Ciutat Vella rehabilitarà l’edifici de la Cooperativa El Segle XX per acollir un espai veïnal educatiu i cultural a la Barceloneta : Servei de Premsa

Ciutat Vella rehabilitarà l’edifici de la Cooperativa El Segle XX per acollir un espai veïnal educatiu i cultural a la Barceloneta

20/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El Districte de Ciutat Vella rehabilitarà l’edifici de l’antiga Cooperativa El segle XX, al carrer Atlàntida 1-3, per acollir un espai veïnal, educatiu i cultural al barri de la Barceloneta.

La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat aquest mes el projecte executiu actualitzat de rehabilitació de l’edifici, que consta de quatre plantes i una superfície construïda de 682 metres quadrats.

L’actuació proposa la rehabilitació integral de l’edifici de l’antiga Cooperativa El segle XX situat al carrer Atlàntida, en l’encreuament amb el carrer de Sant Josep, per acollir un espai on es puguin desenvolupar activitats culturals i recreatives per a la població del barri.

El comissionat del Pacte per Ciutat Vella, Ivan Pera, ha destacat que la rehabilitació de l’antiga Cooperativa El segle XX, “és un projecte important, perquè posa en valor la memòria del barri i la memòria del moviment obrer i perquè a partir d’aquí donarà servei als joves i veïns i veïnes i també a escoles del barri i de Ciutat Vella”. Pera ha explicat que “destacar espais, edificis o propostes com aquesta són les accions que ens ajuden a crear dinàmiques de barri i ajuda aquesta dialèctica de ciutat de barris i ciutat capital mundial alhora, i que són motor i ADN de Barcelona”. “És per tant un projecte clau per aconseguir les demandes de la Barceloneta i també pel model de Barcelona i de Ciutat Vella que estem treballant”, ha reblat el comissionat.

 

Renovació total de l’edifici

El projecte planteja la total renovació de l’edifici, de quatre plantes més un altell a la planta segona, per tal d’implantar-hi un nou equipament municipal. Incorporarà una sala polivalent, un espai de trobada, una sala d’actes amb escenari, sala tècnica i de control, tribuna, un camerino, i sales de ràdio, croma i edició de vídeo. Per fer-ho, un cop es licitin les obres, es podria començar a actuar l’any vinent durant aproximadament 16 mesos en el reforç de la fonamentació i l’estructura, la restauració de parets i tancaments, i l’actualització de totes les instal·lacions, entre elles el funcionament de les comunicacions per fer l’edifici accessible i plenament funcional per a les activitats dels veïns i veïnes  del barri de la Barceloneta.

Una de les plantes es dedicarà a activitats per a joves, i la resta de l’espai, per a usos veïnals, educatius i culturals, com l’espai tecnològic d’audiovisuals de la tercera planta, que acollirà activitats amb els centres educatius del barri i de tot Ciutat Vella.

L’edifici forma part de la història del passat obrer de la Barceloneta i és una reivindicació històrica del moviment veïnal de la zona que reclamava recuperar l’edifici i mantenir alguns elements com el cartell de la porta principal, el vidre serigrafiat de l’entrada de la sala d’actes o el teatre de la segona planta, entre altres.

L’aleshores Cooperativa Obrera Popular El segle XX va néixer fundada per 100 associats l’any 1901. Va posar en marxa dues botigues, de queviures i drogueria, el forn, la secció de cafè i la taverna. El 25 de gener de 1939, un dia abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, va ser destruïda pels bombardeigs. Als anys quaranta va estar a punt de desaparèixer, però va tirar endavant llogant espais al Club Natació Atlètic Barceloneta i a Cors Clavé.

El projecte de rehabilitació i posada en funcionament com a equipament per a joves preveu una inversió de 3’07 milions d’euros de l’Ajuntament de Barcelona, que va comprar l’edifici ara fa set anys i el recuperarà ara per a la Barceloneta.

 

Un primer equipament del paquet d’inversions de 31 milions d’euros compromès per al mandat a la Barceloneta

La inversió forma part del paquet d’inversions pactat per aquest mandat pel Govern municipal amb els veïns i veïnes per al barri de la Barceloneta, que ha posat en marxa en els darrers mesos un paquet d’actuacions municipals i inversions de 31 milions d’euros, per reforçar el manteniment de l’espai públic, renovar el mobiliari urbà, millorar els equipaments públics i el parc públic d’habitatge al barri.

Del total de 31 milions, 18 es destinen a la millora d’equipaments del barri com ara la cooperativa El segle XX, l’escola bressol La Mar, les pistes de la Maquinista, el local d’entitats, el nou Centre d’Atenció Primària o l’Institut de Nàutica.

A més, es dedicaran 10’8 milions al manteniment i qualitat de l’espai públic, amb actuacions com la reurbanització de carrers, renovacions de totes les voreres malmeses, nou mobiliari urbà o una zona infantil al Parc de la Barceloneta, i s’invertiran 2’2 milions d’euros per rehabilitar habitatges públics.

Totes aquestes inversions donen resposta a reivindicacions veïnals històriques i al previsible ús intensiu de l’espai públic d’aquest barri a l’estiu i enguany per la Copa Amèrica de Vela, amb la voluntat de generar una millora estructural per a tota la zona.

La Barceloneta també rebrà inversions addicionals en aquest mandat en actuacions pactades amb la Generalitat de Catalunya i el Port de Barcelona per a la millora d’infraestructures com la Bocana Nord, l’espigó de Sant Sebastià o la Llotja.

 

Declaracions d’Ivan Pera:





Paraules clau

barceloneta/ Ciutat Vella/ Cooperativa El Segle XX/