El Pacte per Ciutat Vella uneix esforços per recuperar l’espai públic i impulsar el desenvolupament del districte amb horitzó 2035 : Servei de Premsa

El Pacte per Ciutat Vella uneix esforços per recuperar l’espai públic i impulsar el desenvolupament del districte amb horitzó 2035

10/07/2024



Temps estimat de lectura: 7 minuts

 

El Pacte per Ciutat Vella s’ha presentat avui com a compromís del Govern municipal per impulsar des del diàleg i el treball conjunt una gran transformació integral al districte, que permeti recuperar un espai públic endreçat i excel·lent, contribuir a la lluita contra el canvi climàtic i fomentar un desenvolupament social i econòmic inclusiu i sostenible.

 

 

 

 

 

 

 

 

L’acte d’arrencada del procés compartit del Pacte ha comptat avui amb la participació de més de 180 representants d’entitats veïnals, associatives, esportives, comercials, culturals, i altres agents polítics, econòmics i socials del districte de Ciutat Vella principalment i de tota la ciutat.

L’alcalde Jaume Collboni ha destacat durant la presentació que amb el Pacte “Ciutat Vella vol tornar a escriure el seu futur”, i ha posat en valor que “aquest és un pacte que és una invitació al compromís ciutadà, un procés de transformació en si mateix d’aquest districte”. “Des de l’Ajuntament i des del Govern municipal estem fent i farem un gran esforç d’inversió pública a Ciutat Vella que ningú discuteix”, ha seguit l’alcalde, “no deixarem de fer esforços en inversió i no deixarem de dialogar i acordar amb tothom, amb diàleg i determinació”.

El comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha remarcat la feina prèvia amb prop de 150 reunions per treballar el disseny del Pacte i els primers continguts que es portaran a debat i ha recordat que “el Pacte per Ciutat Vella aspira a ser el full de ruta, un acord ampli i que sigui garantia per poder desenvolupar tots els acords”. “Us convidem a participar de manera activa, amb sentit crític i amb voluntat propositiva”, ha seguit Pera, que ha tancat la seva intervenció remarcant que “quedi ben clar que és un error voler fer política amb Ciutat Vella perquè el que cal i és prioritari és fer polítiques per Ciutat Vella i propostes; aquí tothom hi és benvingut”.

Per la seva part, el regidor del Districte de Ciutat Vella i tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha expressat la voluntat de “treballar amb una visió cap a la ciutat perquè volem més que mai que Barcelona miri cap a Ciutat Vella i que Ciutat Vella miri cap al conjunt de la ciutat”. “I ho farem amb diàleg però també amb determinació”, ha seguit Batlle, “perquè comptem amb dos instruments bàsics, un pla d’actuació i la dotació pressupostària per poder-ho fer”. Per al regidor del districte, “en els propers mesos començarem a veure canvis en  realitats físiques i també de tarannà i d’abordatge de problemàtiques complexes”.

Batlle ha donat suport a l’acte de presentació del Pacte per Ciutat Vella, que també suma a les seves files antics regidors i regidores del districte, personal vinculat a la gestió municipal dels darrers anys a Ciutat Vella, a més de representants del món associatiu, econòmic i cultural del districte.

 

Un pla d’accions estratègiques fonamentat en el diàleg i a deu anys vista

El Pacte per Ciutat Vella arrenca com un procés, que s’inicia amb el treball previ de gestació que s’ha realitzat durant el primer any de mandat, i que encara ara una fase substancial de debat amb els agents socials, econòmics, culturals i polítics.

L’objectiu d’aquest debat és definir conjuntament, durant els pròxims mesos fins a mitjans de  2025, la visió i les prioritats per Ciutat Vella i les principals línies d’actuació estratègiques a implementar, que es concretaran en un pla d’accions estratègiques per al districte i plans bianuals per a un millor seguiment, amb horitzó 2035.

Aquest treball de diàleg organitzat i estructurat, pivotarà sobre els propòsits clau de la necessitat d’endreçar i transformar el districte, l’aspiració de crear oportunitats i el sentiment de recuperar l’orgull i la identitat de la seva ciutadania.

Des d’ara i fins a l’estiu de 2025, s’organitzaran les jornades, sessions de treball i trobades per a la diagnosi i definició de les línies estratègiques, accions i projectes. I a partir de la tardor de 2025, es treballarà la implantació i desplegament de les primeres accions i projectes definits en el marc del Pacte per Ciutat Vella.

 

Punt de partida: una Ciutat Vella amb oportunitats de transformació

Ciutat Vella parteix d’un escenari amb projectes i esdeveniments rellevants en els propers anys que poden generar oportunitats per transformar de manera integral l’entorn i el districte en general, entre ells la remodelació de la Rambla, la transformació de la Via Laietana, la millora del Parc de la Ciutadella i els seus entorns, la creació de nous centres d’atenció primària o la transformació del Port Vell arran de la celebració de la Copa Amèrica de Vela.

 

Paper decisiu dels agents locals

Tant en l’elaboració com en el seguiment de tot el pla d’actuacions, el Pacte per Ciutat Vella inclourà el màxim d’opinions, punts de vista i realitats possibles, i per això el Govern municipal ha convidat al conjunt d’agents locals vinculats directament o indirectament al districte, amb visió inclusiva i democràtica, tot incloent:

o col·lectivament amb Ciutat Vella

 

Un treball al voltant de les persones, l’espai públic, l’economia i el vincle

El treball del Pacte durant els pròxims mesos s‘estructurarà en quatre eixos principals d’actuació:

 

 

 

 

Les actuacions se centraran a beneficiar cinc tipus de públic objectiu establerts com a prioritaris al districte: els i les residents, les persones treballadores, les famílies, els i les joves i les persones grans.

 

Un pressupost de 228 milions en el mandat

El Pacte per Ciutat Vella arrenca amb un pressupost de 228 milions en el mandat, dels quals 225 són per a inversions. Els altres 3 milions es destinaran a reforçar polítiques socials i polítiques de prevenció.

Per desenvolupar el seguit d’accions que es defineixin, es comptarà amb la societat municipal de Foment de Ciutat que gestionarà l’Oficina Tècnica del Pacte en el marc de l’encàrrec estatutari de donar suport a la transformació urbana del districte de Ciutat Vella i amb la voluntat de reforçar el paper d’instrumental de l’empresa que acompanyi a la transformació del districte com ho va fer en el seu moment Foment de Ciutat Vella.

Foment de Ciutat és també l’empresa que gestiona el Pla de Barris i que preveu en la seva tercera edició 25-28 destinar més recursos al territori en el marc d’un Pla de Barris únic per tot el districte Ciutat Vella amb una aportació de 27M (20 d’inversió i 7 de despesa corrent).

 

Seguiment i avaluació de l’assoliment de les línies d’actuació durant i després

El Pacte per Ciutat Vella continuarà, un cop finalitzat el treball de definició, en jornades anuals de seguiment del desplegament i assoliment dels reptes, i com a espai d’intercanvi de coneixements sobre reptes de futur per a Ciutat Vella.

També es preveu crear el Ciutat Vella Lab, com a observatori de la transformació i encarregat de l’avaluació continuada de les polítiques implementades.

A més, des de l’inici, es constituirà un Consell Assessor format per persones de l’àmbit públic, social, econòmic i cultural que per la seva trajectòria hagin tingut una especial vinculació amb el Districte de Ciutat Vella i tinguin també uns coneixements vinculats als eixos i àmbits del Pacte d’especial importància per al desenvolupament d’aquest, com per exemple membres de l’Associació Consell de Cent, antigues direccions i gerències de l’Ajuntament i antics membres d’entitats del territori. La seva funció serà la de vetllar pel correcte desplegament del Pacte per Ciutat Vella, d’assessorar i promoure la transferència de coneixement en la definició de les estratègies, accions i projectes, i fer de referents dels eixos i àmbits.





Paraules clau

Pacte per Ciutat Vella/