S’inaugura el centre d’allotjaments temporals Mestres Casals i Martorell per a persones majors de 50 anys en risc d’exclusió social : Servei de Premsa

S’inaugura el centre d’allotjaments temporals Mestres Casals i Martorell per a persones majors de 50 anys en risc d’exclusió social

02/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, acompanyat del regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, de la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, i del comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha inaugurat aquest matí els allotjaments Mestres Casals, ubicats al carrer Mestres Casals i Martorell 2-16, al districte de Ciutat Vella. Aquest recurs ofereix allotjament provisional i atenció socioeducativa a persones majors de 50 anys mentre aquestes no tenen allotjament o habitatge de sortida de caràcter estable. L’equipament s’orienta, doncs, a un dels col·lectius més vulnerables i amb pitjor pronòstic de poder millorar la seva situació residencial, ja que les estades a carrer generen problemes de salut i un envelliment prematur, i els fa difícil les possibilitats de portar a terme processos d’inserció laboral. Aquestes persones, a més, no tenen accés als serveis de gent gran per criteri d’edat perquè no són majors de 65 anys, però requereixen d’una atenció específica per a la cobertura de les seves necessitats socials, relacionals i sanitàries en coordinació amb els recursos i serveis del territori. El centre estarà gestionat per l’entitat INTRESS (Institut de Treball Social i de Serveis Socials).

 

 

 

 

Les persones allotjades a l’equipament provenen de pensions, recurs necessari en situacions d’urgència però poc adequat per situacions que s’allarguen en el temps. Barcelona avança, doncs, cap a un model d’acompanyament que afavoreixi l’autonomia, reduint el número de persones allotjades en pensions. L’Ajuntament suma un equipament més a la xarxa d’espais d’atenció a les persones sense llar, a les que caldrà sumar les que proporcionarà la construcció dels 2 Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP) que es construiran durant aquest mandat per oferir allotjament provisional i atenció educativa a persones i famílies en risc d’exclusió social.

Durant l’acte d’inauguració d’avui, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha posat en valor el treball dels serveis municipals i de les entitats del tercer sector que treballen en l’àmbit dels drets socials, i ha afirmat que equipaments com el que s’ha inaugurat avui posa de manifest el compromís per aconseguir garantir que tothom tingui la possibilitat de viure una vida digna i plena. “És aquest treball solidari en xarxa que genera la vinculació necessària per garantir que les persones superin la situació de vulnerabilitat i continuïn el seu projecte de vida a la ciutat”, ha afirmat l’alcalde, que també ha dit que “a Barcelona, no cessarem ni reduirem la política, els recursos i les mesures socials”. Sobre la situació de sensellarisme que viuen moltes persones, ha afirmat que “aquest repte el guanyarem amb un compromís compartit, administracions públiques i entitats socials, treballant a la vegada i de forma coordinada”, i ha recordat que cal una visió metropolitana per compartir recursos i línies d’actuació.

Al centre hi ha un total de 14 allotjaments, per a persones soles i parelles. Concretament 6 son allotjaments dobles, 2 allotjaments adaptats i 6 allotjaments individuals, per tant hi ha una capacitat total per 20 persones. Les habitacions individuals tenen una superfície d’aproximadament 20 m2 i les dobles 35 m2. Tenen un sol ambient amb llit, armari, tauleta de nit, taula escriptori i taula amb cadires, un lavabo amb rentamans i dutxa i un espai amb una petita cuineta amb microones i nevera d’ús individual per pels allotjaments individuals o adaptats i d’ús compartit pels allotjaments dobles. Els allotjaments també disposen d´uns espai comuns on hi ha una bugaderia d´us per tots els residents, així com d´un espai polivalent per realitzar les diferents activitats i tallers que s´organitzin.

La temporalitat dependrà de les diferents situacions a atendre i les característiques específiques dels destinataris, podent-se establir uns marcs temporals fins a 2 anys, donat que es consideren el pas previ o bé a un habitatge o bé a un altre recurs residencial social més idoni en relació a l’evolució i situació de la persona.

S’establirà un procés d’acompanyament amb un Pla de Millora centrat en cada usuari a partir de la identificació de les necessitats personals i socials de cada persona i de les seves potencialitats. El Pla de Millora incidirà en diferents àmbits d’intervenció com són el suport socioeducatiu en aspectes  de cura personal i de la llar; suport psicosocial i emocional; suport en la millora de la situació econòmica, per accés a prestacions econòmiques i plans d’estalvi; formació per millorar les habilitats orientades a l’ocupació; suport en la cerca d’alternativa residencial; i suport en aspectes relacionals i sanitaris, quan sigui necessari.

 

Un edifici pioner

Els allotjaments completen un edifici pioner, que inclou també un casal de persones grans inaugurat el passat mes de desembre. El casal també incorpora un menjador per àpats en companyia i un hort urbà. Els usuaris i usuàries dels dos serveis no només compartiran edifici, també projectes conjunts que ajudaran a reforçar el vincle comunitari.

El casal de persones grans del Casc Antic dona servei a un col·lectiu d’aproximadament 300 persones que fan servir l’espai per a activitats culturals, de formació, de foment de la salut i del lleure i propostes de sortides, festes, balls i altres activitats socioculturals. Informació d’activitats al barri o a la ciutat, de serveis, projectes, voluntariat, associacions i altres espais de relació d’accés lliure, participació i voluntariat.





Paraules clau

allotjaments/ risc exclusió social/