Servei de Premsa
14/01/2025
El barri del Raval guanyarà un equipament per a ensenyaments musicals al passatge Sant Bernat 9
21/07/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Amb un pressupost de més de 4 milions d’euros, el districte de Ciutat Vella rehabilitarà íntegrament l’edifici del passatge de Sant Bernat, 9, per ubicar-hi un equipament per a ensenyaments musicals per a infants i professionals
- La previsió és poder licitar obres i començar a principis de 2025, en una actuació que duraria 14 mesos
- Per al tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, “aquest és un volum important que fins ara no tenia un ús determinat i que ara li donem un ús lligat als temes de cultura i molt específicament als temes de la cultura musical, que és una de les vocacions i carismes que té el barri del Raval i tenen les seves entitats”
- Declaracions d’Albert Batlle:
El Districte de Ciutat Vella rehabilitarà l’edifici del passatge Sant Bernat núm. 9 per ubicar-hi una nova escola de música per a infants i professionals. La Comissió de Govern de l’Ajuntament ha aprovat el projecte executiu de rehabilitació de l’edifici per acollir aquest nou equipament al barri del Raval, que es dota amb un pressupost de 4.106.308’85 d’euros.
El tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat i regidor del Districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha posat en valor la rehabilitació de l’edifici al passatge Sant Bernat, 9, “per destinar més de mil metres quadrats a tocar de la plaça Terenci Moix a un equipament cultural bàsicament centrat a l’activitat musical”. “Aquest és un edifici molt desconegut”, ha seguit el regidor, “és un volum important que fins ara no tenia un ús determinat i que ara li donem un ús lligat als temes de cultura i molt específicament als temes de la cultura musical, que és una de les vocacions i carismes que té el barri del Raval i tenen les seves entitats”. Batlle ha recordat que Ciutat Vella compta en els seus carrers amb “el Liceu, el Conservatori, vàries escoles de musica, corals, bandes i que tenen activitat i el seu centre en el barri del Raval, i pensem que pot haver-hi un centre d’ensenyaments i d’activitats lligats a la cultura i la música”.
La recuperació per a un ús formatiu de l’immoble del passatge Sant Bernat número 9 forma part de l’estratègia del Govern municipal per actuar a l’espai públic de Ciutat Vella amb visió global, i aposta per recuperar espais públics amb intervencions urbanístiques, de mobilitat, actuacions específiques de neteja, manteniment i un pla de dinamització en sentit ampli.
En aquest àmbit, al Raval nord, s’actua a l’àrea d’influència de la plaça Terenci Moix, l’actual Centre d’Atenció Primària, i els carrers de Torres Amat i Joaquin Costa. En aquest sentit, el regidor Albert Batlle ha destacat que aquesta actuació a ptge. Sant Bernat núm.9 “s’inscriu dins d’aquest projecte de rehabilitació integral del barri del Raval, que ha de tenir diferents variables, des del punt de vista sanitari, educatiu i també el cultural”.
La previsió de l’Ajuntament és poder licitar les obres i començar a principis de 2025, per encetar una actuació de rehabilitació total de l’edifici, que duraria aproximadament 14 mesos.
Una rehabilitació per posar en valor el patrimoni i fer-ho funcional
L’edifici compta amb una superfície de 1.035’5 m², distribuïda en planta baixa i quatre plantes, de propietat municipal, i actualment es troba en desús i molt malmès pel pas del temps.
La intervenció aprovada consisteix a enderrocar selectivament algunes parts de l’edifici, la rehabilitació de la resta, i la inserció d’un nou sistema estructural i de compartimentació per desenvolupar l’activitat d’ensenyaments musicals.
El projecte manté les tres façanes i algunes parts de l’estructura de l’edifici actual, especialment als extrems, i maximitza les obertures al carrer de la planta baixa per facilitar la permeabilitat de l’activitat cap a l’espai públic. La rehabilitació també preveu deixar preparat l’edifici per acollir una galeria i una sala de lectura com a espais socials, i que alhora actuïn com a espai bioclimàtic per fer l’edifici sostenible sense necessitat de recórrer a sistemes de climatització.
A més, es disposarà de les peces de paviment hidràulic que es trobaven en millor estat i es van dur a un magatzem en el moment d’adquisició de l’edifici per part de l’Ajuntament, per poder-les reaprofitar en el present projecte, un cop restaurades. També es van extreure i es conserven les baranes originals dels balcons.
Així, es preveu ubicar en planta baixa l’accés principal a l’equipament i el vestíbul, així com la sala polivalent, que pot funcionar com a auditori i com a espai amb un horari diferenciat de la resta de l’equipament. Com a espais de suport de la sala s’hi col·loquen espais d’emmagatzematge i neteja, un nucli de banys amb un bany adaptat.
En planta primera s’hi ubica una aula per a cor i orquestra a la banda del carrer Torres i Amat i la sala de professors, que dona façana al Passatge Sant Bernat, així com 2 despatxos per a professors i un nucli de banys.
En planta segona i tercera, que tenen la mateixa distribució, s’emplacen una aula no instrumental, una aula instrumental, 6 aules petites que poden funcionar de despatxos o aules d’assaig i un nucli de banys. En la planta quarta se situa una aula gran en façana Passatge Sant Bernat, una aula de música de cambra en el carrer Torres i Amat i l’espai de lectura, que es resol com un gran espai central connectat al nucli d’escala. També s’hi resol un nucli de banys. I en planta coberta, que no és accessible per al públic, se situen els espais d’instal·lacions i les plaques fotovoltaiques.
Declaracions d’Albert Batlle:
Paraules clauCiutat Vella/ passatge Sant Bernat 9/ raval/