i gota a gota. Els jardins privats es poden regar un màxim de dues vegades a la setmana.

La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es continuarà fent prioritàriament amb aigua freàtica i, en tot cas, es realitza sempre amb la despesa mínima indispensable per al manteniment de la qualitat de l’espai públic.

També es flexibilitzen les restriccions per al reompliment de piscines i usos d’aigua als centres esportius. L’Ajuntament mantindrà també en aquest cas mesures d’estalvi d’aigua a les instal·lacions municipals.

L’actual fase també permetrà reobrir totes les dutxes de les platges, que es posaran en funcionament de forma progressiva els pròxims dies quan finalitzi la revisió dels elements. Fins ara només funcionava una dutxa per platja.

També es posaran en funcionament les quatre instal·lacions per refrescar-se per a infants i famílies que s’incorporen a la Xarxa de refugis climàtics de Barcelona.

Tots aquests espais inclouen unes característiques en el funcionament que permeten aplicar mesures d’estalvi d’aigua. El funcionament dels espais per refrescar-se estan regulats per horari i només poden funcionar entre les 10 i les 13 hores al matí i entre les 17 i les 20 hores a la tarda, un total de 6 hores cada dia. Quan s’activa el polsador d’aigua, la instal·lació fa una seqüència de funcionament que dura uns minuts i després s’atura. Per tornar a iniciar la seqüència, cal haver finalitzat l’anterior. Les instal·lacions tenen un comptador telesupervisat que avisa en casos de fuites o excés de consum.

Els espais per refrescar-se entraran en funcionament els pròxims dies i ho faran fins al mes de setembre, moment que es desmuntaran fins al mes de juny vinent.

Barcelona mantindrà tancats tots els brolladors de les fonts ornamentals, d’acord amb el que estableix l’actual fase de sequera. L’única excepció són els llacs artificials que fan de suport vital a la vida aquàtica, en els quals es manté un mínim d’aigua potable per garantir-hi la vida.

Pel que fa a la ciutadania, no hi ha cap afectació en el consum domiciliari d’aigua per sí en algunes activitats. La neteja de vehicles ha de continuar fent-se en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.

D’altra banda, es mantenen les principals recomanacions d’estalvi d’aigua als domicilis:

L’Ajuntament de Barcelona manté actiu el web www.barcelona.cat/sequera on hi ha recollida tota la informació i recomanacions en l’actual fase de sequera.





Paraules clau

sequera/