El Govern proposa atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat Barcelona al dissenyador industrial Miguel Milá : Servei de Premsa

El Govern proposa atorgar la Medalla d’Or de la Ciutat Barcelona al dissenyador industrial Miguel Milá

13/07/2024



Temps estimat de lectura: 2 minuts

El Govern municipal ha aprovat durant la Comissió de Govern d’aquesta setmana la concessió de la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona al dissenyador industrial Miguel Milá Sagnier (Barcelona 1931). Ho ha fet en reconeixement de la seva trajectòria professional com a pioner d’aquest camp i per haver contribuït a la projecció internacional de Barcelona i del país.

Miguel Milá ha tingut un paper fonamental en la història contemporània del disseny català i espanyol, també com a membre d’una generació de pioners del disseny  que va iniciar-se als anys 50, fins al punt que ha dedicat tota la seva vida a crear objectes per a la vida quotidiana que han esdevingut veritables peces clàssiques.

Des de la creació de la seva empresa, Tramo, des de la qual va començar a dissenyar els seus propis mobles i làmpades, Milá va escalar fins arribar a obtenir gran repercussió internacional com per exemple amb els llums TMC i TMM, convertits en icones del disseny, o bé el llum Cesta, la xemeneia A14 o l’escala de cargol metàl·lica. A la dècada dels anys 60 va participar en la creació de l’Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny (ADI-FAD), en col·laboració amb André Ricard, Antonio de Moragas, Oriol Bohigas, Alexandre Cirici Pellicer, Manel Cases i Rafael Marquina, entre d’altres.

Més endavant, durant el postmodernisme, es va centrar en l’interiorisme, en projectes de casa particulars, en treballs d’exposicions i en el disseny de mobiliari urbà. D’aquesta època són el banc Neoromàntic (1995), el llum Estadi i el banc Tram per a les Olimpíades del 1992 o el disseny de l’interior dels vagons del metro. El seu llegat a la ciutat es pot trobar també en els jardins de la Rambla de Sants o en la incorporació de mobiliari urbà als eixos verdes de la ciutat, elements que afavoreixen la interacció social.

Miguel Milá ha rebut nombrosos premis i reconeixements durant els seus seixanta anys d’activitat professional, com són el Premi Nacional de Disseny Industrial en la seva primera edició de 1987, diversos anys del guardó Delta d’Or i Delta de Plata que atorga l’ADI-FAD o bé el Premi Good Industrial Design (1994) o el Compasso d’Oro Internazionale (2008), entre d’altres.





Paraules clau

Medalla d’Or de la Ciutat Barcelona/ Miguel Milá/