Barcelona incorpora l’atenció per WhatsApp entre els seus serveis de suport emocional per a persones cuidadores : Servei de Premsa

Barcelona incorpora l’atenció per WhatsApp entre els seus serveis de suport emocional per a persones cuidadores

14/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha ampliat els canals d’atenció del seu servei de consultes de suport emocional per a persones cuidadores, de manera que ara els usuaris i usuàries podran fer les seves consultes per missatgeria instantània a través del número 655 50 55 17 via  WhatsApp, sense necessitat de trucar. Aquest xat ofereix suport emocional a les persones cuidadores familiars i treballadores de la llar i les cures de manera gratuïta, anònima i confidencial que funciona les 24 hores al dia, els 365 dies de l’any, de manera ininterrompuda i tantes vegades com es necessiti.

 

 

Aquest nou canal d’atenció és fruit de l’acord de col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Ajuda i Esperança, entitat sense ànim de lucre amb 38 anys d’experiència en el suport al benestar emocional i la millora de la qualitat de vida de les persones que viuen situacions de solitud, incomunicació o patiment. El servei està adreçat a persones cuidadores familiars i professionals d’atenció domiciliària en situació de malestar, estrès i/o crisi emocional. Està pensat especialment per a garantir la confidencialitat i la privacitat de totes les persones usuàries, en especial d’aquelles que viuen en situació administrativa i/o laboral no regularitzada  i que en el seu dia a dia no disposen de temps ni espai per mantenir converses privades  i íntimes.

La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, destaca que el nou xat és una eina de suport i acompanyament emocional. “Es tracta d’un espai on les persones cuidadores, tant les que formen part del nucli familiar com les treballadores de la llar i les cures, poden expressar les seves preocupacions sense judicis i en un clima d’intimitat. Les persones cuidadores pateixen sobrecàrregues de treball i veuen afectada la seva salut física i mental. És fonamental que oferim recursos per reduir l’esgotament emocional que comporta la cura. Des de l’Ajuntament, seguim treballant per millorar el benestar i el reconeixement de les persones que cuiden”, assenyala.

Aquest servei innovador complementa el servei telefònic de suport emocional i psicològic ja existent per les persones beneficiàries de la Targeta Cuidadora. És un canal de comunicació que ofereix una alternativa per expressar les inquietuds de manera més discreta. La comunicació escrita en la qual es desenvolupa el xat permet mantenir una conversa íntima, tot i les limitacions de privacitat que poden existir, fins i tot en presència d’altres persones, com ara el mateix receptor de la cura, evitant així possibles conflictes o situacions incòmodes.

Per últim, el servei per missatgeria instantània garanteix flexibilitat en la conversa amb interrupcions, una característica particularment valuosa en el context de la cura de persones dependents. Les persones cuidadores sovint es troben en situacions on han de respondre a les necessitats immediates de la persona a qui cuiden, cosa que pot interferir en les seves interaccions. Amb el xat, és possible reprendre la conversa en qualsevol moment, adaptant-se a les demandes variables d’aquesta tasca exigent.

 

Un servei pioner per a persones cuidadores

Juntament amb el Telèfon de suport emocional i psicològic per a persones cuidadores  i el catàleg d’activitats de benestar emocional per a les persones beneficiàries de la Targeta Cuidadora, el nou Xat de suport emocional és un servei pioner de suport a aquest col·lectiu.

Aquest servei ofereix acompanyament, suport i contenció emocional creant un espai de comprensió i no judici on poder expressar les preocupacions i el malestar que la persona cuidadora està vivint i sentir-se escoltat i atès. Depenent de la problemàtica expressada, també s’orienta la persona cap a  recursos socials, sanitaris i/o comunitaris de la ciutat.

El xat l’atenen persones orientadores voluntàries seleccionades i formades específicament per atendre situacions de crisi emocional, amb la supervisió contínua de professionals de la salut mental.

Per dur a terme aquest servei es disposa d’una plataforma tecnològica omnicanal que permet la gestió massiva i simultània dels missatges entrants. A l’hora permet la recollida i l’anàlisi de les dades estadístiques de manera anònima per identificar necessitats de suport de les persones cuidadores usuàries i permetre la millora contínua del servei. A banda dels fons aportats per l’Ajuntament de Barcelona per a iniciar el projecte i oferir el servei a la ciutadania de la capital catalana, el programa enguany també ha estat subvencionat per la Generalitat i serà extensiu a tot el territori de Catalunya.





Paraules clau

persones cuidadores/