Servei de Premsa
16/01/2025
Posada en marxa del model experimental a escala reduïda del col·lector de la Diagonal
23/07/2024
Temps estimat de lectura: 4 minuts
- Es tracta d’una reproducció del que serà el nou col·lector de la Diagonal en el tram entre el passeig de Sant Joan i el carrer Calvet que permet optimitzar els recursos constructius i reduir els impactes ambientals de l’obra
- L’Ajuntament de Barcelona, a través de BIMSA i BCASA, ha treballat el model hidràulic experimental en col·laboració amb el grup de recerca GITS de la UPC i Ingeniería Gestión y Consultoría Barcelona (IGC)
- El col·lector és una obra clau per adaptar el clavegueram als efectes del canvi climàtic perquè permet augmentar la capacitat actual de desguàs de l’eix drenant de la Diagonal i reduir els riscos d’inundacions en episodis de pluja intensa
- Aquesta és una actuació prioritària del Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA) i respon als objectius del Pla Clima perquè permet adaptar la xarxa de clavegueram i el drenatge de la ciutat als reptes del canvi climàtic
L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Infraestructures Municipals (BIMSA) i Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA), han desenvolupat un model experimental a escala reduïda del col·lector de clavegueram i drenatge de la Diagonal en col·laboració amb el grup de rcerca em transport de sediments (GITS) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), vinculat a l’Escola de Camins i Ingeniería Gestión y Consultoría Barcelona (IGC). Es tracta d’un model experimental a escala reduïda del tram de col·lector de la Diagonal, que discorrerà entre el passeig de Sant Joan i el carrer Calvet.
El model experimental a escala reduïda és essencial per enllestir el projecte del nou col·lector, perquè ajuda a optimitzar els recursos constructius, reduir els impactes ambientals de l’obra i estudiar la capacitat de drenatge del sistema de clavegueram en el context d’emergència climàtica i adaptar el projecte al requeriments del Pla director integral de sanejament de Barcelona (PDISBA).
Es tracta d’una reproducció que redueix 25 vegades les dimensions reals del col·lector. Es reprodueixen dos trams representatius, entre els carrers Aribau i Balmes i entre els de Bruc i Girona, que mesuren 8 metres i 6 metres respectivament.
Aquesta reproducció a escala ajuda a perfeccionar i ajustar el projecte i compartir i ampliar coneixements de forma conjunta amb la universitat i la consultoria privada, fet que permet millorar la sostenibilitat del projecte.
La tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha destacat la importancia “de la col·laboració entre l’administració i la universitat en l’elaboració del projecte del nou col·lector”. “Serà una infraestructura bàsica que donarà resposta als episodis de pluja intensa que cada vegada seran més freqüents a causa del canvi climàtic” ha afegit Bonet. “Hem d’adaptar i dimensionar l’estructura de la xarxa de clavegueram per donar resposta a aquests canvis. Aquesta estructura és un exemple més del serveis que hem d’anar treballant amb tota la ciudatania per adaptar-nos a tots els episodis i amb totes les mirades i perspectives dels efectes del canvi climàtic a Barcelona.” ha conclòs la tinenta.
El futur col·lector permetrà incrementar la capacitat màxima de l’actual infraestructura en el tram entre el passeig de Sant Joan i la plaça de Francesc Macià i assolir un cabal màxim de 143 m3/s en episodis de pluja intensa, actualment la capacitat és de 70m3/s. Aquest increment és necessari per reduir el risc d’inundació a l’Antiga Esquerra de l’Eixample, Sant Antoni i l’àmbit nord del Raval en un context de fenòmens més violents a causa del canvi climàtic.
El col·lector existent va ser construït a principis del segle XX. El creixement demogràfic i urbanístic de les últimes dècades i els efectes del canvi climàtic, amb episodis de pluja forts cada vegada amb més freqüència, fan que sigui necessari ampliar la capacitat drenant. Aquest col·lector és una gran infraestructura hidràulica i sanitària de la ciutat de Barcelona que té com a objectiu principal recollir i gestionar el transport de les aigües residuals i pluvials que es generen als barris del costat muntanya de la Diagonal.
El projecte donarà continuïtat a l’obra ja realitzada de desdoblament del col·lector entre el passeig de Sant Joan i el carrer de Girona que es va realitzar l’any 2022 i que comparteix objectius amb el nou projecte:
- Disminuir el risc d’inundació i circulació d’aigua en superfície a tot l’àmbit.
- Allargar la vida útil del sistema de clavegueram evitant els efectes erosius del funcionament en càrrega i prevenir incidències en l’estructura de la instal·lació.
- Millorar la conservació i la neteja de la infraestructura.
Aquesta intervenció de gran rellevància està prevista al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA) i suposarà una reducció molt important del risc d’inundació. El Pla director permet que Barcelona avanci en assolir els compromisos marcats pel Pla Clima, amb la millora del sistema de clavegueram i drenatge per adaptar aquesta infraestructura als efectes del canvi climàtic: l’augment de la temperatura, la menor disponibilitat d’aigua, l’increment de les inundacions i el retrocés de les platges.
Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA)
El col·lector de la Diagonal és una de les tres obres prioritàries i de més envergadura recollides al Pla Director Integral de Sanejament de Barcelona (PDISBA), juntament amb les obres d’ampliació de l’eix drenant del carrer Vila i Vilà, ja en l’última fase, i la del dipòsit de retenció d’aigües pluvials de l’avinguda Prim.
El PDISBA és, per tant, una eina de resiliència urbana que recull un conjunt d’estratègies d’adaptació orientades a reduir la vulnerabilitat del medi urbà i per protegir les persones, els béns i el medi ambient.
Aquest pla respon a un compromís de ciutat per poder donar resposta als reptes de futur derivats de la crisi climàtica i es converteix en el primer pla de clavegueram i drenatge de Barcelona desenvolupat, de forma transversal, en clau canvi climàtic. El pla es va elaborar partint d’una diagnosi acurada de la situació actual i de diferents escenaris futurs, des de pluges normals a la ciutat fins a fenòmens extraordinaris amb més de 500 anys de període de retorn.
Paraules claucol·lector de la Diagonal/