Servei de Premsa
17/01/2025
L’Ajuntament de Barcelona adapta les mesures d’estalvi d’aigua pel canvi de fase d’excepcionalitat a alerta per sequera
28/06/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Davant l’increment de les reserves d’aigua a causa de les pluges d’aquesta primavera es flexibilitzen les mesures per fer front a la situació de sequera
- Es mantenen accions concretes d’estalvi d’aigua potable per als serveis i activitats de la ciutat i s’adapta els usos d’aigua a l’actual fase
Davant l’increment de les reserves d’aigua a causa de les pluges de la primavera, l’Agència Catalana de l’Aigua ha decretat l’Alerta Hidrològica de la Conca del Ter-Llobregat que alimenta a la ciutat de Barcelona motiu pel qual l’Ajuntament de Barcelona adapta les mesures d’estalvi d’aigua pel canvi de fase d’excepcionalitat a alerta.
En la fase d’alerta es mantenen algunes restriccions en els usos d’aigua, però en general es flexibilitzen. En l’actual fase el límit en el consum d’aigua (dotació en alta) passa dels 230 als 250 litres per habitant i dia. Barcelona ara mateix se situa en un consum de 159 litres per habitant i dia.
La ciutat mantindrà mesures per un ús responsable de l’aigua i els aprenentatges fets durant els mesos de sequera i adaptarà cada servei al que marca la normativa.
Es reprèn el reg als espais verds sempre amb la dotació mínima per mantenir la vegetació i l’arbrat. El límit en els usos d’aigua s’estableix en 450 m3 per hectàrea i mes. L’Ajuntament continua apostant pel màxim reg amb aigua freàtica com a mesura d’estalvi d’aigua potable. També es prioritza el reg amb sistemes d’alta eficiència automatitzats i gota a gota. Els jardins privats es poden regar un màxim de dues vegades a la setmana.
La neteja de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars per part dels serveis municipals es continuarà fent prioritàriament amb aigua freàtica i, en tot cas, es realitza sempre amb la despesa mínima indispensable per al manteniment de la qualitat de l’espai públic.
També es flexibilitzen les restriccions per al reompliment de piscines i usos d’aigua als centres esportius. L’Ajuntament mantindrà també en aquest cas mesures d’estalvi d’aigua a les instal·lacions municipals.
L’actual fase també permetrà reobrir totes les dutxes de les platges, que es posaran en funcionament de forma progressiva els pròxims dies quan finalitzi la revisió dels elements. Fins ara només funcionava una dutxa per platja.
També es posaran en funcionament les quatre instal·lacions per refrescar-se per a infants i famílies que s’incorporen a la Xarxa de refugis climàtics de Barcelona.
- Espai per refrescar-se de Canyelles, al districte de Nou Barris.
- Espai per refrescar-se del parc de les Rieres d’Horta, al districte d’Horta-Guinardó.
- Espai per refrescar-se del Canòdrom Meridiana, al districte de Sant Andreu.
- Espai per refrescar-se del Bon Pastor, al districte de Sant Andreu.
Tots aquests espais inclouen unes característiques en el funcionament que permeten aplicar mesures d’estalvi d’aigua. El funcionament dels espais per refrescar-se estan regulats per horari i només poden funcionar entre les 10 i les 13 hores al matí i entre les 17 i les 20 hores a la tarda, un total de 6 hores cada dia. Quan s’activa el polsador d’aigua, la instal·lació fa una seqüència de funcionament que dura uns minuts i després s’atura. Per tornar a iniciar la seqüència, cal haver finalitzat l’anterior. Les instal·lacions tenen un comptador telesupervisat que avisa en casos de fuites o excés de consum.
Els espais per refrescar-se entraran en funcionament els pròxims dies i ho faran fins al mes de setembre, moment que es desmuntaran fins al mes de juny vinent.
Barcelona mantindrà tancats tots els brolladors de les fonts ornamentals, d’acord amb el que estableix l’actual fase de sequera. L’única excepció són els llacs artificials que fan de suport vital a la vida aquàtica, en els quals es manté un mínim d’aigua potable per garantir-hi la vida.
Pel que fa a la ciutadania, no hi ha cap afectació en el consum domiciliari d’aigua per sí en algunes activitats. La neteja de vehicles ha de continuar fent-se en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l’aigua. Fora d’establiments comercials es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l’ús d’esponja i galleda.
D’altra banda, es mantenen les principals recomanacions d’estalvi d’aigua als domicilis:
- Tancar sempre l’aixeta. El consum d’una aixeta oberta pot suposar fins a uns 12 litres per minut.
- Fer servir economitzadors, reguladors de cabal o airejadors a les aixetes. Aquests elements s’enrosquen a dutxes i aixetes i incorporen un mecanisme que barreja aire amb aigua amb la mateixa pressió i el mateix confort. Es pot estalviar fins al 50% d’aigua.
- En cas que s’hagi de fer un canvi d’aixeta, optar per una de termostàtica o de monocomandament.
- Revisar que no hi hagi fuites d’aigua o degoteig de les aixetes domèstiques.
- Fer servir la doble descarregar de la cisterna del lavabo per reduir-ne l’ús d’aigua. Cada cop que es descarrega una cisterna s’usen entre 6 i 10 litres d’aigua. El 30% de la despesa mitjana d’aigua en una llar prové del lavabo.
- No utilitzar el vàter com a paperera, per evitar fer més difícil la depuració de les aigües residuals i no contribuir a la contaminació del medi natural.
- Prioritzar dutxar-se en comptes d’omplir la banyera. L’estalvi pot ser de més del 80% d’aigua.
- Fer servir la rentadora i el rentaplats amb la càrrega completa i programes d’estalvi.
- Regar les plantes en horari nocturn per evitar l’evaporació de l’aigua. Instal·lar sistemes gota a gota si és possible i plantar vegetació autòctona.
L’Ajuntament de Barcelona manté actiu el web www.barcelona.cat/sequera on hi ha recollida tota la informació i recomanacions en l’actual fase de sequera.
Paraules clausequera/