Barcelona consolida les relacions econòmiques i institucionals amb Shenzhen i Shanghai : Servei de Premsa

Barcelona consolida les relacions econòmiques i institucionals amb Shenzhen i Shanghai

08/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Una delegació de l’Ajuntament de Barcelona encapçalada pel tinent d’Alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, visita aquesta setmana les ciutats xineses de Shenzhen i Shanghai.

El viatge busca enfortir les relacions empresarials amb sectors industrials i tecnològics punters i estratègics per Barcelona, com el de la ciutat intel•ligent, el transport elèctric, o l’audiovisual. Juntament amb la cerca d’aliances per afavorir l’aterratge d’inversions i la col·laboració econòmica, la delegació de Barcelona consolidarà també les relacions de diplomàcia institucional amb les dues ciutats xineses amb més pes econòmic i teixit productiu i d’innovació després de la capital, Pequin.

Valls ha assegurat que Barcelona “vol ser la porta d’entrada de les empreses i els inversors asiàtics no només a Espanya, sinó al Sud d’Europa i amb aquest viatge donem un nou impuls a aquesta estratègia que la ciutat ja ve treballant des de fa temps tant amb empreses com amb institucions xineses”; per fer-ho, ha afegit, “és clau consolidar també la connectivitat intercontinental amb Àsia, un àmbit en què s’ha avançat molt en el darrer any, en el marc del CDRA” .

Precisament, només aterrar a Shenzen, la delegació assistirà al primer aniversari del vol directe Barcelona-Shenzhen de l’aerolínia Shenzhen Airlines . Aquesta va ser una de les rutes de nova creació que es van impulsar des de l’Ajuntament a través del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA) i que actualment opera amb tres vols setmanals. A partir d’aquest 27 d’agost, a més, es recupera el vol directe d’Air China entre Barcelona i Shangai, amb tres freqüències setmanals.

 

Shenzhen, motor industrial, tecnològic i financer de la Xina

A Shenzhen, Valls es reunirà amb el tinent d’alcalde de l’àrea d’economia, Luo Huanghao i mantindrà trobades amb altres entitats com l’Associació Indústria i Comerç de Shenzhen a Espanya.

Barcelona i la ciutat xinesa estan agermanades des del 2021. Shenzhen és un dels motors industrials, tecnològics i financers de la Xina, és ciutat puntera en l’electrònica i altres sectors d’alta tecnologia. Des que el govern la va declarar Zona Econòmica Especial (ZEE) a principis dels anys 80, ha jugat un paper crucial i pioner en les reformes econòmiques del país i és la tercera ciutat en PIB després de Shanghai i Pequín.

Shenzhen és un emplaçament estratègic perquè es troba just al costat de Hong Kong i té un excel•lent accés a la Xina continental.

La connectivitat i la mobilitat elèctrica interior és un altre dels sectors de desenvolupament destacats, i actualment el 100% del transport públic i el 40% dels vehicles particulars són elèctrics. La delegació de Barcelona podrà conèixer de primera mà alguns dels projectes emblemàtics de la ciutat, com el sistema municipal de càrrega de vehicles. També es visitarà el Centre de comandament i monitoratge de la gestió de l’emergència i alerta d’aquesta ciutat, que ha passat dels 3 milions de persones a mitjans de la dècada dels 90 als 20 milions de residents en l’actualitat.

Barcelona té interès a ser la porta d’entrada al mercat europeu per a empreses de Shenzhen del sector digital i audiovisual, la indústria 4.0, la salut i la biotecnologia, àmbits que són clau en les línies estratègiques de desenvolupament marcades per Barcelona pels pròxims anys.

 

Major presència d’empreses audiovisuals al Mobile World Congres i al ISE

En aquesta línia, la delegació de Barcelona signarà un acord institucional de promoció (MOU) amb Shenzhen B2B Display System Industry Promotion Association. Es tracta de l’agrupació empresarial més gran de la Xina del sector audiovisual, amb més de 800 empreses membres entre els quals destaquen Lenovo, China Unicom, Skyworth, TCL o Samsung China. L’acord marc busca afavorir la mobilitat d’empreses del sector audiovisual i impulsar la seva presència a fires internacionals que se celebren a Barcelona, com ara l’ISE.

També hi ha prevista una visita i trobada amb directius de la tecnològica Huawei, amb seu central a Shenzhen i empresa puntera en tot l’ecosistema de connectivitat (IoT), smart city, finances, salut, manufactura i sostenibilitat. A banda de conèixer les darreres solucions avançades que proposen, Huawei té una forta presència en fires i congressos de Barcelona, de múltiples sectors de les telecomunicacions on opera, especialment al MWC.

 

Shanghai

La delegació municipal arribarà dijous 11 de juliol a Shangai, on el tinent Jordi Valls també tindrà una reunió bilateral amb el seu homòleg de l’àrea d’economia, Hua Yuan. Shangai és una de les ciutats amb les quals Barcelona treballa de manera prioritària compartint experiències i explorant col•laboracions des del 2001, quan es va signar oficialment l’acord d’agermanament entre ambdues ciutats.

L’objectiu d’aquesta missió és explorar les oportunitats de col·laboració tant institucional com empresarial en els àmbits de la innovació tecnològica, amb especial interès per sectors considerats estratègics per Barcelona com les àrees de digitalització, la sostenibilitat i la connectivitat (IoT) i la mobilitat elèctrica.

En aquest context de relació es visitarà l’empresa de mobilitat elèctrica Chery Technology Center (CTCS). Chery i l’empresa catalana Ebro Motor han creat l’empresa mixta que a finals d’any començarà a fabricar a la Zona Franca de Barcelona el primer vehicle xinès que surt íntegrament d’una línia de producció europea.

També hi ha programada una visita a un dels parcs empresarials de ciència i tecnologia més importants del país, el Zhangjiang Science City, especialitzat en els sectors dels semiconductors i microelectrònica, farmacèutica i ciències de la vida. Actualment és el centre neuràlgic del sector de fabricació de xips al país asiàtic.

Una de les àrees de col•laboració amb Zhangjiang que s’exploren en aquest viatge és la construcció d’una plataforma de comunicació, intercanvi i cooperació entre les empreses de les dues ciutats.





Paraules clau

xina/