Barcelona tindrà una ordenança per fomentar la innovació a la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona tindrà una ordenança per fomentar la innovació a la ciutat

24/07/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança que fomenti i faciliti els processos per la posada en marxa de solucions innovadores d’interès públic a la ciutat. Amb aquesta nova normativa, Barcelona es referma com a ciutat referent internacional en innovació i adopció de noves solucions i tecnologies que millorin la vida de les persones i l’entorn. L’anunci l’ha fet avui l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant l’acte de presentació de la guia “Sandbox: entender e implementar.  Guía para entornos controlados de pruebas”, juntament amb la ministra de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya, Diana Morant.

 

 

 

El primer pas per aquesta nova normativa es donarà demà amb l’aprovació i signatura, per part de l’alcalde, d’un decret d’Alcaldia pel qual s’establirà el model organitzatiu que impulsarà l’elaboració del nou marc regulador amb l’objectiu de crear aquest entorn controlat de proves a la ciutat de Barcelona.

L’alcalde de Barcelona ha destacat la importància de disposar d’un marc regulador per “crear entorns fàcils des del punt de vista regulatori, àgils i on la burocràcia no sigui un impediment a la innovació, als canvis i a les transformacions”. “Apostem per fer de la ciutat un espai natural d’experimentació, on poder testejar productes, serveis i metodologies innovadores que generin valor públic i comportin més benestar social i qualitat de vida a la nostra ciutadania” ha afegit Collboni. També ha declarat que “aquesta nova ordenança és un pas endavant per facilitar la innovació i experimentació a Barcelona, creant bancs i espais físics i virtuals on la innovació es pugui aterrar i veure els seus resultats, i que fomenti la cooperació publicoprivada a la ciutat”.

L’ordenança municipal donarà resposta a les necessitats del consistori i a la dels creadors i creadores de noves solucions. D’una banda, dotarà a l’Ajuntament de les eines i els procediments necessaris per gestionar, en condicions de seguretat, l’adopció i aplicació de solucions innovadores a la ciutat, i permetrà regular un entorn segur i controlat de proves en el qual es puguin testejar diferents solucions innovadores d’interès públic. Això farà possible reincidir en el procés de millora per consolidar i avaluar la viabilitat i l’impacte final del producte o servei abans de ser implementat o comercialitzat, i valorar la generació de valor públic per a la ciutat, a més de retenir l’èxit, fomentar l’atracció de talent i l’activitat econòmica a Barcelona.

El nou reglament preveu comptar amb un banc d’actius públics, privats i comunitària que es posaran a la disposició de l’ecosistema innovador. Aquest banc d’actius s’anirà actualitzant i ampliant constantment. A tall d’exemple: espais físics com carrers o el port; equipaments com oficines, biblioteques o espais esportius; o esdeveniments a la ciutat com festivals musicals, festes major i probes esportives.

Pel que fa al perfil dels creadors i creadores, la creació d’un marc regulador ordenarà i simplificarà els procediments administratius per dur a terme les proves pilot i testejos a la ciutat. Així mateix, atorgarà a les entitats la projecció i difusió que posiciona la marca Barcelona.

El primer pas per elaborar la nova ordenança serà la constitució d’una comissió assessora en matèria d’experimentació i innovació formada per representants de totes les àrees del consistori, la fundació BIT Habitat, institucions, empreses i entitats expertes en l’àmbit de la innovació i l’experimentació. Entre les funcions d’aquesta comissió es troba analitzar i avaluar la normativa i els procediments vigents per identificar les limitacions, així com les oportunitats de millora per testejar innovacions a la ciutat; identificar i validar el contingut estratègic de la futura ordenança; realitzar una prospecció de mecanismes per a la col·laboració publicoprivada per al foment de l’experimentació i la innovació a la ciutat; i determinar el procediment per incloure i identificar recursos per l’entorn controlat de proves que podran ser tant de titularitat pública com privada. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona vol tenir un clar paper com a promotora i facilitadora de la innovació.

 

Guia “Sandbox: entender e implementar. Guía para  entornos controlados de pruebas”

L’anunci de la nova ordenança s’ha emmarcat dins la jornada de presentació de la guia “Sandbox: entender e implementar. Guía para  entornos controlados de pruebas”, creada per la Secretaria General d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. L’elecció de Barcelona per a la seva presentació referma i consolida la posició de la ciutat com a capdavantera en innovació i experimentació de solucions que millorin la vida de les persones i l’entorn.

La jornada ha comptat amb diverses taules de debat on s’han compartit experiències i visions de l’àmbit estatal, autonòmic, local  i de l’ecosistema de la innovació sobre l’experimentació de solucions en entorns reals.

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha destacat que “Espanya ha demostrar que l’avenç de la nostra economia és una conseqüència clara i directa del nostre avenç en ciència i innovació”. “Avui som un país valuós, innovador i amb majors índexs de benestar. I l’èxit també és fruit de la col·laboració  entre administracions amb un objectiu comú: polítiques públiques valentes, suport sense fissures al nostres talent científic i emprenedor”, ha afegit la ministra.

En l’àmbit de la innovació i la tecnologia, el terme sandbox es refereix a un entorn segur i controlat on es poden fer proves i experiments de noves tecnologies, serveis o models de negoci sense afectar als usuaris o al mercat en general. Un sandbox proporciona un context estructurat per a l’experimentació, que permet testejar, en situacions reals, tecnologies, productes, serveis o enfocaments innovadors durant un període i sector delimitat, i sota supervisió regulatòria.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha publicat una guia sandbox amb l’objectiu de faiclitar el coneixement sobre els entorns segurs de proves reguladores i proporcionar, de manera accessible, pautes i directrius perquè els responsables públics puguin implementar un sandbox de manera segura i eficaç. A més, s’oferirà als agents innovadors directrius i exemples dels avantatges i les oportunitats vinculats a aquests entorns.

 

Guia “Sandbox: entender e implementar. Guía para  entornos controlados de pruebas





Paraules clau

innovació/