[INCLOU MATERIAL DOCUMENTAL] Barcelona dobla el pressupost i destinarà 130M€ al nou Pla estratègic de ciència i innovació, que posa l’èmfasi en la transferència de coneixement a la societat : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL DOCUMENTAL] Barcelona dobla el pressupost i destinarà 130M€ al nou Pla estratègic de ciència i innovació, que posa l’èmfasi en la transferència de coneixement a la societat

16/07/2024



Temps estimat de lectura: 9 minuts

 

Barcelona redobla la seva aposta per la ciència amb un nou Pla estratègic de ciència i innovació que incorpora la transferència de coneixement com a eix motor de l’economia i on l’Ajuntament té prevista una inversió total de 130 milions d’euros entre el 2024 i el 2027. El pla estratègic dobla els recursos de l’anterior pla i inclou un conjunt d’iniciatives organitzades en 5 línies estratègiques, 8 eixos d’actuació, 5 projectes tractors, 10 projectes estratègics i 46 mesures concretes.

 

 

Durant la presentació, l’alcalde Jaume Collboni ha assegurat que amb aquest pla “Barcelona vol consolidar el seu lideratge com a capital europea en ciència i innovació”. Collboni ha subratllat que per primera vegada s’insereix la ciència en el model econòmic que busca diversificar i potenciar sectors que fan un ús intensiu de talent, coneixement aplicat i la tecnologia.

“Anant molt més enllà de les competències, però sí de la nostra incumbència, posem l’èmfasi en la transferència de coneixement i en la innovació per millorar la vida de les persones”, ha dit. Segons Collboni, “creixement sostenible, diversificació de l’economia i internacionalització de la ciutat alimenten, il·lustren, guien aquest pla amb el que la ciutat fa una aposta estratègica i el salt qualitatiu més important de la seva història”.

Aquest pla, ha dit, “parteix de la voluntat i la tradició de ser líders, amb un ecosistema d’universitats, centres recerca, empreses i investigadors que mereixen que la ciutat hi sigui present i estigui al costat”. “Volem aprofitar la capacitat científica i concretar-la en millores en el benestar social, el progres i el futur del planeta”, ha subratllat assegurant la ciutat es troba “en un moment extraordinari”, en recursos projectes i compta amb un “equilibri virtuós” amb tots els agents de l’ecosistema.

L’alcalde ha posat èmfasi que “es fa un salt qualitatiu i aterra en llocs concrets projectes físics, amb grues o obres”, com son els sis àmbits en transformació a la ciutat: la Ciutadella del Coneixement, l’Eix Diagonal Salut, amb el Nou Clínic i el Supercomputing Center o la zona nord de Collserola, amb els Instituts de Recerca del Vall d’Hebron i el nou CaixaResearch Institute, el Campus-Diagonal Besòs, el renovat 22@, o a l’Escola Industrial i el projecte l’Industrial +.

 

Barcelona aspira consolidar-se com a capital científica d’Espanya i una de les principals capitals científiques d’Europa

L’aspiració de la ciutat de Barcelona és consolidar-se com a capital científica d’Espanya i una de les principals capitals científiques d’Europa i apostar per una estratègia d’impuls de la ciutat basada en la transferència de coneixement i la innovació com a eixos vertebradors del creixement sostenible, la diversificació de l’economia i la internacionalització de la ciutat. Per això el pla neix amb el compromís i l’objectiu prioritari que tota la capacitat científica i tecnològica que concentra Barcelona es tradueixi en millores tangibles per al benestar social, la sostenibilitat i la transició ecològica, gràcies a la transferència d’aquest coneixement d’excel·lència a empreses, institucions i teixit social.

El pla també es marca com a objectius de futur irrenunciables avançar cap la neutralitat climàtica, ampliar i promoure la participació de les dones a l’àmbit científic i tecnològic, o contribuir a una governança pública i fonamentada en l’humanisme tecnològic de la intel·ligència artificial (IA). Pel que fa a sectors, Barcelona aspira a ser decisiva en el disseny i la producció de xips electrònics i fotònics, consolidar-se com a capital de la biotecnologia i ciències de la salut, sobretot en la lluita contra les malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i les demències, i ser, també, una de les capitals europees en la creació i aprofitament de les tecnologies digitals i quàntiques.

Barcelona té actualment 6 hubs científics, 6 parcs tecnològics, 8 universitats, 8 hospitals amb instituts de recerca, 80 centres de recerca científica, 1.350 empreses de recerca i més de 40.000 investigadors/es treballant a la regió metropolitana de Barcelona.

 

EIX 1. GOVERNANÇA PUBLICOPRIVADA. BARCELONA INNOVATION COAST

Amb la voluntat d’establir una governança publicoprivada, on tota la recerca i la innovació es traslladi a institucions públiques i privades, es vol consolidar la Barcelona Innovation Coast (BIC), una plataforma de referència de la innovació i la promoció de la transferència de coneixement a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Es tracta de dotar la BIC dels recursos necessaris per al desplegament de la seva activitat, amb línies de treball com la diplomàcia científica, disposar d’un programa d’equipaments de recerca, i potenciar, d’una banda el sector BioHealth i de l’altre, el sector tecnològic del disseny de xips, comunicació quàntica, intel·ligència artificial i ciberseguretat.

 

EIX 2.PROMOCIÓ INTERNACIONAL. CAPITALITAT CIENTÍFICA DE L’ESTAT

Desenvolupar els acords recollits al conveni de capitalitat científica per incrementar els recursos i la visibilitat de Barcelona en el camp científic i tecnològic. Això passa per atreure inversions, infraestructures científiques, congressos i esdeveniments científics a la ciutat per consolidar Barcelona com a ciutat de ciència. Aquest posicionament també s’aconsegueix al reconèixer les trajectòries en el camp de la ciència i la recerca amb el Premi Hipàtia, com a premi europeu a l’excel·lència científica, entre d’altres reconeixements.

 

EIX 3.HUBS DE RECERCA I INNOVACIÓ. LA CIUTADELLA DEL CONEIXEMENT

Per tal de planificar la distribució de les zones urbanes relacionades amb la ciència, l’Ajuntament de Barcelona desenvoluparà un Programa d’equipaments de coneixement, recerca i innovació. Aquest pla, que es coordinarà amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), preveu la creació de zones ben definides i adaptades a les necessitats del sector, que faciliti la localització i l’expansió d’infraestructures i instal·lacions científiques.

A la ciutat de Barcelona s’han identificat sis àrees de coneixement, recerca i innovació:

 

EIX 4.DESENVOLUPAMENT DEL TEIXIT CIENTÍFIC I TECNOLÒGIC DELS SECTORS ESTRATÈGICS

Barcelona està compromesa a reforçar la seva competitivitat global mitjançant la promoció de la recerca i la innovació. Aquest compromís es materialitzarà en una proposta d’ordenança de desgravació fiscal per a recerca i transferència, destinada a atreure i retenir empreses intensives en R+D a la ciutat, amb un doble objectiu: potenciar el teixit empresarial i captar talent i innovació.

Pel que fa a la desgravació de l’IBI, es manté la desgravació del 95% en l’IBI per a centres de recerca i universitats però es preveu una nova bonificació de l’IBI per a activitats econòmiques considerades d’especial interès o utilitat municipal en empreses que inverteixin en recerca i innovació, a partir de col·laboracions amb les universitats, centres de recerca, spinoff i start-ups deep tech. Pel que fa a l’IAE, es preveu bonificacions a partir del 50% per inversions en actius fixos de més d’1M€, generació de llocs de treball i per empreses que estableixin centres d’innovació o start-ups a la ciutat.

 

EIX 5.FOMENT DE LA RECERCA, EL TALENT I L’OCUPACIÓ CIENTÍFICA

Es portarà a terme el nou Programa CreaFeina Investiga, d’ajuts econòmics que fomentin la contractació estratègica de personal científic i investigador per millorar la competitivitat del teixit empresarial a la ciutat. També per enfortir la recerca en reptes urbans i el suport a les carreres científiques a Barcelona, es proposa la consolidació de diverses línies de subvencions.  Es planteja impulsar bianualment dues convocatòries clau: la Convocatòria de Recerca i Innovació, en col·laboració amb la Fundació “la Caixa”, i la Convocatòria de Recerca Jove i Emergent. A més, es donarà suport a projectes centrats en l’emergència climàtica, i a projectes centrats en la innovació urbana a través del programa Ciutat Proactiva.

 

EIX 6. INNOVACIÓ I TRANSFERÈNCIA DEL CONEIXEMENT. BARCELONA FRAUNHOFER SPAIN

Per assolir l’objectiu prioritari d’afavorir la transferència de coneixement, serà clau l’establiment a Barcelona del primer centre a Espanya de l’Institut Fraunhofer, l’organització més gran i prestigiosa d’Europa en investigació aplicada. L’Ajuntament de Barcelona, en col·laboració amb el Govern d’Espanya i la Generalitat de Catalunya, impulsa aquesta iniciativa que reforçarà la posició de Catalunya com a hub científic en biomedicina i bioenginyeria, de manera que n’augmentarà la competitivitat en tot el sud d’Europa. La nova seu se situarà al Parc Científic de Barcelona i serà una aliança amb l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

També es busca consolidar la iniciativa Barcelona Deep Tech Node com a instrument per donar suport a les start-ups i spin-offs deep tech. Això passa per ampliar els fons de capital risc fins als 60M€ en 4 anys, que tindran en compte les inversions Deep Tech, i consolidar el Barcelona Deep Tech Summit com la trobada principal de l’ecosistema de la transferència de coneixement. També per afavorir l’establiment de centres de recerca aplicada d’abast internacional que promoguin la transferència i la innovació en els sectors BioHealth i tecnològics.

 

EIX 7. CIUTADANIA I CULTURA CIENTÍFICA: BIENNAL CIUTAT I CIÈNCIA

Es preveu dur a terme novament la Biennal Ciutat i Ciència dels anys 2025 i 2027, un projecte tractor que ajuda a situar Barcelona com a referent en el camp de l’ètica científica i l’art i la ciència. Les edicions del 2025 i el 2027 buscaran reafirmar la Biennal com a esdeveniment de referència en ètica científica, per la qual cosa es destacarà la fusió d’art i ciència i es fomentarà la divulgació, l’educació i la cooperació internacional en el camp científic.

Així mateix es continuarà organitzant anualment la Festa de la Ciència com a espai de trobada

entre la ciutadania i l’ecosistema científic de la ciutat i continuar promovent la ciència ciutadana i participativa a través de l’Oficina de Ciència Ciutadana.

 

EIX 8.FORMACIÓ I VOCACIONS CIENTÍFIQUES A LA CIUTAT

Es mantenen dos programes destacat com son el programa Prometeus, per garantir l’accés a la universitat i la formació al llarg de la vida gràcies al suport i acompanyament a joves amb realitats socioeconòmiques desfavorables. També per desenvolupar el Pla STEAM Barcelona, per seguir fomentant els coneixements, les competències i les vocacions científiques i tecnològiques, amb perspectiva de gènere entre tota la comunitat educativa.

Es vol així mateix promoure Barcelona com a ciutat universitària a escala estatal i internacional  per això es proposa acompanyar l’aterratge d’estudiants universitaris de fora de la ciutat a través del Barcelona International Welcome Desk (BIWD) i del Barcelona Centre Universitari (BCU).

 

Barcelona dobla el seu pressupost de ciència:130 milions d’euros d’inversió en 4 anys:

La dotació pressupostària del Pla estratègic implica diferents actors públics i privats de la ciutat, que de manera individual o col·laborativa lideren i cofinancen l’impuls de projectes específics en l’àmbit de la ciència i la innovació. En concret, l’Ajuntament de Barcelona, com un agent més de l’estratègia, té prevista una inversió estimada de 32,5 milions d’euros anuals, amb un total de 130 milions d’euros entre el 2024 i el 2027, per a l’execució de les actuacions incloses en els diferents àmbits, amb prop de 50M€ destinats a transferència, 45M€ a cultura científica, 20M€ a recerca, 13,5M€ a l’ecosistema i 2M€ dedicats a formació.

 

Documentació:

Pla estratègic de ciència i innovació (PDF)

Mapa (PDF)





Paraules clau

Pla estratègic de ciència i innovació/