Barcelona licita el concurs de projectes per la futura rehabilitació del Taller Masriera com a equipament sociocultural : Servei de Premsa

Barcelona licita el concurs de projectes per la futura rehabilitació del Taller Masriera com a equipament sociocultural

16/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Barcelona ha licitat el concurs de projectes per la futura redacció del projecte d’adequació i rehabilitació del Taller Masriera, al carrer Bailèn 70-72, per a acollir un equipament sociocultural al barri de la Dreta de l’Eixample. Aquest plec de criteris d’intervenció ja recull que l’objecte de l’actuació és l’adequació i rehabilitació d’aquest edifici catalogat per acollir un equipament sociocultural que, atenent a les diverses necessitats, aculli els usos de biblioteca, teatre-sala d’actes i espai comunitari i veïnal.

Aquesta licitació arriba després de mesos de treball conjunt entre el  Districte de l’Eixample i Biblioteques i la Plataforma Masriera per trobar la formula i l’encaix d’un nou equipament que respongués a totes les necessitats del barri de la Dreta de l’Eixample. El concurs d’idees  haurà d’aportar solucions finals i concrecions al projecte arquitectònic que es redactarà durant aquest mandat i que donarà lloc posteriorment, a aquesta gran rehabilitació.

El regidor del districte, Jordi Valls, ha assegurat que “després d’una primera fita destacada que va ser que el Taller Masriera passés a ser de propietat municipal, ara fem un nou pas important i comencem a posar les bases del que volem que sigui en el futur”. “Fruit d’un procés de treball compartit amb la Plataforma hem coincidit que volem que sigui un equipament sociocultural amb usos compartits que donarà resposta a diferents necessitats del barri de la Dreta de l’Eixample, com son l’ampliació de la biblioteca Sofia Barat, la conservació del teatre Studium, que reclamaven les entitats, i espais pel projecte veïnal i comunitari”, ha dit. El regidor Valls ha avançat que “el concurs de projectes que llancem ara ens ha de permetre poder complir l’objectiu de mandat de redactar el projecte i deixar encarrilada la futura rehabilitació d’un edifici singular que també està cridat a ser únic per les seves característiques i usos de futur”.

 

Un únic equipament amb usos compartits

Tot i que l’edifici acollirà tres programes diferenciats, els plecs ja recullen que ha de tenir una lectura única i permetre un funcionament unitari. Cada un dels serveis haurà de respondre i respectar unes funcionalitats que li vindran marcades pel seu ús, però s’han de complementar en la mesura del possible sobretot en aquelles parts compartides.

Respecte l’ús de biblioteca, es preveu que substitueixi l’actual Biblioteca Sofia Barat, que duplica les dimensions de l’actual en usos propis i que gairebé els triplica tenint en compte els compartits i polivalents. El programa de biblioteques és el corresponent per a una àrea d’influència de 44.000 habitants, amb un programa d’uns 1.500 m2 i una superfície construïda d’aproximadament 2.000 m2, que permetrà encabir la zona d’acollida, d’infants i famílies, d’aprenentatge i dinamització, d’informació i fons general.

Pel que fa a l’espai comunitari i veïnal, previst a la Nau Martorell, es contempla com un equipament d’activitats diverses, configurat per espais el màxim de polivalents i versàtils possible i ha de permetre un funcionament i gestió independent, en una part de l’horari.

Segons el plec, l’antiga sala Studium, com a espai compartit (teatre i sala d’actes de la biblioteca i de l’espai veïnal) i amb una possible activitat autònoma d’arts escèniques, haurà de tenir també una personalitat pròpia com a sala de representacions i ser contemplada com una unitat. Tots els programes mantindran espais d’ús preferent o exclusiu però disposaran d’espais compartits simultàniament i/o en diferents horaris.

La preservació de l’antiga sala Studium respon a la voluntat de mantenir el seu ús com a teatre i sala d’actes també per a ús de la biblioteca. En la mesura del possible, caldrà respectar la seva configuració característica: escenari, platea i amfiteatre. La decisió de la preservació de la Sala Studium respon al seu valor com a model únic del teatre tríptic a la ciutat de Barcelona. Es considera valuós poder mantenir la configuració característica d’aquesta sala i en especial l’escenari.

Es planteja una gran rehabilitació en un àmbit, el conjunt del Taller Masriera, amb una superfície d’actuació de l’ordre de 2.700 m² i l’adequació de l’espai exterior resultant segons cada proposta i que s’estima de l’ordre de 600 m2 aprox. El sostre actualment construït és d’aproximadament 2.459,49 m2, dels quals uns 1.910 m2, sobre rasant i uns 550 en planta soterrani. La superfície útil és 1.975,19m2.

Prèviament a la licitació, els estudis de viabilitat per a la preservació de la sala de teatre i la implantació del programa funcional d’una biblioteca i un espai comunitari – encarregats per BIMSA i realitzats per Oliveras Boix Arquitectes SLP han analitzat els condicionants detectats i han proposat un possible encaix del programa funcional en l’edifici existent. Es preveu doncs i així s’ha fixat, una edificació de planta baixa i 4 pisos i on la nau Martorell es mantindrà sense increment de sostre ni volum.

La resolució d’aquest concurs d’arquitectura està prevista de cara al primer semestre 2025.





Paraules clau

Eixample/ Taller Masriera/