Barcelona lliura les claus de 54 habitatges de lloguer social a Sant Andreu : Servei de Premsa

Barcelona lliura les claus de 54 habitatges de lloguer social a Sant Andreu

15/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament de les claus als nous veïns i veïnes d’una promoció pública municipal d’habitatges de lloguer social, al barri de la Trinitat Vella, al districte de Sant Andreu. Es tracta d’una promoció construïda per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) de 54 habitatges destinats a famílies inscrites com a sol·licitants al Registre d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona.

 

 

L’edifici està situat al sud del barri de la Trinitat Vella, a la carretera de Ribes, en un espai delimitat pel encreuament entre la Ronda de Dalt i l’Avinguda Meridiana. La promoció Porta Trinitat també inclou 85 habitatges amb serveis per a gent gran que es van entregar el passat mes de febrer. Les obres d’aquesta promoció es van iniciar el juliol de 2021 i han suposat una inversió de gairebé 18 milions d’euros, amb una aportació per part del Ministerio de Vivienda y Agenda urbana de més de 2,2 milions d’euros, el que suposa gairebé el 13% del pressupost total.

Durant l’acte, l’alcalde Jaume Collboni ha destacat que el lliurament de claus d’avui “és la millor prova del compromís del Govern municipal per protegir l’accés a l’habitatge per a que sigui un dret real”. També ha volgut posar en valor el model de lloguer social: “no podem permetre que per culpa dels preus de l’habitatge la gent jove hagi de marxa de la ciutat o que les famílies treballadores hagin de dedicar tot el sou a pagar el lloguer” ha afegit.

Els habitatges s’han adjudicat en règim de lloguer social, cosa que significa que les unitats familiars que hi entrin a viure pagaran en funció dels seus ingressos, que en cap cas superarà el 30% dels ingressos de la unitat de convivència. Com és habitual, en el cas de la promoció Porta Trinitat, s’han realitzat diferents reserves segons tipologia per adjudicar els pisos entre les persones inscrites al Registre de Sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial de Barcelona: un  30% (15 pisos) per a menors de 35 anys; un 25% (13 pisos) per a veïns dels barris de l’entorn, dels barris de la Trinitat Vella, Sant Andreu de Palomar, Trinitat Nova i la Prosperitat; un 10% (5 pisos), per a famílies monoparentals, i 3 habitatges adequats i adaptats per a persones amb mobilitat reduïda. La resta, s’adjudiquen al contingent general.

L’equip d’arquitectes autor del projecte és la UTE formada per MIBA Architects i Nogué-Onzain-López Arquitectes, que han dissenyat una promoció doble on els habitatges per a gent gran i els habitatges de lloguer social disposen d’espais i accessos separats i independents entre si.

La promoció Porta Trinitat s’estructura en tres alçades diferents, amb planta baixa més 4 plantes d’una banda, i d’11 plantes de l’altra. El volum  més baix és on se situen els 54 habitatges de lloguer social. Aquests habitatges són d’una, de dues i de tres habitacions: 17 disposen d’un dormitori, 24 de dos (dels quals tres són adaptats per a persones amb mobilitat reduïda) i 13 de tres dormitoris. La superfície útil dels habitatges oscil·la entre el 43m2 i el 74m2. Tots els habitatges s’organitzen al voltant d’un passadís d’accés que incorpora tres patis que actuen com a col·lector de llum i de ventilació creuada. Aquests patis també doten al passadís central d’accés als habitatges de més amplitud.

 

Més habitatge públic al districte de Sant Andreu

Aquesta promoció forma part de l’estratègia de l’Ajuntament de Barcelona d’ampliar l’oferta d’habitatge assequible a la ciutat, tant a través de la promoció directa com a través de la promoció delegada.

En concret, al districte de Sant Andreu, s’han lliurat en el darrer any 204 habitatges del parc públic de la ciutat. A més d’aquesta acabada de lliurar a Porta Trinitat, el passat mes d’octubre es van adjudicar 11 habitatges al Bon Pastor i al desembre 54 més, destinats a lloguer social i lloguer assequible. Cal sumar també el 85 habitatges per a gent gran que es van lliurar al febrer a la mateixa promoció del barri de la Trinitat Vella.

 

L’Ajuntament avança en la promoció de l’habitatge públic

Una de les màximes prioritats del Govern municipal és mobilitzar tots els recursos, instruments i actors per garantir el dret a l’habitatge de tots els veïns i veïnes a través de l’increment del parc residencial assequible a tota la ciutat. En aquest sentit, aquesta setmana es donarà un primer pas de cara a l’aprovació inicial de la concessió del sol de tres noves promocions d’habitatge a l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB). Amb aquest pas, s’avança en la construcció futura d’un total de 138 habitatges del parc públic de la ciutat.

El solar de l’Antic Teatre Talia, a l’avinguda del Paral·lel, és una de les promocions que avançarà amb aquesta aprovació inicial. El projecte es concreta en un edifici de planta baixa, destinada a equipaments de proximitat, més sis plantes d’alçada amb 70 habitatges destinats a joves. D’altra banda, també donarà un pas endavant la promoció Fort Pienc, situada a la cantonada del carrer de Nàpols amb Gran Via de les Corts Catalanes. L’edifici inclourà a la seva planta baixa i primera planta un centre d’atenció primària, i a les plantes superiors 64 habitatges destinats a lloguer social. Per últim, al carrer Selva, al districte de Nou Barris, l’Ajuntament, a través d’un contracte de permuta de solar per obra futura amb la Cooperativa Calle Selva 13, percebrà 4 habitatges i 4 aparcaments de la promoció que construirà la cooperativa-





Paraules clau

habitatge/ Sant Andreu/ trinitat vella/