Barcelona acull per primera vegada la Reunió Anual de Directors de l’Instituto Cervantes : Servei de Premsa

Barcelona acull per primera vegada la Reunió Anual de Directors de l’Instituto Cervantes

22/07/2024



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

Barcelona acollirà per primera vegada la Reunió Anual de Directors de l’Institut Cervantes des d’avui fins al 25 de juliol a l’Ajuntament de Barcelona.

 

 

 

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero, han presentat aquest matí els detalls d’aquesta trobada que reunirà una setantena de directius de la institució i els màxims responsables de l’Institut Cervantes a Espanya i a tots els seus centres al món. Aquesta és una cita destacada en l’agenda d’aquest organisme que depèn del Ministeri d’Afers Exteriors i que s’encarrega de difondre la cultura i la llengua espanyola, així com les llengües cooficials. Durant quatre dies, els responsables del Cervantes analitzaran les línies de treball actuals i projectes de futur de la institució, i se situarà com un dels temes centrals el plurilingüisme com a signe de riquesa.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha afirmat que Barcelona com “la ciutat amb més tradició cervantina, acull amb orgull la cita del Instituto Cervantes. Barcelona vol exercir a fons la seva doble capitalitat cultural d’Espanya i europea i consolidar-nos com a capital editorial iberoamericana”

En aquest sentit, ha destacat que Barcelona és la principal ciutat editorial de l’àmbit de parla hispana ja que concentra el 80% de la producció literària d’Espanya. Mostra d’aquest potencial és la presència de al ciutat com a convidada a la Feria del Libro de Guadalajara el 2025, la fira literària més important del món, i la pròxima edició de MONDIACULT, el fòrum internacional de ministres de Cultura de la UNESCO que tindrà lloc a Barcelona el segon semestre de 2025.

García Montero ha recordat que per a l‘Instituto és molt important “reivindicar a Barcelona com una de les grans capitals culturals de l’espanyol” i ha recordat que “la cultura espanyola està plena de riquesa i diversitat, i orgullosa de la seva pluralitat de llengües”. “Reflexionar sobre la cultura és reflexionar sobre la democràcia” ha afegit García Montero

L’ alcalde ha anunciat diverses iniciatives per reconèixer i recuperar el llegat de Cervantes a la ciutat amb diferents iniciatives que es posaran en marxa el 2025.

La Reunió Anual continua a l’Ajuntament amb la celebració de diverses taules rodones i conferències que giraran entorn del multilingüisme, les llengües originàries, els instituts culturals europeus, la presentació de la ‘Xarxa de ciutats cervantines’, o la difusió de les cultures hispàniques en el món. Aquesta tarda, Antonio Monegal, premi Nacional d’Assaig 2023 i catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat Pompeu Fabra, ha impartit una conferència, i demà, la reina Letizia presidirà una sessió de treball amb tots els directors centrada en les facetes del multilingüisme. El dijous 25 el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, tancarà la Reunió Anual a l’Ajuntament amb la taula rodona ‘Plurilingüisme i llengües autòctones

Aquesta trobada s’emmarca en el conveni de col·laboració entre les dues institucions pel desenvolupament d’activitats i projectes conjunts que permetin mostrar la riquesa i diversitat cultural de la capital de Catalunya en les seus i centres de l’Institut Cervantes a l’exterior, amb presència a 101 ciutats i 47 països. L’acord preveu el desenvolupament d’activitats en totes les seves manifestacions i formes d’expressió artística (exposicions, concerts, seminaris, trobades, entre d’altres) que permetin millorar el posicionament cultural de Barcelona en l’àmbit internacional.





Paraules clau

Instituto Cervantes/