[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] El Pla Clima Escola entra en fase d’obres de climatització en les primeres 24 escoles de Barcelona : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL GRÀFIC] El Pla Clima Escola entra en fase d’obres de climatització en les primeres 24 escoles de Barcelona

11/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Les obres de climatització a 24 escoles, impulsades, en el marc del Pla Clima Escola, per l’Ajuntament de Barcelona a través del Consorci d’Educació de Barcelona, ja estan en marxa. El primer paquet d’escoles en el qual s’executa aquest pla de climatització dels centres suposa una inversió de 14.160.000€ que es financen directament amb la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic.

 

 

Les 24 escoles que estan en obres són:

 

 

Els projectes que s’executen en totes elles consisteixen en la instal·lació de sistemes de climatització i renovació de l’aire amb aparells d’aerotermia. En la majoria dels centres, en 23 d’ells, també es preveu instal·lar plaques fotovoltaiques que aportaran part del subministrament energètic necessari per cobrir la demanda d’aquests aparells, i generant fins i tot en alguns moments excedent d’energia que s’abocarà a la xarxa o es compartirà amb altres centres. El nou sistema de climatització funcionarà amb control domotitzat, fet que n’incrementa l’eficiència.

Al llarg de l’estiu, per tant, es realitzaran als centres els treballs pròpiament d’instal·lació dels nous aparells climatitzadors i de retirada dels sistemes de calefacció amb gas. Aquestes obres van començar fa uns dies, tot just a l’acabar el curs escolar, i s’allargaran durant les setmanes d’estiu aprofitant l’aturada de l’activitat docent als centres.

 

 

Així doncs, la previsió és que el proper curs escolar, 8.373 alumnes d’aquest primer paquet d’escoles i les seves comunitats educatives, és a dir en total 9.000 persones aproximadament, estarà completament climatitzat per afrontar amb el confort necessari tant els mesos d’hivern com la temporada de primavera i estiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L’objectiu: climatitzar totes les escoles públiques de Barcelona

El Pla Clima Escola és el projecte mitjançant el qual l’Ajuntament finançarà la climatització dels 170 centres educatius públics de la ciutat de Barcelona en els propers sis anys. Hi invertirà en total 100 M€, amb ingressos provinents de la recaptació del recàrrec sobre l’impost turístic, donant compliment així al compromís adquirit per l’alcalde, Jaume Collboni, de destinar a polítiques de retorn social, a millorar la vida de la ciutadania, i als efectes que genera el turisme a la ciutat, part dels diners recaptats a través de la fiscalitat turística.

El pla ha estat dissenyat pel Consorci d’Educació de Barcelona, que també serà l’encarregat d’executar-lo. Ha estat concebut com un projecte integral que conclou les actuacions relatives a la millora del confort tèrmic dutes a terme prèviament pel Consorci d’Educació de Barcelona. Preveu, per una banda, instal·lar equips de climatització per aerotermia – que produeixen fred i calor- i per altra banda, també preveu dotar els edificis de plaques fotovoltaiques mitjançant les quals es produirà una part important de l’energia elèctrica que consumeixen aquests aparells climatitzadors. Els excedents energètics que es produeixin es podran compartir amb la comunitat. Es calcula que s’instal·laran al voltant de 30.000 m² de plaques fotovoltaiques en els equipaments educatius.

A la vegada que s’instal·len els equips d’aerotermia, es retiraran els antics sistemes de calefacció de radiadors i calderes. De fet, es tracta d’una gran aposta cap a la descarbonització dels centres pensada des d’un plantejament climàtic integral.

L’Ajuntament de Barcelona resoldrà així el repte de la climatització de les aules, ja que des del 2017 s’ha agreujat amb successives onades de calor que s’han produït amb el curs escolar en marxa. El pla persegueix un doble objectiu: en primer lloc assegurar la qualitat de l’aire interior, actualitzant les exigències de salubritat als requeriments actuals, i en segon lloc assegurar també el confort tèrmic de l’alumnat tant en els mesos calorosos, com en els de fred, per garantir així l’entorn més propici per a l’educació i l’aprenentatge, que beneficiarà en total a uns 55.000 alumnes.

 

 

 

Imatges relacionades:





Paraules clau

Pla Clima Escola/