Barcelona convoca uns nous premis per a projectes singulars destinats a reduir el consum d’aigua de les instal·lacions esportives : Servei de Premsa

Barcelona convoca uns nous premis per a projectes singulars destinats a reduir el consum d’aigua de les instal·lacions esportives

12/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Institut Barcelona Esports (IBE) ha convocat uns nous premis per reconèixer mesures singulars impulsades pels centres esportius públics i privats per  tal d’optimitzar l’ús de l’aigua per fer front a situacions de sequera i garantir en tot moment la pràctica esportiva, tant federada com de base. La convocatòria s’obrirà en els propers dies i, en total, es repartiran 4 M€ que poden beneficiar a 150 instal·lacions esportives.

A l’acte de presentació dels premis, el regidor d’Esports, David Escudé, ha destacat que “Barcelona vol seguir liderant el sector esportiu de la ciutat i amb aquests premis volem seguir conscienciant als gestors de les instal·lacions esportives de la importància dels recursos, garantint i optimitzant l’ús i estalvi de l’aigua als centres esportius de Barcelona”.

 

 

Els premis econòmics s’atorgaran a tots els agents esportius que presentin projectes concrets per a l’aplicació d’actuacions d’estalvi d’aigua mitjançant la implementació de mecanismes que permetin reutilitzar l’aigua provinent d’orígens diferents de la xarxa d’aigua potable i de l’aplicació de mesures que suposin un estalvi d’aigua al conjunt d’instal·lacions en servei d’un equipament.

Es tracta d’iniciatives com la instal·lació de sistemes per al tractament de l’aigua provinent del rentat de filtres de la piscina per recuperar l’aigua al mateix equipament, la reutilització de les aigües pluvials, solucions d’estalvi d’aigua innovadores aplicades en elements concrets (per exemple, en aixetes, dutxes i sanitaris) o en sistemes de gestió de l’aigua (físics o digitals), entre altres exemples.

L’impuls d’aquest premis extraordinaris respon a la voluntat d’optimitzar les instal·lacions esportives en la gestió dels recursos hídrics, fomentant la creació d’equipaments esportius sostenibles i innovadors en el consum de l’aigua. Amb la voluntat d’innovar i millorar els equipaments esportius de la ciutat, aquests premis, més que aplicar-se a accions conjunturals, pretenen que s’adoptin en els centres mesures estructurals i permanents així com consolidar un sistema d’equipaments esportius tant públics com privats de referència i preparats en situacions de sequera.

Des de l’IBE es vol garantir i preservar la pràctica esportiva en un moment en què les mesures que es van aplicar davant la situació d’emergència per sequera recent van poder arribar a posar en perill la supervivència d’un sector clau per a la millora de la salut de les persones, generador d’ocupació i motor econòmic de la ciutat.

Poden optar als premis els agents que implementin els projectes en instal·lacions esportives públiques i privades de la ciutat de Barcelona amb un consum mínim d’aigua anual de 2.000 m3 i estiguin inscrits al Cens d’Equipaments Esportius de Catalunya (CEEC). S’acceptaran actuacions implementades des de la posada en vigor de l’estat d’excepcionalitat del Pla de Sequera, el 2 de març del 2023, i fins a un màxim de 12 mesos des de la data notificació dels premis.

 

Aposta per la sostenibilitat en els equipaments esportius

Amb aquesta iniciativa, Barcelona referma la seva aposta per un sistema esportiu fort i sostenible, implicat i respectuós amb el consum de l’aigua i per posicionar l’esport i l’activitat física des de la sostenibilitat i des del respecte al medi ambient. L’objectiu és fomentar i donar suport a un sector esportiu innovador, que és capaç de proposar mesures i propostes que permetin optimitzar els consums d’aigua mantenint  la qualitat de la practica esportiva i l’activitat física de la ciutadania així com posar en valor la modernització de les instal·lacions esportives.

Paral·lelament des de l’IBE es continuaran impulsant accions per sensibilitzar i conscienciar els/les nens/es i joves, i a la ciutadania en general, que l’esport i l’activitat física és una activitat lúdica que haurà de formar part al llarg de les seves vides, que millora la salut,  potencia la integració, les relacions socials i educa en valors, també en valors de sostenibilitat i de respecte amb el medi ambient.

Barcelona és una de les ciutats amb més pràctica esportiva, on a traves de l’esport de base, el suport als clubs i a les federacions de barri, s’assoleix una autèntica política de cohesió social. En aquest sentit, el 73% de nens i nenes de la ciutat  practiquen esport escolar i el 66% de la població adulta afirma que practica esport de forma regular.





Paraules clau

esports/