Servei de Premsa
17/01/2025
El parc de la Ciutadella inicia una gran obra de renovació i millora
18/07/2024
Temps estimat de lectura: 7 minuts
- Les actuacions suposaran una inversió de 8,9 milions d’euros, la meitat dels quals provenen dels fons Next Generation EU i la resta, del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça
- Es renoven els paviments, les vorades de parterres i escocells, part del verd, el sistema de drenatge, el sistema de reg, fonts i la xarxa d’aigua freàtica
- També es rehabilita l’Umbracle, edifici patrimonial catalogat, amb la restauració de les façanes, la fusteria i el sistema de reg i il·luminació
- Les obres s’han iniciat aquest mes de juliol i s’allargaran tot el 2025, es faran per fases per mantenir el parc obert mentre s’hi fan les actuacions
- El parc de la Ciutadella és un jardí històric catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional que rep més de 7 milions de visites anuals
- Les obres de millora s’emmarquen en l’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement per convertir el parc i els voltants en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa
El parc de la Ciutadella ha iniciat una gran obra de millora, renovació i posada al dia amb un pressupost de 8,9 milions d’euros. Es tracta d’unes actuacions que permetran millorar el drenatge del parc i solucionar els problemes de circulació d’aigua, la renovació de paviments per fer més permeable tota la superfície, millorar les vorades de parterres i escocells, renovar el sistema de reg, les fonts i també es preveu la rehabilitació de les façanes, la fusteria, la il·luminació i el reg de l’edifici de l’Umbracle.
La meitat de la inversió, 4,3 milions d’euros, prové dels fons europeus Next Generation EU i l’altra meitat, 4,5 milions, del Pla de Manteniment Integral, en el marc del Pla Endreça, que té per objectiu mantenir, renovar i transformar l’espai públic de la ciutat. En total s’actuarà en 11 de les 14 hectàrees de verd del parc.
Les actuacions compleixen també amb els criteris del Pla Clima i permeten que la Ciutadella esdevingui un parc més resilient, adaptat als grans reptes del canvi climàtic i, alhora, preservar el patrimoni. La Ciutadella és un dels grans parcs de la ciutat, amb múltiples usos per part dels veïns i les veïnes i amb uns 7 milions d’usuaris i usuàries cada any.
Obres per fases per minimitzar l’impacte
Les obres s’han iniciat aquest mes de juliol i s’allargaran tot el 2025. S’executaran per fases i àmbits d’actuació per minimitzar l’impacte sobre els usuaris i usuàries i no haver de tancar grans espais.
Els grans àmbits d’actuació són les següents:
- Passeig Joquim Renart, que és el tram que discorre paral·lel al passeig de Pujades.
- Jardins Josep Fontseré i accessos, just a la part posterior de l’Umbracle, paral·lels al passeig de Picasso.
- Passeig dels Til·lers, el tram de l’accés per l’avinguda del Marquès de l’Argentera que porta cap a la plaça de Joan Fiveller.
- Sector central del parc.
El principal objectiu de l’obra d’actuació és millorar el drenatge de tot el parc perquè en cas de pluja, l’aigua no suposi un problema, no s’acumuli en superfície amb grans bassals i es pugui aprofitar al màxim. En aquest sentit, es permeabilitzarà el terra, es milloraran els pendents i es faran pous de graves que permetran anar infiltrant l’aigua de pluja cap al subsol. A tots els àmbits, a més, s’actuarà en els paviments fent-los drenants i s’adaptaran els gruixos de cada zona a la intensitat d’usuaris i els múltiples usos que té l’espai.
Una altra actuació visible serà la renovació dels límits dels parterres i els escocells del parc. Les vorades, majoritàriament fetes amb pedra de Montjuïc, es repararan, s’estabilitzaran i se substituiran només les peces que estiguin més deteriorades.
Aquestes actuacions més estructurals es complementaran amb intervencions en altres àmbits i elements. En primer lloc, es farà una renovació integral del sistema de reg del parc. Aquest canvi permetrà actualitzar la xarxa de reg i té també per objectiu poder regar de forma més eficient i, per tant, fer un estalvi en l’ús de l’aigua. El nou sistema facilitarà ajustar l’aportació d’aigua a les necessitats hídriques de la vegetació i desplegarà el sistema de reg per degoteig a bona part de les espècies arbustives.
Relacionat amb els usos de l’aigua també està previst millorar els dipòsits d’aigua freàtica del parc, una actuació que permetrà consolidar el reg amb aigua freàtica al conjunt del parc, que suposa un estalvi molt important d’aigua potable.
De forma paral·lela també es desenvoluparà un canvi en algunes espècies vegetals, s’amplia la superfície d’arbustos al parc, amb un consum hídric menor al de les gespes. Tot el projecte de plantació es realitza amb respecte el llegat històric vegetal del parc i, a la vegada, amb l’objectiu de mantenir i incrementar tant la biodiversitat de la flora i la fauna alhora que s’adapta per fer-la resilient al canvi climàtic.
Les intervencions també renovaran una part del sistema del clavegueram, s’adequaran les reixes de captació d’aigua i es faran diferents intervencions en les fonts de beure i en les ornamentals. S’actuarà de forma específica en la millora de la filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua de la Gran Cascada. I en la millora de la recirculació, la impermeabilització, filtració, depuració i tractament de la qualitat de l’aigua del Gran Llac. A més, s’intervindrà per millorar la font del monument a Picasso i s’actualitzaran cinc fonts de beure del parc.
Totes aquestes actuacions es fan d’acord amb el grau de protecció del parc de la Ciutadella, un jardí històric catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) i com a Monument Històrico-Artístic des de 1951. El parc de la Ciutadella data de la segona meitat del segle XIX i és un dels principals referents dels espais verds urbans de la ciutat de Barcelona i un dels primers parcs que va ser dissenyat específicament com a parc públic.
Rehabilitació estructural de l’Umbracle
En el marc de les obres també es procedirà a fer una millora de l’edifici de l’Umbracle, un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local i que forma part del programa museístic i científic que va projectar Josep Fontseré i Mestres juntament amb l’Hivernacle i el Centre Martorell d’Exposicions. La intervenció a l’Umbracle compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros i es realitzarà a partir de l’any 2026, quan la major part de la resta d’actuacions del parc ja estiguin finalitzades.
El projecte de remodelació es redactarà a la tardor d’aquest any i estarà orientat a recuperar l’aparença original de l’edifici. Se’n farà una restauració amb intervencions a la coberta, les façanes, l’estructura i els paviments. Mentre es facin les millores es protegiran les espècies vegetals existents i s’inclourà un pla de manteniment detallat per la seva conservació.
Es restauraran les façanes transversals i es retornaran al seu origen de façana d’obra vista. També es renovaran les façanes longitudinals i les cares interiors del recinte amb la recuperació de les textures i els colors originals. També es restaurarà la fusteria de la coberta i les reixes i els elements metàl·lics del recinte. A més, es renovarà la instal·lació elèctrica, la il·luminació i el sistema de reg, que serà més eficient i sostenible. Les obres s’executaran el 2026 i el 2027.
La Ciutadella del Coneixement
Aquestes millores del parc són també una part de l’Estratègia de la Ciutadella del Coneixement, que convertirà el parc i els voltants en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa. Es vol reconèixer la centralitat i la història del parc, lligada a l’Exposició Universal del 1888, i la vocació innovadora i de divulgació científica que va tenir en aquell moment. L’objectiu és reivindicar els actius que hi ha al voltant del parc, com universitats, museus, centres de recerca, fundacions i empreses que ofereixen un motor de transformació a través de la ciència, la recerca i la cultura, sense oblidar l’espai verd.
Per això, d’una banda, es valora i reforça la vocació de recerca existent a la zona rehabilitant diferents edificis del parc i adaptant-los a nous usos científics i divulgatius. I de l’altra, s’activen nous espais per facilitar i incentivar nous projectes científics i culturals que se sumin als ja existents. Tot plegat, amb la voluntat de consolidar un ecosistema científic de primer nivell i de fer-lo accessible i obert a la ciutadania.
De fet, els últims anys s’han fet actuacions de molta rellevància al parc. L’any 2020 i 2021 es va renovar la plaça de Joan Fiveller, l’espai verd situat davant del Parlament de Catalunya i els últims mesos s’han recuperat dues peces essencials per al parc. D’una banda, l’Hivernacle, que té uns usos previstos encaminats a promoure la divulgació del patrimoni natural, cultural, científic i històric de la ciutat, com l’exposició que acull actualment, la “Màquina Climàtica”. I de l’altra, el Centre Martorell d’Exposicions, un dels equipaments museístics que configuren el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i que allotja exposicions científiques sobre temàtiques amb fort impacte social relacionades amb la crisi climàtica i de la biodiversitat. De cara a l’any vinent està previst també la rehabilitació de les façanes de l’edifici amb una inversió de 560.000 euros i una durada de l’obra de 4 mesos que no afectarà l’activitat del centre.
Paraules clauParc de la Ciutadella/