Servei de Premsa
17/01/2025
Ciutat Vella reforçarà les mesures contra la contaminació acústica amb el nou Pla de reducció de soroll del districte
13/07/2024
Temps estimat de lectura: 9 minuts
- El nou Pla per la reducció de soroll a Ciutat Vella 2024-27 marca les línies d’actuació contra la contaminació acústica al districte, a partir de l’anàlisi de les dades mesurades, les queixes ciutadanes i les denúncies d’incidències a la Guàrdia Urbana
- Defineix sis prioritats d’actuació: als entorns del passeig del Born; l’àmbit de plaça Reial i entorns; l’àrea d’influència del carrer Joaquin Costa; la zona de la Rambla-carrer Arc del Teatre; la Rambla del Raval, i una sisena amb la resta de zones amb plans específics com passeig de Lluís Companys- Arc de Triomf i Riera Alta-Carme
- Després d’instal·lar 13 nous sonòmetres en aquest primer any de mandat, les primeres mesures del Pla es podran implantar l’últim trimestre de 2024 a l’entorn del passeig del Born, incidint en la coresponsabilitat i intensificant el control de l’espai públic i amb mesures de control de llicències i dels locals amb música
- El pla es presentarà com a mesura de Govern al proper plenari de districte aquest mes de juliol i comptarà amb una comissió de seguiment on hi podran participar representants dels veïns i del sector comercial i econòmic, dins de l’estratègia del Pacte per Ciutat Vella
El Districte de Ciutat Vella ha elaborat el Pla de reducció del soroll 2024-2027, amb l’objectiu de millorar la qualitat acústica general del districte, i en especial, d’aquelles zones amb els valors més elevats i on es detectin impactes més importants en la població.
Per fer-ho, ha treballat durant aquest primer any de mandat en reforçar el mesurament de dades, amb la instal·lació de 13 nous sonòmetres, amb l’objectiu de poder fer una millor anàlisi de la situació actual i per establir mesures concretes i precises.
“Tenim detectat que els problemes de convivència que tenen a veure amb soroll i espai públic són d’especial sensibilitat, especialment a partir de la pandèmia”, ha apuntat el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat i regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle. “I som conscients que és una problemàtica complexa, que a ningú se li escapa que compaginar l’activitat social, econòmica, cultural i d’oci amb el descans és complex, i més en un districte com Ciutat Vella, però tenim l’obligació i el deure de treballar-hi”. Per al regidor del districte de Ciutat Vella, “aquest pla és el marc de treball per aprofundir ara en mesures mes concretes i que aconsegueixin l’equilibri desitjat entre l’activitat inherent a un districte com Ciutat Vella i el descans que han de poder gaudir els veïns i veïnes”.
Sis zones prioritàries
Sobre el treball d’anàlisi, el Pla de reducció de soroll a Ciutat Vella estableix la priorització de les sis zones amb una major necessitat d’actuació al districte:
- Àmbit del Born i entorns: s’elaborarà el Pla Específic de reducció de soroll i a la zona ZARE del Passeig del Born (Zona Acústica de Règim Especial).
- Àmbit de plaça Reial i entorns:s’elaborarà el Pla Específic de reducció de soroll i a la zona ZARE de Plaça Reial i entorns.
- Àmbit de la zona de Joaquín Costa i entorns: s’elaborarà un Pla Específic de reducció de soroll i a la zona de Joaquim Costa.
- Àmbits de Rambla i l’Arc del Teatre: s’elaborarà el Pla Específic de reducció de soroll i per a la zona ZARE de Rambla – l’Arc del Teatre, i es valorarà la possibilitat de aglutinar el treball de les dues zones en una de sola per la renovació de la Rambla.
- Àmbit de Rambla Raval:s’analitzarà la situació acústica per comprovar si encara es compleixen els criteris de ZARE, i en el seu cas elaborar el Pla Específic de reducció de soroll a la zona ZARE de Rambla Raval.
- En la resta de zones amb nivells de soroll rellevants i alt impacte en els ciutadans:s’analitzaran les mesures a implementar en el marc dels corresponents Plans Específics de cada àmbit: passeig Lluis Companys –Arc de Triomf, Riera alta-Carme.
Paral·lelament al treball en aquestes zones prioritàries ja determinades, s’analitzaran també els àmbits del voltant, per abordar també aquelles fonts de soroll puntual que es puguin millorar amb una anàlisi específica i amb mesures puntuals.
Primeres mesures i actuacions a la tardor–hivern de 2024
Les primeres mesures del pla es podran implantar ja l’últim trimestre de 2024, a la zona ZARE del Born. D’una banda, s’intensificarà el control sobre els comportaments i activitat a l’espai públic, reduint l’impacte dels locals de música amb el control sobre les activitats perquè s’ajustin a la llicència, i els nivells de soroll dels equips de música, i de l’altra, incidint en la formació i sensibilització dels treballadors dels locals i també de les persones tant a l’interior coma l’exterior dels locals per reduir l’impacte acústic cap als residents
En tots els casos, les mesures es faran de forma gradual, per fases, treballant especialment les mesures de coresponsabilitat i control amb uns objectius prefixats. Si es comprova al final de cada fase que no s’assoleixen els resultats marcats, s’implantaran noves mesures en les següents fases, que aniran proposant mesures més restrictives, que poden acabar en una tercera fase o més, amb mesures cada cop més restrictives.
En totes les fases es treballarà per millorar la coresponsabilitat de tots els agents implicats en la generació de soroll, especialment amb propietaris i personal treballador de les activitats, clients i usuaris de l’espai públic.
Es manté el treball municipal en tots els vessants contra la generació de soroll
A banda de les mesures concretes a les sis zones prioritàries, des del Districte de Ciutat Vella es continuarà treballant de manera àmplia en la reducció del soroll sobre les principals fonts emissores de soroll de la ciutat:
- Trànsit rodat: que és la font de soroll principal a les ciutats. Per reduir el seu impacte es pot actuar amb pacificació de carrers, foment del transport públic, estudi dels horaris dels vehicles de neteja, millores en paviments, millora de tancaments dels habitatges, etc.
- Comportaments incívics: que són aquells relacionats amb el consum d’alcohol al carrer, la venda d’alcohol, crits, skaters en hores de descans, etc. i on les principals vies d’actuació seran les campanyes de sensibilització, sancions, i l’actuació o sensibilització per part d’agents cívics.
- Usos diversos de la via pública: com esdeveniments, esport a l’aire lliure, etc.), gestionant l’equilibri en el conjunt dels espais del districte i la ciutat amb la revisió dels criteris d’actes, entre altres.
- Activitats econòmiques: i les externalitats com música fora d’horari o mal limitada, portes obertes del local, etc. que s’han de treballar amb sensibilització i suport a la corresponsabilitat de les activitats en especial respecte a l’espai públic, ajustant les activitats a les llicències, amb la gestió sobre els clients a l’interior i a la via pública, de cues al local, millora de la insonorització de locals, i en el seu cas amb restriccions horàries, per exemple.
- Ocupacions de l’espai públic: com poden ser locals amb terrasses, o de forma puntual amb fires, elements auxiliars d’obres, etc. i que per reduir el seu impacte acústic es realitzen estudis previs de conjunt per àmbits, ajustament o reducció d’horaris, entre altres.
- Obres a la via pública: que són les obres de ciutat, de les companyies de subministrament, de millora dels espais públics, etc. i que es redueix el seu impacte de soroll amb insonoritzacions, ajustos dels processos de l’obra o reducció d’horaris.
Des del districte de Ciutat Vella, entre altres, s’actua amb campanyes informatives de reducció i de detecció del soroll a l’espai públic amb auxiliars d’espai públic, en els locals d’oci nocturn, amb coresponsabilitat dels operadors, amb campanyes amb el Servei de mediació nocturn en espai públic i amb tècnics d’intervenció social.
Pel que fa a l’actuació de la Guàrdia Urbana, es realitza el seguiment nocturn de les zones amb soroll, amb reforços especials els dijous, divendres i dissabtes, i es treballa en coordinació amb el Cos de Mossos d’Esquadra i també amb la seguretat privada dels locals.
I en el capítol de la sanció, des de l’Ajuntament es realitzen inspeccions i seguiment de les zones detectades, a través del control a l’espai públic de conductes incíviques, cues, terrasses, etc. i específicament als locals amb la inspecció d’activitats i equipaments, i elements com limitadors, portes tancades, etc. També sanciona la Guàrdia Urbana de Barcelona a partir del seguiment nocturn habitual de les zones amb soroll, a l’espai públic, locals i activitat, i amb les campanyes de multiinspecció encetades durant aquest mandat, que aborden les inspeccions de forma coordinada i transversal entre diferents serveis municipals i d’altres administracions per augmentar-ne l’efectivitat i l’eficiència, i se sumen a l’acció municipal més tradicional però alhora necessària per evitar el soroll i les molèsties a la ciutadania, com són la informació, la sensibilització i la sanció.
Es crea una comissió de seguiment del pla amb residents i sector comercial i econòmic
El Pla per a la reducció del soroll a Ciutat Vella 2024-2027 estableix la creació d’una comissió amb funcions de seguiment i anàlisi de la mesura de govern i les mesures específiques que es vagin implementant. Aquesta comissió estarà formada tant per la part tècnico-política del Districte de Ciutat Vella i l’Ajuntament de Barcelona, com per representants dels veïns i veïnes de les zones i dels sectors d’activitats relacionats, dins de l’estratègia d’abordatge de les actuacions municipals del Pacte per Ciutat Vella.
Per part de l’Ajuntament de Barcelona, en formaran part: el regidor (que actuarà de President, o la persona en qui delegui), el comissionat del Pacte per Ciutat Vella, la comissionada de Convivència; la gerència del Districte, les direccions i/o caps i/o coordinació de Llicències i Espai Públic, Serveis a les Persones i al Territori i Serveis Jurídics i Inspecció del districte; gerència i/o direccions de les àrees de Coordinació Territorial, Serveis Urbans, Cultura, Promoció Econòmica, Comerç i Turisme (o persones en qui deleguin), i aquells altres que s’estimi convenient per raó de la matèria; Intendent/a i/o caps en qui delegui de la Unitat Territorial de la Guàrdia Urbana de Ciutat Vella; i consellers/es dels grups municipals de districte.
La comissió comptarà amb la participació dels sectors d’activitats, que podran formar part a través de les associacions comercials del districte; associacions de sales de concerts i locals d’oci nocturn; associacions de guies turístics; el Gremi de Restauració; el Gremi d’Hotels; Amics de la Rambla; l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica (ACCCA), i altres gremis o associacions d’interès acreditat.
I per últim, en representació de les entitats socials i veïnals: la Xarxa Veïnal contra el soroll (Xavecs); la FAVB; Tot Raval; les entitats veïnals dels barris del districte de Ciutat Vella; les entitats Xamfrà, Taller de músics i Escola de música JPC; i representants del consells de gent gran i de joves del districte i la Sindicatura de Greuges de Barcelona.
Una xarxa de mesurament distribuïda per les principals zones d’activitat
El districte de Ciutat Vella té una xarxa de sonòmetres i sensors que ens ajuden a monitoritzar el soroll del districte. Aquesta xarxa és canviant, ja que alguns del sonòmetres o sensors canvien en funció de les problemàtiques.
Actualment al districte de Ciutat Vella hi ha 38 equips instal·lats, dels quals 5 són sonòmetres intempèrie i 33 són sensors.
Durant aquest mandat, s’han instal·lat 13 nous equips que ja estan en funcionament.
El 84% de la població de Ciutat Vella percep el seu barri com a molt sorollós
Per abordar la problemàtica de soroll al districte, s’han treballat les dades disponibles dels equips de monitorització instal·lats, dels mapes estratègics de soroll, les queixes ciutadanes sobre soroll canalitzades a través de la Guàrdia Urbana, de la plataforma de queixes de l’Ajuntament i dels espais de participació, les enquestes de percepció del soroll, així com els informes dels equips d’agents cívics.
En base a aquesta anàlisi, es constata que el Districte de Ciutat Vella és un territori especialment exposat a nivells acústics elevats per la seva condició de centre històric i comercial, i per la concentració de la major part de l’oferta hotelera i d’oci de la ciutat. A això s’hi suma l’elevat ús intensiu del seu espai públic i l’alta presència de tota classe d’activitats.
Pel que fa a la percepció, segons dades de l’Enquesta de Salut de Barcelona 2021 (Agència de Salut Pública de Barcelona), el 84% de la població de Ciutat Vella percep el seu barri com molt sorollós, respecte la mitjana de Barcelona que es situa en el 55%.
Més de la meitat de queixes per soroll a Ciutat Vella són per molèsties a l’espai públic
Durant l’any 2023 el districte de Ciutat Vella va rebre un total de 10.438 queixes de soroll, de les quals el 51% estaven relacionades amb molèsties per persones en espais públics, el 14% per molèsties produïdes pel soroll de locals i el 2% per molèsties pel soroll de festa en espais públics. La resta de categories no s’analitzen al pla (són molèsties de veïnatge o treballs/obres en l’espai públic).
Pel que fa a les queixes per persones fent soroll a l’espai públic i festa a l’espai públic, la majoria es produeixen en horari diürn (el 55% de les queixes per persones fent soroll a l’espai públic i festa a l’espai públic), sobretot als barris del Gòtic i de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera.
Paraules clauCiutat Vella/ Pla de reducció del soroll/