Les Setmanes d’Arquitectura arriben a la seva cloenda amb èxit de participació en una edició ampliada a set setmanes : Servei de Premsa

Les Setmanes d’Arquitectura arriben a la seva cloenda amb èxit de participació en una edició ampliada a set setmanes

29/06/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Les Setmanes d’Arquitectura arriben a la seva cloenda superant els 50.000 assistents a les nombroses propostes que, distribuïdes per tots els districtes de Barcelona, han permès reforçar el vincle entre l’arquitectura i els habitants de la ciutat i fer un pas més cap a la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura que la ciutat ostentarà el 2026.

Aquesta edició ha estat organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, amb la col·laboració de cinc socis estratègics, entre els quals es troben institucions de renom com el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, el FAD/Arquinfad, 48h Open House Barcelona, Construmat i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona, i una quinzena de socis acadèmics, entre els quals es troben totes les escoles catalanes d’arquitectura, urbanisme, paisatge i disseny de l’espai.

 

 

 

 

 

 

Durant set setmanes hem vist com l’arquitectura pot ser una eina que construeix una ciutat més sostenible, resilient i justa gràcies a les activitats de 88 entitats i els més de 110 ponents que han participat en debats, conferències i taules rodones. Les Setmanes de l’Arquitectura han comptat amb la presència d’estudis d’arquitectura de renom com SUMA, Andrés Jaque, AV62, Peris+Toral, Harquitectes, Maio, Batlle i Roig, EMBT, b720, OAB, Mesura, BIG, Kengo Kuma o Ensamble Studio.

També hi han participat figures destacades com Josep Llinàs, Elvira Dyangani, Carlo Ratti, Anna Bofill, Josep Ferrando, Cristina Goberna, Mario Corea, Margaret Crawford, Dani Freixes, Jordi Badia, Benedetta Tagliabue, Keeanga-Yamahtta Taylor, Esteve Bonell, Ramon Gras, Marina Herlop, Beatriz Borque, Gustav Düsing i Büro Hacke.

Al llarg d’aquesta edició, els participants han pogut visitar i conèixer diverses arquitectures emblemàtiques de la ciutat, des del gòtic del Monestir de Pedralbes o les Drassanes, passant pel modernisme dels Pavellons Güell i el racionalisme del Pavelló de la República i de l’antiga seu de l’editorial Gustau Gili, fins a espais contemporanis com la Biblioteca Gabriel Garcia Márquez, la Sala Beckett, la Lleialtat Santsenca, la seu de l’Agència Estatal de Meteorologia o el Taller d’Arquitectura de Ricardo Bofill.

Les Setmanes d’Arquitectura de Barcelona van començar el 14 de maig amb l’EUMies Award Day, on es va lliurar el premi al Pavelló d’estudis del Campus de la Universitat Tècnica de Braunschweig (Alemanya), de Gustav Düsing i Büro Hacke, i el premi d’arquitectura emergent a la Biblioteca Gabriel García Márquez, d’ Elena Orte i Guillermo Sevillano (SUMA Arquitectura). A més, la Fundació Mies van der Rohe ens ha portat l’exposició “Architecture in Action. Destruction and reconstruction in Ukraine”, que mostra algunes de les obres ucraïneses als EUmies Awards 2024 i algunes fotos de la destrucció arquitectònica del país.

Durant gairebé tots els caps de setmana, cadascun dels districtes de Barcelona ha pogut gaudir d’una festa d’Arquitectura de la mà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i amb la col·laboració d’entitats com Urban Sketchers o el Globus Vermell, així com d’universitats, professionals i una gran quantitat d’associacions.

El dimarts 11 de juny va tenir lloc el lliurament del Premis FAD d’Arquitectura i Interiorisme, organitzat per Arquin-FAD, on es va lliurar el premi ex-aequo a la casa 1736 d’Harquitectes i a la central tèrmica de DH Ecoenergies de Palencia de FRPO. També de la mà d’Arquin-FAD hem pogut gaudir cada dimecres de les “Converses desenfadades” que, des d’un entorn tan suggerent com el Giardinetto, ens ha permès escoltar diàlegs entre parelles d’arquitectes, arquitectes tècnics o interioristes de generacions molt diferents.

Durant aquesta edició l’associació 48h Open House i els seus “Espais Ocults” han obert les portes dels edificis més singulars de la Ciutadella als ciutadans, permetent visitar obres tan interessants com les Cavallerisses de la Guàrdia Urbana, el Castell dels Tres Dragons, l’institut Verdaguer o el Museu Martorell.

El 17 i 18 de juny van tenir lloc a Ca l’Alier les jornades ‘Escalant la rehabilitació’ que, organitzades per Barcelona Regional i l’Ajuntament de Barcelona, han permès compartir les estratègies, conceptes i sistemes que han de permetre impulsar la rehabilitació a gran escala, i no només energètica, del parc edificat de la ciutat – amb una mirada especial als polígons residencials aixecats als barris fa més de 50 anys.

Aquesta edició de les Setmanes ha comptat amb la participació d’una quinzena d’escoles d’arquitectura, urbanisme, paisatgisme i disseny de l’espai, que ens han ofert més de 20 activitats, entre les quals destaquen exposicions (“Open ETSAB” de l’ETSAB, “Habitar” d’EINA o “Energia. Dissenyant en positiu” de IED), instal·lacions (“Compulsió” d’ELISAVA), conferències (“The Future of Barcelona Superilles in a Climate Emergency” de RIMT), visites guiades (visita als Prototips de la IAAC a Valldaura Labs), premis (concurs de fotografia de LCI), documentals (“VibraETSAV” de l’ETSAV i Ojocónico) o festes (“Festival 1:1. Versió Beta” de BAU o del DeiàFest de Deià).

Grans equipaments culturals de la ciutat han afegit a l’oferta de les Setmanes d’Arquitectura exposicions com “Suburbia” al CCCB, “Una ciutat desconeguda sota la boira” al MACBA, o “Dues pedres” al Palau Robert.

La darrera setmana l’ha protagonitzat la Nit de la Construcció i el lliurament del Premi Catalunya Construcció, ja consolidat com el gran esdeveniment de l’any dels arquitectes tècnics i de tots els professionals del sector de l’edificació.

Les Setmanes d’Arquitectura han finalitzat amb l’acte de cloenda que ha tingut lloc el divendres 28 al Pavelló Alemany de Barcelona, on organitzadors i entitats han compartit les seves experiències de cara a les futures edicions, i amb una mirada posada a la Capital Mundial de l’Arquitectura Barcelona 2026.

 

 

LES SETMANES D’ARQUITECTURA EN XIFRES

Més de 300 passis d’activitats.





Paraules clau

Setmanes d’Arquitectura/