[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Impuls a la renovació i millora de l’enllumenat a la ciutat amb una inversió de 22 milions d’euros : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Impuls a la renovació i millora de l’enllumenat a la ciutat amb una inversió de 22 milions d’euros

14/07/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

 

Barcelona fa un impuls a les actuacions de millora i transformació de l’enllumenat del Pla de Manteniment Integral (PMI) en el Marc del Pla Endreça. Seran un total de 153 actuacions fins al 2028 amb una inversió de 22 milions d’euros. L’objectiu és assolir el 100% de telegestió de l’enllumenat i passar del 35% al 50% de tecnologia LED.

 

 

 

Les actuacions previstes per aquest 2024 han superat l’equador, 23 estan acabades, 2 en execució i 11 començaran a partir del mes de setembre. L’objectiu és millorar la sensació lumínica de la ciutat mitjançant la tecnologia LED (llum blanca), corregir punts foscos i implementar noves tecnologies per afavorir l’estalvi energètic. Totes les actuacions serviran per millorar la sensació lumínica, donar uniformitat a la llum, millorar la sensació de seguretat i confort amb instal·lacions més eficients i sostenibles. De fet, tot i que cada actuació permet incorporar un estalvi energètic, sempre es manté el nivell lumínic a la ciutat, que està entre els 20 i els 30 lux depenent la zona. Cal tenir en compte que el Comitè espanyol de la il·luminació recomana que els entorns urbans tinguin una quantitat de llum entre els 5 i els 30 lux.

La primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha explicat que es tracta d’un servei de ciutat molt important que fa un pas endavant per millorar l’eficiència i, per tant, la sostenibilitat, i que es fa canviant part dels punts de llum per tecnologia LED, llum blanca que permet millorar la sensació lumínica i evitar punts foscos. Es prioritzen les voreres perquè un dels objectius és millorar la seguretat i sempre amb perspectiva de gènere”, ha afegit.

 

Actuació de renovació de l’enllumenat al carrer de les Camèlies

Un dels exemples en execució és l’actuació que s’està realitzant al carrer de les Camèlies, on es fa una renovació integral de les instal·lacions que comporta el canvi de 52 fanals i 800 metres de calbejat. En aquest punt s’hi instal·len punts de llum amb doble lluminària, és a dir, el mateix fanal un punt orientat a calçada i l’altre específic per la vorera precisament per garantir una bona il·luminació i uniformitat allà on és més necessària. També es milloren els quadres de comandament amb la incorporació del sistema de telegestió i regulació.

Aquest mes de juliol ha finalitzat també una actuació similar  de renovació al barri del Fort Pienc, a l’Eixample, als carrers Nàpols i Sicília, entre els carrers d’Aragó i la Gran Via, i als carrers Consell de Cent i Diputació, entre els carrers de Nàpols i Sicília.

 

Actuació de canvi d’enllumenat al barri de Fort Pienc

Actualment, a Barcelona hi ha 157.000 punts de llum, dels quals el 35% funcionen amb tecnologia LED. En total hi ha una potència instal·lada de 16.300 kW i amb un consum d’uns 67 GWh/any, que representen el 20% del total del consum d’energia del consistori. Aquest percentatge és molt inferior al de la mitjana de municipis, que se situa al voltant del 50%. L’objectiu és continuar treballant per disposar d’un enllumenat que doni les prestacions lumíniques necessàries a la ciutat de forma eficient i redueixi la despesa energètica.

Tots els projectes de millora i renovació es treballen de forma conjunta amb cada territori per detectar on cal fer aquestes millores i treballar per una ciutat ben il·luminada que ofereixi un bon confort a la ciutadania. Per això els projectes es treballen amb els criteris següents:

També s’incorporen criteris en seguretat i perspectiva de gènere:

 

Aposta per la gestió eficient

L’ Ajuntament de Barcelona fa una aposta per renovar els dispositius de control, augmentar la telegestió i millorar els sistemes de comunicació. Els punts de llum es governen a partir de 2.582 quadres de comandament que es treballarà perquè siguin telegestionats l’any 2028.

Barcelona disposa d’un sistema de control centralitzat que permet fer seguiment de les incidències amb major repercussió i assegurar el funcionament de l’enllumenat de la ciutat. Aquest control centralitzat també permet la detecció d’avaries, la reprogramació dels horaris, el control dinàmic de la lluminositat (ajust d’horari d’encesa i apagada segons les condicions de cada zona) i la simulació de consums de les instal·lacions.

Tot plegat per assolir 3 fites:

  1. Zero apagades de carrer, l’índex de disponibilitat del servei és del 99,9%.
  2. Zero defectes elèctrics
  3. Zero defectes mecànics

És per aquest motiu que aquest procés de renovació i millora es desenvolupa de forma paral·lela al manteniment correctiu, de detecció i de reparació d’avaries, al manteniment preventiu, neteja i canvi de làmpades de forma programada i el manteniment normatiu per verificar totes les instal·lacions.

La millora i renovació de l’enllumenat és una de les línies de treball de les prop de 3.000 actuacions que preveu realitzar el Pla de manteniment integral (PMI) des d’aquest 2024 i fins al 2028 emmarcades en el Pla Endreça. Unes actuacions distribuïdes als 73 barris de la ciutat i que serveixen per mantenir, renovar i transformar l’espai públic amb una dotació de 435 milions d’euros.

 

Declaracions de Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Transició Ecològica, Serveis Urbans i Habitatge

 

Fotografies (ZIP)





Paraules clau

Pla de manteniment integral (PMI)/ Pla Endreça/