Creix l’activitat policial i baixen els delictes a Barcelona el primer semestre del 2024 : Servei de Premsa

Creix l’activitat policial i baixen els delictes a Barcelona el primer semestre del 2024

25/07/2024



Temps estimat de lectura: 15 minuts

 

La Junta Local de Seguretat ha fet balanç de les dades relatives a la seguretat ciutadana a la ciutat de Barcelona durant el 2024 en comparació al mateix període de 2023. Ha estat presidida per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni i ha comptat amb la participació del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena; del tinent de l’alcaldia de Prevenció, Seguretat i Convivència, Albert Batlle; del director general de la Policia, Pere Ferrer; del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; el Comissari en Cap, Eduard Sallent, el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Intendent Major Pedro Velázquez, la comissària de la Regió Policial Metropolitana Barcelona Montserrat Estruch; i del Director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, i amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia.

 

Intel·ligència Policial i augment del nombre de dispositius

L’ús decidit de la intel·ligència policial ha permès que la Regió policial Barcelona reverteixi l’augment del 8’6% de delictes que va patir Barcelona l’any 2023 en relació al 2022. És el resultat del disseny acurat de dispositius focalitzats allà on es detecta que existeix una necessitat concreta d’actuació en matèria de seguretat ciutadana, acció que ha suposat un increment major de l’activitat policial dirigida a combatre, d’una banda les dades delinqüencials objectives i a disminuir, de l’altra, la sensació d’inseguretat de la ciutadania. També ha permès que el nombre global de delictes disminueixi a la ciutat un -0’5% respecte al mateix període del 2023.

El model policial de proximitat fomenta un contacte directe i sincer entre la policia i la ciutadania. L’objectiu és potenciar la confiança, la col·laboració i la participació, i aconseguir d’aquesta manera millorar la seguretat pública a la ciutat i la percepció de seguretat dels veïns de Barcelona. Tot plegat suposa un compromís de cos de Mossos d’Esquadra per dissenyar una estratègia en base a les necessitats de les persones a les quals servim, la ciutadania.

 

Anàlisi de dades objectives

A continuació es resumeix com és un dia a la ciutat de Barcelona:

 

Els fets delictius denunciats a Barcelona disminueixen un 0,5% durant el primer semestre de l’any 2024 en relació al primer semestre de l’any 2023. Es tracta d’una xifra inferior a la mitjana de Catalunya on els fets delictius augmenten un 2,5%.

L’augment de l’activitat policial es tradueix en un fort increment de les detencions. El primer semestre de l’any s’han detingut 14.192 persones, un 9’1 % més que el mateix període 2023. L’augment de detencions de l’any 2023 respecte a 2022 ja havia suposat un increment del 23 %.

Pel que fa als investigats, creixen un 12,3% respecte el mateix període de 2023 fins arribar a les 30.551 persones investigades. El percentatge de resolució de casos també creix 3’6 punts, que representa un creixement de la resolució d’un 12%.

Aquest augment de l’activitat policial s’ha vist reflectit també en un increment significatiu tant del nombre d’identificacions de persones, que ha estat d’un 11’2 %, com del nombre d’identificacions de vehicles, amb un increment del 2’2 %.

 

 

Els delictes contra les persones, que representen un 7’58 % del total de fets delictius, augmenten un 9’4 %, (de 6.367 a 6.964). Els delictes contra el patrimoni disminueixen un 2’7 %, passant de 81.811 a 79.641 fets, on s’hauria de destacar la reducció del 3,0% dels robatoris amb força, del 7,7% dels robatoris amb violència i del 5,1% dels furts.

Els delictes contra la salut pública augmenten un 10’3 % (de 887 a 978). Un creixement que s’entén per l’increment de l’activitat policial mitjançant operatius específics destinats a la lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents en aquelles zones on es percep un augment de la sensació d’inseguretat que generen aquestes activitats delictives.

En aquesta activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents cal destacar la feina duta a terme per la Unitat Regional d’Investigació en Salut Pública de Barcelona, del cos de Mossos d’Esquadra, que amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona ha permès desactivar 84 punts de venda de substàncies estupefaents, recuperar 48 domicilis i lliurar-los als seus legítims propietaris i detenir 84 persones.

 

 

 

Pla d’acció contra les violències sexuals i Pla Operatiu Específic Oci Nocturn: les hores de patrullatge preventiu es disparen un 100%

El Pla d’acció contra les violències sexuals i el Pla Operatiu Específic Oci Nocturn reforcen l’acció policial amb dispositius de seguretat vinculats amb la nit, la lluita contra les violències sexuals i els robatoris violents a la via pública. El Pla d’Acció contra les Violències Sexuals en entorns d’oci, que el cos de Mossos d’Esquadra va posar en marxa el mes de juny de l’any 2022 a tot Catalunya, es manté actiu amb itineraris segurs des de les zones d’oci al transport públic i en el tancament i sortida dels locals amb el doble objectiu de protegir persones vulnerables i identificar i detenir possibles persones agressores sexuals.

Les hores de patrullatge preventiu han augmentat de manera exponencial en un 100%, mentre que les emmarcades en el pla tremall han augmentat un 38%. Aquesta presència contínua al carrer ha permès reduir el nombre de fets, millorant les dades objectives, i paral·lelament, la percepció de seguretat de la ciutadania.

Per la seva banda la Guàrdia Urbana, mantindrà el seu dispositiu per prevenir les violències masclistes a la ciutat reforçant i augmentant el número d’itineraris segurs que desplega des de l’any 2020. El cos de policia barceloní disposa de quatre itineraris segurs permanents durant tot l’any establerts des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes. L’objectiu és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments i mantenint contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

A més enguany també es reforcen els punts liles a les zones d’alta afluència de persones, tant diürns com nocturns, establint dispositiu específics durant la celebració de festes com poden ser les nits de Sant Joan i la Mercè i també durant les diferents festes majors dels barris de la ciutat.

 

Radiografia de les violències sexuals

Les denúncies per violències sexuals representen un 7,42 % del total dels delictes contra les persones. Cal destacar que en l’àmbit de les violències sexuals s’ha aconseguit un percentatge de resolució de casos del 80,46 %.

A més, durant el primer semestre de 2024 disminueixen un -2,5 % les denúncies per agressions sexuals (de 530 a 517). Les dades policials mostren que una bona part dels fets que es denuncien en l’àmbit de les violències sexuals es produeixen en un entorn proper, que en moltes ocasions la víctima considera segur, per part d’autors coneguts ja sigui en l’àmbit de la parella, ex-parella, familiar o l’entorn de la víctima o del seu cercle relacional.

Les violències de gènere i domèstica s’incrementen. En concret la violència de gènere augmenta un 5 % i la violència domèstica un 10,4 %, amb especial rellevància en els maltractaments en l’àmbit de la llar.

Augmenten també els delictes d’odi i discriminació. Els fets d’odi i discriminació han augmentat un 13,0 % respecte l’any 2023, de 84 a 95 fets.

 

L’atenció a les víctimes

Per conèixer el fenomen en la seva dimensió, el primer semestre de 2024 es van obrir  2.766 procediments respecte als 2.599 del mateix període de 2023; han augmentat un 6,9% les mesures de protecció, passant de 2.474 a 2.645.

Aquesta atenció es dóna a les 10 comissaries de Barcelona del cos de Mossos d’Esquadra.

Per la seva part, la Guàrdia Urbana de Barcelona, que  des del mes de novembre de 2022 pot rebre denúncies de víctimes de violència de gènere en l’àmbit de la parella, disposa de dos Serveis d’Atenció a la Víctima, una a la Unitat Territorial de Nou Barris i l’altre a l’antiga comissaria de la Unitat Territorial de Ciutat Vella a La Rambla, convertida així en la primera dependència policial destinada exclusivament a l’atenció de víctimes de violència masclista.

El SAV es van posar en marxa durant el primer trimestre del 2023 i des d’aleshores han atès a gairebé mil dones de les quals 614 van interposar denúncia penal i 337 van rebre assessorament. De les 614 denúncies interposades en l’àmbit de la violència de gènere, el tipus de violència més habitual són els maltractaments en l’àmbit de la llar amb un 45% de fets denunciats, seguidament de les amenaces i coaccions.

Els SAV són un punt d’atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o a ser atesos i també de qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit. Tenen com a objectiu augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

Aquest servei està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

Les persones que s’adrecen a aquests serveis són ateses per agents especialitzats que han rebut formació específica en l’àmbit de la violència masclista de 140 hores, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius. Paral·lelament, la resta del cos ha rebut més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista.

 

Els furts i les estafes, els delictes amb més incidència a Barcelona

Durant l’any 2024, els furts han disminuït un -5,1 % en relació al primer semestre de 2023 (de 50.091 a 47.521).

Representen un 59,67 % del total dels delictes que es produeixen a Barcelona o el que és el mateix un de cada dos fets denunciats a la ciutat és un furt. El 40,3 % es produeixen a la via pública, el 30,8 % als establiments comercials i el 24,4 % tenen lloc al transport.

 

 

Les estafes no informàtiques suposen el 7,51 % de la totalitat de delictes contra el patrimoni que passen a la ciutat i, a més, és una de les tipologies que ha experimentat un augment més important passant de 4.864 fets a 5.985, el que comporta un increment del 23,0 %.

 

Descens evident dels robatoris amb força i amb violència i/o intimidació

Pel que fa als robatoris amb violència i/o intimidació es redueixen un – 7,7%. De fet, enguany se n’han registrat en total 522 menys que el mateix període de 2023. Els robatoris violents en espai públic es constata una davallada del -8%, ja que passen de 5.473 a 5.035 fets en aquest primer semestre de 2024 respecte al mateix període de 2023.

La baixada també és evident als robatoris amb força que disminueixen en global un -3%. Hi ha un clar descens dels robatoris amb força a empreses (-26,5%). També s’ha reduït un -4,5% els robatoris a domicilis i un -4.3% els robatoris a l’interior de vehicles.

La reducció de robatoris a domicilis es pot entendre com a resultat del Programa Operatiu Específic sobre l’Habitatge. És una eina cabdal del cos de Mossos d’Esquadra per fer front a aquesta tipologia delictiva. Aquests delictes generen sensació d’inseguretat en la ciutadania ja que atempten de forma directa contra el més íntim de les persones, que és la seva llar. Les hores de patrullatge d’aquest pla han augmentat fins a un 51% i el nombre d’identificats fins a un 59 %.

 

Pla Tremall: S’han incrementat un 0,4 % les detencions

El Pla TREMALL continua sent la punta de llança i ha permès incrementar les detencions, les identificacions i el nombre de persones investigades, suposant tot això un important increment de l’activitat policial.

La generació d’intel·ligència policial per actuar sobre la multi reincidència gràcies a l’acció del Pla d’Acció Tremall ha permès dissenyar dispositius quirúrgics enfocats en les zones on més fets delictius es detecten i ha permès també generar noves accions policials per fer front a les noves modalitats delictives. És el cas de la creació del dispositiu LAMBRETA adreçat a la detecció de multi-detinguts que cometen fets delictius fent ús de patinets elèctrics, ja sigui per cometre el fet delictiu o per facilitar la fugida un cop comès aquest.

Està estructurat en tres pilars: la prevenció, la reacció i la intel·ligència. En aquest àmbit es realitzen dispositius en les zones més actives on es registren més robatoris violents i furts segons els mapes delinqüencials.

Tot plegat ha facilitat que els robatoris amb violència/intimidació a la via pública hagin disminuït un 8%, passant de 5.473 a 5.035 fets. Aquest primer semestre s’han fet 1.579 detencions en aquest àmbit, el que representa un increment del 8,1 % respecte el mateix període de 2023.

S’han detectat 265 persones catalogades com a delinqüents multi-detinguts, als quals se’ls ha  imputat un total de 4.676 fets, principalment furts i robatoris violents a la via pública.

Els 5 delinqüents multi-detinguts més actius a la ciutat acumulen un total de 274 antecedents.

De l’anàlisi de les dades, es desprèn que en la majoria dels casos els robatoris amb violència a la via pública estan comesos per un únic autor (50,2%) o dos autors (33,8%), sense ús d’armes ni objectes (87,0%), on se sostreu sense cometre cap tipus de lesió a la víctima (70,3%) en primer lloc terminals telefònic, seguit d’una cartera o bossa de mà. En relació amb l’objecte sostret, el telèfon mòbil continua sent el més sostret amb un 44,9% de fets, seguit de les bosses de mà (22,6%) les joies (9,1%) i el rellotge (8,0%).

Pel que fa a les víctimes, en el 97,1% de casos no van patir cap tipus de lesió o molt lleu.

 

Lluita contra els punts de venda de drogues

A Barcelona els delictes contra la salut pública han experimentat un augment del 10’3 %, passant de 887 fets el primer semestre de 2023 a 978 el mateix període de 2024, mostra clara de que la pressió policial exercida sobre els punts on es venen substàncies estupefaents o on es cultiva marihuana ha fet aflorar aquesta activitat i ha permès lluitar-hi amb un important nombre d’investigacions fetes durant tot l’any.

D’aquesta activitat policial de lluita contra el tràfic de substàncies estupefaents cal destacar la feina duta a terme per la Unitat Regional d’Investigació en Salut Pública de Barcelona integrada dins la nova Àrea Regional d’Investigació del cos de Mossos d’Esquadra, que amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona han incidit sobre punts delinqüencials que tenen una forta afectació en la percepció de seguretat del veïnatge.

S’han fet un total de 45 entrades i escorcolls a immobles relacionats amb venda i distribució de drogues i s’ha pogut detenir 84 persones. L’activitat policial ha permès desmantellar 84 punts de venda de substàncies estupefaents, dels quals 48 han estat retornats a la seva propietat o han quedat totalment inactius.

S’han intervingut substàncies estupefaents de diversos tipus com cocaïna, heroïna, crack, haixix i plantacions de marihuana (2.276 plantes).

 

L’actuació policial redueix al mínim els narcopisos a la ciutat

Actualment, la situació dels pisos on es fa venda i/o consum de substàncies estupefaents a Barcelona es troba en fase de control. De fet, només consten vuit punts de venda  actius a la ciutat de Barcelona, tots al districte de Ciutat Vella. Una xifra que es pot considerar residual després d’anys de feina policial constant en la detecció, acreditació i posterior detenció de responsables i comís dels efectes emprats per cometre el fet delictiu, amb el retorn de molts dels immobles als seus legítims propietaris. Des de 2017 i fins ara, se n’han desarticulat més de 340.

La desactivació d’aquests punts de venda s’ha realitzat des de diferents estratègies policials. A partir d’investigacions culminades amb entrades i perquisicions en domicilis amb autoritzacions judicials; altres punts han cessat la seva activitat en el transcurs de la investigació; i molts d’ells han estat desactivats mitjançant pressió policial per part de les unitats de seguretat ciutadana del cos de Mossos d’Esquadra.

Es tracta d’una feina estratègica i continuada que va començar el 2017, any en que es va començar a detectar de forma clara l’aparició, al barri del Raval, de domicilis ocupats que es feien servir com a punts de venda i consum de substàncies estupefaents. El 2018 l’estratègia es va centrar en identificar les cúpules i els líders de les organitzacions criminals. Amb els casos BACARDÍ (2018), SURICAT (2019) i COLISEU (2020) es va aconseguir aturar l’alarma social gràcies a desarticular i ingressar a presó a una part important dels membres de les diferents organitzacions criminals.

La majoria dels punts desarticulats han pogut ser recuperats i lliurats a la seva legítima propietat o tapiats. Actualment, la vuitena de punts de venda existents són gestionats majoritàriament per persones d’origen dominicà.

 

Reforç de cara a la Copa Amèrica

El cos de Mossos d’Esquadra va presentar el 5 de juliol el Pla de Seguretat Integral per fer front als principals reptes de seguretat d’aquest estiu.

La nova promoció de 800 agents permetrà reforçar la presència policial especialment a una Barcelona preparada per a la celebració de la Copa Amèrica que preveu atreure més de dos milions i mig de visitants.

La celebració de la 37a edició de la Copa Amèrica, un esdeveniment esportiu de ressò internacional ha suposat la confecció d’un Pla Director de Seguretat, liderat pels Mossos d’Esquadra, que parteix d’un enfoc transversal i de qualitat de la seguretat en tots els àmbits, amb la participació de diferents operadors de seguretat públics i privats i l’organització de l’esdeveniment.

Aquest dispositiu comptarà també amb el reforç de 400 nous efectius que començaran la fase de pràctiques una vegada hauran finalitzat el curs de formació bàsica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Els 400 efectius restants de la nova promoció de mossos i mosses es destinaran a augmentar les plantilles de seguretat ciutadana a la resta de les regions policials.

 

Pla HELIOS per afrontar un estiu amb garanties

La implementació del Pla HELIOS a la RPMB permetrà garantir la seguretat de totes les persones que es trobin a la ciutat entre els dies 15 de juny i 3 de novembre de 2024, i vol aprofundir en l’augment de la visibilitat de patrulles al carrer i afavorir l’augment de la percepció de seguretat.

S’ha dissenyat tot un seguit de dispositius com per exemple els TREMALL, DAGA, OCI NOCTURN, AUTO, entre d’altres, en coordinació amb el Cos Nacional de Policia, la Policia Portuària i els operadors de seguretat privada amb l’objectiu de detectar i actuar de forma immediata sobre els delictes amb més incidència a la ciutat. Té diversos aspectes clau:

 

Redimensionament de l’Àrea Regional d’Investigació

La Regió Metropolitana de Barcelona aposta pel redimensionament de l’Àrea Regional d’Investigació (ARI). L’ARI es dividirà funcionalment en dues unitats, la Unitat Regional d’Investigació en Salut Pública (URISP) i la Unitat Regional Operativa Polivalent (UROP), aquesta última en la que s’integrarà el grup TITANI destinat a la investigació de robatoris violents de rellotges d’alta gama.

Aquestes dues unitat es redimensionaran amb la incorporació de nous efectius, en concret 3 sergents, 7 caporals i 49 agents.

Paral·lelament el dimecres 17 de juliol es va publicar a la plataforma de serveis de contractació pública l’anunci de licitació de les obres de rehabilitació integral de la Comissaria de Sant Martí situat al carrer Bolívia, 30-32 de Barcelona per valor de 28 M d’euros per adaptar-lo i convertir-lo en una ABP renovada al servei dels ciutadans i esdevenir en un futur proper l’edifici més significatiu dins de la RPMB.

 

Més control de l’incivisme a l’espai públic

Durant els primers 6 mesos de l’any la Guàrdia Urbana ha gestionat 278.471 incidents, dels quals 21.015 han estat relacionats amb l’incivisme.

Fa un any l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa el Pla Endreça per donar una resposta integral, transversal i coordinada per garantir l’excel·lència de l’espai públic de Barcelona. Un pla que recull tot un seguit de mesures concretes amb el seu calendari i que s’adapta als grans reptes de futur que té la ciutat, com el canvi climàtic o les desigualtats socials o l’incivisme.

Un dels objectius del Pla és prioritzar les accions d’autoritat per garantir el civisme a la ciutat i augmentar l’activitat sancionadora de les conductes incíviques mentre que paral·lelament s’està realitzant una revisió de l’Ordenança per fomentar i garantir la convivència a l’espai públic de Barcelona.

En el marc d’aquesta Ordenança s’han interposat 46.374 denúncies durant el primer semestre de l’any, de les quals més de 23.200 han estat per venda ambulant no autoritzada, sobretot relacionada amb la venda de begudes i aliments a l’espai públic, i més de 20.000 per consum d’alcohol al carrer.

 

Model Policial

El model policial que es vol per a la ciutat de Barcelona és un model basat en la proximitat, que fomenta un contacte directe i sincer entre la policia i la ciutadania per tal de potenciar la confiança, la col·laboració i la participació i aconseguir d’aquesta manera millorar la seguretat pública a la ciutat i la percepció de seguretat dels veïns de Barcelona.

 

Enquesta de Victimització de Barcelona

L’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB) es realitza amb caràcter anual des de l’any 1984. Es tracta d’un instrument per a la mesura de la delinqüència a la ciutat, que recull les informacions que aporten les persones que s’han vist afectades (les víctimes) i l’opinió dels ciutadans de Barcelona sobre la seguretat ciutadana i la convivència.

L’Enquesta investiga, per una banda, els fets objectius que han succeït als entrevistats en el decurs de l’any anterior, i per l’altra, la seva percepció de seguretat a la ciutat i al barri. Per aquest motiu, les dades referides als fets esdevinguts corresponen a l’any 2023, mentre que els indicadors de percepció responen a l’opinió de l’entrevistat en el moment de l’entrevista (2024).

Es poden consultar el resultats de l’enquesta en aquest link.





Paraules clau

Junta Local de Seguretat/