Servei de Premsa
16/01/2025
El Port Olímpic reconnecta Barcelona amb el mar amb més de 20.000 m2 dedicats a gastronomia, nàutica popular i economia blava
21/07/2024
Temps estimat de lectura: 8 minuts
- El nou Port Olímpic s’obre al barri, a la ciutat i a la platja, amb amplis entorns per al passeig, l’estada i la pràctica d’esports.
- Acollirà més de 50 empreses d’economia blava especialment vinculades a la nàutica, la innovació i la sostenibilitat, generant més de 150 llocs de treball.
- També esdevé un nou referent de la nàutica popular i sostenible a l’abast de tots els públics, i especialment dels nens, a través del nou Centre Municipal de Vela que acull, cada any, més de 15.000 nenes i nens
- El Balcó Gastronòmic configurarà un passeig amb vistes privilegiades al Mediterrani on gaudir d’una oferta variada, de qualitat i amb caràcter barceloní. Actualment, la majoria dels restauradors es troben en la fase final de l’adequació dels seus locals, que obriran progressivament entre finals d’agost i setembre
- El nou Port Olímpic ha estat un projecte de transformació marcat pels amplis consensos entre administracions (Estat, Generalitat i Ajuntament), per la col·laboració públic privada i per un temps d’execució record, entre abril del 2020 i agost del 2024
- Descarregar vídeo timelapse
El nou Port Olímpic ja és una realitat. Des d’aquest diumenge, els barcelonins i barcelonines poden gaudir de més de 20.000 m2 d’espai públic recuperats per als veïns i veïnes. Per celebrar aquesta nova etapa, el Port Olímpic acull, durant tot el dia, una gran festa ciutadana d’inauguració que omple el Moll de Mestral de música, espectacles, tallers i jocs infantils.
Un dels pilars del projecte ha estat transformar el Port Olímpic en un espai pensat per al gaudi ciutadà, amb nous miradors i zones d’estada i verd que, units als tres nous accessos, redefineixen aquest nou Port Olímpic al bell mig del litoral de Barcelona com un port absolutament permeable i obert a la Vila Olímpica i a la platja.
Jaume Collboni ha subratllat la importància de “la reestrena d’un espai emblemàtic de la ciutat”, que va fer un primer salt històric amb els JJOO i que ara viu una nova etapa. “Barcelona vol reconectar amb el mar rehabilitant i recuperant aquest espai públic pels veïns i veïnes de Barcelona i dels barris costaners com la Vila Olímpica”. Collboni ha destacat que un fet com la recuperació “d’aquest espai no ciutat” ha estat “heroic i fet en temps rècord” i sintetitza valors de Barcelona com la recuperació espai públic, la sostenibilitat, el canvi i la diversificació de l’economia de la ciutat amb l’aposta per l’economia blava, la gastronomia i l’esport.
Laia Bonet ha destacat que es “tracta d’un projecte fruit del consens social, i institucional i politic” i que “exemplifica també molt bé un instrument que el govern se sent molt propi com és la col·laboració publico privada”, perquè hi ha una seixantena d’empreses d’economia blava i gastronomia que hi aposten i s’han compromès amb aquest espai.
Avui, justament, es posa en marxa el nou accés que comunicarà el Balcó Gastronòmic amb la platja de la Nova Icària, i la ciutadania també podrà descobrir, per primer cop, el passeig-mirador del Dic de Recer, que serà plenament accessible a finals d’agost un cop comenci l’activitat dels restaurants.
El Moll de Mestral, on fa anys s’ubicaven terrasses i locals d’oci nocturn, ara és una gran plaça de més de 8.000 m2, equivalent a tres illes de l’Eixample. Convertit en un espai d’activitat econòmica de qualitat amb empreses d’economia blava, la nova jardineria i una gran pèrgola de fusta el converteixen també en un nou passeig de Barcelona al costat del mar i en un refugi climàtic que vol ser d’ara endavant un espai viu i dinàmic on es programaran activitats per la ciutadania.
La festa d’avui és, de fet, l’avantsala de la programació que el Port Olímpic oferirà a la ciutadania durant tot l’any i que començarà coincidint amb l’inici de les regates de joves i dones de la Copa Amèrica i dels actes que tindran lloc durant les festes de La Mercè. Noves propostes amb les que el Port Olímpic es vol convertir en un nou espai del barri i de Barcelona per al gaudi dels barcelonins i les barcelonines.
Promoció i dinamització de l’economia blava
Un dels eixos fonamentals per convertir el Port Olímpic en un espai ciutadà serà el fet que més de 50 empreses del sector de l’economia blava s’hi establiran amb més de 150 persones que hi aniran a treballar cada dia.
Actualment ja han iniciat la seva activitat o estant treballant per fer-ho en les properes setmanes més de la meitat, especialment dels sectors dels serveis i activitats nàutiques, la innovació, la tecnologia o l’economia circular aplicada al mar.
Una nàutica per als barcelonins i les barcelonines
L’aposta per la nàutica popular és un altre dels vectors que pretén fer accessible per a la ciutadania de Barcelona l’esport al mar Mediterrani. Per fer-ho possible s’ha treballat en molts aspectes, com l’aposta per les embarcacions petites i sostenibles, la política de preus, la nombrosa oferta de vaixells de lloguer, i en especial amb la reforma integral del Centre Municipal de Vela que finalitzarà en les properes setmanes i que té l’objectiu d’ampliar els serveis i activitats que ofereix.
L’objectiu d’aquesta nova etapa és clar: seguir obrint els esports nàutics als veïns i les veïnes, i especialment el jovent, reconnectant Barcelona amb el Mediterrani també a través de l’esport.
Aquests anys, el Port Olímpic també ha actualitzat les seves infraestructures marítimes. El cas més rellevant és el del Dic de Recer, reforçat i consolidat per protegir les instal·lacions davant de l’ultrapassament provocat pels temporals marins.
En aquesta nova etapa, el Port Olímpic també vol posar focus en la celebració de regates i trobades de divulgació marina, un àmbit de treball en el qual vol comptar amb la participació de la comunitat nàutica present a les instal·lacions.
A més, es vol ser tractor de la innovació i la nàutica sostenible. Per això al llarg de l’estiu es completarà la instal·lació de dos carregadors ultraràpids per a embarcacions elèctriques.
El Balcó Gastronòmic: una experiència per a tots els sentits
El Balcó Gastronòmic és una de les principals novetats del nou Port Olímpic. Un espai en el que poder gaudir de la més variada oferta de gastronomia barcelonina de qualitat per a totes les ocasions i totes les butxaques.
Els 11 restaurants i les tres botigues que conformen aquest nou espai gastronòmic de Barcelona tenen cadascuna una identitat i una proposta gastronòmica diferent, però plegades conformen un passeig on gaudir de la millor cuina amb unes vistes meravelloses i inèdites al Mediterrani. Diferents places i miradors, equipats amb escales i ascensors, incrementen el diàleg entre l’interior del port i el litoral i faciliten el passeig.
El Balcó Gastronòmic començarà a funcionar a partir de finals d’agost, amb l’obertura progressiva dels nou restaurants i les tres botigues gastronòmiques que formaran part d’aquesta primera fase d’activitat. La ciutadania descobrirà un nou model de restauració que aposta per la qualitat, la diversitat i la complementarietat de propostes amb l’objectiu d’arribar a un públic ampli i divers. Els nous restaurants també posen l’accent en el disseny, amb propostes d’interiorisme innovadores i pensades per conviure amb l’entorn i accentuar la relació del port amb el mar.
Els restaurants que formen part del Balcó Gastronòmic són els següents:
- Sagardi (Cuines del món – innovació)
- El Tribut (Cuines del món)
- El del Mar – Hermanos Torres (Cuines del món)
- El Cangrejo Loco (Gastronomia blava)
- Superlocal (Cuina flexitariana)
- Vraba (Cuina catalana – fusió)
- Família Nuri (Cuina del mar)
- Platets (Aperitius)
- Casa Carmen (Cantina)
Les tres botigues gastronòmiques que complementaran l’oferta són:
- Faborit (Menjar saludable)
- Esferic (Gelateria)
- Les Muns (Empanades)
Un Port Olímpic referent en sostenibilitat
En la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat de revertir-ne els seus efectes, el mar és un dels ecosistemes més importants a tenir presents.
Per aquest motiu, en el seu procés de transformació, el Port Olímpic de Barcelona vol esdevenir un referent en la matèria i ha posat la sostenibilitat en el centre de totes les seves actuacions, amb l’objectiu de crear un espai avançat que no només té en compte els efectes del canvi climàtic, sinó que n’ha adaptat tota la seva transformació, des del disseny i els materials fins a l’operativa, apostant per la promoció de la generació d’energia verda, l’estalvi d’aigua, la reducció de residus o la renaturalització del litoral més proper.
Entre els projectes sostenibles duts a terme destaca la instal·lació de les quatre pèrgoles fotovoltaiques del Balcó Gastronòmic, que constitueixen el conjunt fotovoltaic urbà més gran de Barcelona, amb 3.560 m2 de superfície total, i que generaran fins a 825.000 kWh/any, l’equivalent al consum mig de 360 habitatges. Amb això es garanteix l’energia necessària per l’autoconsum del Port Olímpic i el subministrament d’altres equipaments de BSM (7 aparcaments, el Cementiri de Poblenou i el Zoo de Barcelona). Aquesta infraestructura serà el centre de la primer i més gran comunitat d’autoconsum compartit i de quilòmetre zero de Barcelona.
El Port Olímpic també ha posat focus en la cura dels ecosistemes marins amb molts altres projectes i iniciatives. La més significativa ha estat la configuració d’un escull de bioregeneració que fomenta la biodiversitat del fons marí més proper i millora la qualitat de l’aigua. Això s’ha aconseguit gràcies a la naturalització parcial dels 2.000 blocs de formigó que protegeixen el Dic de Recer. Aquests blocs van rebre un tractament especial per tal que el zooplacton si adhereixi i regeneri el fons marí. Per reforçar aquesta primera actuació també s’ha dut a terme la immersió de 50 biòtops submarins, unes estructures especialment dissenyades per afavorir la presència de flora i fauna marina. Actualment ja s’aprecien els resultats d’aquestes actuacions i en els propers mesos s’hi instal·laran càmeres per poder gaudir a la superfície de les imatges d’aquests esculls marins en temps real.
Altres actuacions encaminades a fer del Port Olímpic un referent en gestió verda és l’ús d’aigua de mar per refrigerar el sistema de climatització dels locals d’economia blava del Moll de Mestral per eliminar l’efecte illa de calor que produeixen les instal·lacions de refrigeració convencional, la circularitat en el consum de materials o la millora de l’aïllament en totes les noves construccions.
I per refermar el seu compromís amb l’impuls de la nàutica sostenible, el Port Olímpic disposarà de dos carregadors ultraràpids per a embarcacions elèctriques, que funcionaran amb energia provinent de les pèrgoles fotovoltaiques. Amb aquesta iniciativa, es converteix en la primera instal·lació portuària de l’estat amb servei de càrrega ultraràpida amb energia verda produïda i emmagatzemada al mateix port.
Amplis consensos i col·laboració públic-privada
El projecte va començar a l’abril de 2020, en plena pandèmia i havia de completar-se el 2027, però s’ha acabat executant en 4 anys, ja que l’any 2022 es va decidir accelerar aprofitant la celebració de la Copa Amèrica.
Per fer-ho possible, s’han hagut de forjar consensos entre tres administracions (Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Estat), així com importants aliances públic-privades, atès que l’empresa gestora és BSM (propietat de l’Ajuntament de Barcelona) i ja han apostat per formar part del projecte més de 50 empreses dels sectors de l’economia blava i la restauració.
Aquest enllaç inclou imatges de la festa de reobertura ciutadana
https://fromsmash.com/pQGFnz~so~-ct
I aquest fotografies i vídeo de la transformació del Port Olímpic
https://fromsmash.com/IqUCMBwTao-ct
Paraules clauPort Olímpic/