Servei de Premsa
28/11/2024
La Festa Major de Gràcia 2024 es prepara per unes festes més inclusives i amb una millor convivència
25/07/2024
Temps estimat de lectura: 9 minuts
- La celebració d’una nit tranquil·la el 18 d’agost sense concerts ni música amplificada busca recuperar el caràcter veïnal de la festa i una millor convivència amb el veïnat
- El lliurament de premis del concurs de guarniment de carrers es trasllada al dilluns 19 d’agost, passat el cap de setmana, per reduir les aglomeracions
- Augmenten també les activitats dirigides a col·lectius vulnerables, com les visites tranquil·les per a persones amb alta sensibilitat i mobilitat reduïda cada matí, i la programació de visites i rutes adaptades per amb persones amb discapacitat
- La Festa Major se suma a l’estratègia contra la soledat amb una estructura interactiva el 20 i el 21 d’agost a la plaça de Joanic i programació a la mateixa plaça i a la plaça del Sol – plaça del Folk
- El 20 d’agost tindran lloc els actes de memòria, amb el canvi de nom dels carrers d’Àgata Badia i Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla en lloc de les santes homònimes; així com la col·locació de les plaques als carrers centenaris que participen en els guarnits a Progrés i Puigmartí
- Com és tradicional, l’inici de la festa major el marcarà el pregó el 14 d’agost, a càrrec dels gegantons Torradet i Gresca, que celebren enguany el 25è aniversari
La Vila de Gràcia es prepara per celebrar aquest agost una nova edició de la Festa Major amb l’objectiu d’aconseguir una millor convivència i unes festes més inclusives amb els col·lectius vulnerables. La Fundació de la Festa Major i el Districte de Gràcia han treballat en el darrer any en noves mesures que persegueixen recuperar el caràcter veïnal de la festa, reduir les aglomeracions i les molèsties, així com potenciar els espais i activitats dirigides a col·lectius amb sensibilitats i necessitats especials.
La Festa Major de Gràcia se celebrarà entre el 14 d’agost, quan tindrà lloc el pregó, i el 21 d’agost. Enguany els pregoners seran els gegantons Torradet i Gresca, de la Fundació de la Festa Major i carregats per la Colla de Geganters de Gràcia , que aquest 2024 celebren el 25è aniversari. El pregó servirà per explicar la història de les figures, creades per la il·lustradora Mercè Galí i la dissenyadora i constructora Àngels Jutglar per representar el dia i la nit de la Festa Major i pensades per desfilar per sota els guarnits.
A nivell de cultura popular, aquest any destaca la presència com a colles convidades de dues de les colles més destacades del país. El cercavila de colles geganteres del 17 d’agost comptarà amb la presència de la Colla Gegantera del Carnaval de Solsona, i la diada castellera del diumenge 18 tindrà la participació destacada dels Castellers de Vilafranca.
- Nit tranquil·la sense música amplificada i un millor repartiment dels visitants
La principal novetat en el funcionament de la Festa Major és que la nit del 18 d’agost serà una nit tranquil·la, una mesura acordada pels organitzadors de les festes. D’aquesta manera, en aquest nit, no se celebraran concerts ni activitats amb so amplificat. La voluntat és aconseguir reduir una millor convivència amb el veïnat que no participa de les activitats nocturnes i alhora reduir l’afluència de gent en aquesta franja.
Amb un objectiu similar opera la segona principal novetat de les festes, que és la d’endarrerir uns dies el lliurament de premis del concurs de guarniment de carrers, celebrat tradicionalment el 17 d’agost. El lliurament de premis tindrà lloc passat el cap de setmana, el dilluns 19, de manera que durant els dies festius anteriors quan previsiblement hi hagi més afluència de gent, aquesta no es concentri als carrers guanyadors i es reparteixi per tots els guarnits de la Vila.
També per millorar la convivència, el Districte de Gràcia ha realitzat una campanya informativa entre els establiments de restauració sobre la normativa de venda de begudes a l’espai públic i durant els dies de festa major s’activaran els serveis d’inspecció en locals i terrasses amb l’objectiu d’endreçar la festa i reduir la pressió sobre l’espai públic.
Es recomana a la ciutadania arribar als espais de festa en transport públic i en modes sostenibles. El metro de Barcelona farà servei ininterromput dues nits seguides, de divendres 16 a les 5 hores fins a el diumenge 18 ales 24 hores, i s’habilitaran dispositius auxiliars de sentit únic als carrers on es concentra més gent per facilitar la circulació. Una mesura que serveix per garantir les condicions òptimes de seguretat, l’accessibilitat als diferents espais i millorar la fluïdesa circulatòria a l’interior dels carrers.
Del 15 fins al 21 d’agost, entre les 21.00 i les 05.00 hores, també es restringirà la circulació general de trànsit rodat dins del perímetre format pel passeig de Gràcia, c. Gran de Gràcia, pl. Lesseps (costat mar), travessera de Dalt, c. Escorial, travessera de Gràcia, c. Bailèn i c. Còrsega.
Com cada any es reforça el dispositiu policial de Guàrdia Urbana i de Mossos d’Esquadra, amb equips uniformats i de paisà que vetllaran pel control de la seguretat ciutadana, d’actes incívics, del consum de begudes alcohòliques i substàncies estupefaents a la via pública, de venda ambulant i de molèsties al veïnat.
- Visites tranquil·les cada matí i rutes adaptades per a col·lectius vulnerables
Per tal d’aconseguir una festa més inclusiva, els carrers guarnits reservaran la franja horària entre les 9.00 i les 11.00 hores a visites tranquil·les, de manera que es creïn les condicions i es prioritzi la visita de col·lectius especialment sensibles, com poden ser persones amb autisme o mobilitat reduïda.
En aquest sentit, també es reservaran espais per a persones amb mobilitat reduïda en actes de la plaça de la Vila de Gràcia i la plaça Trilla. En aquesta edició també es reforçaran i s’incrementaran fins a 20 les visites i rutes adaptades i d’altres activitats inclusives per a persones amb autisme, sordesa i ceguesa. Especialment per a les persones amb sordesa, es repetirà l’experiència en algunes activitats musicals amb motxilles que emeten vibració per tal que aquest col·lectiu també pugui gaudir-ne, alhora que es mantindrà la traducció a llenguatge de signes en certes activitats.
- Una festa major contra la soledat no volguda
La Festa Major de Gràcia se suma enguany a l’Estratègia municipal contra la soledat no volguda amb la instal·lació els dies 20 i 21 d’agost d’una estructura interactiva a la plaça de Joanic per tal de conscienciar i a veïnat i visitants d’aquesta problemàtica. L’estructura consisteix en un panell efímer amb el test UCLA, un test per reconèixer la soledat, amb l’objectiu de sensibilitzar i desestigmatitzar sobre el sentiment de la soledat, fruït de la iniciativa de la Fundació de la Festa Major de Gràcia per arribar a les persones que se senten soles.
Alhora, la programació de la festa preveu activitats específiques tant dirigides a la gent gran que viu sola com al públic en general per crear consciència a la mateixa plaça de Joanic i a la plaça del Sol, rebatejada durant les festes com la plaça del Folk. Els mateixos 20 i 21 d’agost la programació d’aquests dos espais s’implicarà d’una manera activa vers la sensibilització, la normalització i l’acció positiva contra les soledats no desitjades en els veïns i veïnes de Gràcia.
- Festa Major de Gràcia i la participació de la infància
La Festa Major de Gràcia, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona – Districte de Gràcia, en el marc del Pla d’Infància de la ciutat, incorpora d’una manera compromesa la mirada de la participació de la infància, en tant que no només receptors i receptores de les activitats i espectacles que s’hi desenvolupen.
En aquesta edició, es signifiquen aquells carrers i espais de festa en els quals la participació en el disseny, planificació i organització dels programes i guarnits, han comptat amb la participació de nens i nenes, a través de les Comissions de Festes, mentre es va avançant en el reconeixement dels drets dels infants.
- Memòria històrica: feminització del nomenclàtor de Gràcia
El 20 d’agost la Vila celebrarà una jornada de memòria amb el canvi de nom dels anomenats carrers de les santes, Santa Àgata, Santa Magdalena i Santa Rosa, que es canviaran pel nom que haurien hagut de portar des d’un principi i no van ser: Àgata Badia i Puig-rodon, Magdalena E. Blanc i Rosa Puig-rodon Pla. Totes elles eren les familiars de l’antic propietari dels terrenys sobre els quals es van urbanitzar els carrers, Antoni Trilla, i la restauració respon a l’estratègia municipal de feminitzar el nomenclàtor i reparar el fet que, antigament, en lloc d’optar pels noms reals de les dones, com sí es feia amb els dels homes, s’emmascaraven darrere de les santes. Aquest canvi de nom va ser una iniciativa de la Taula de Memòria de Gràcia aprovada pel Districte el mandat passat.
- Progrés i Puigmartí, carrers centenaris
Per segon any, la Vila de Gràcia retrà homenatge i farà un acte de memòria per reconèixer l’esforç històric de generacions de graciencs i gracienques que any rere any i en fa més de cent han contribuït amb els guarniments a fer gran la Festa Major. Si l’any passat es van col·locar plaques commemoratives als carrers de Verdi i de Mozart, enguany el reconeixement recaurà als carrers del Progrés i de Puigmartí, en homenatge al veïnat que des de fa més 100 anys decora el carrer per Festa Major. El registre documental data els primers decorats dels carrers Progrés i Puigmartí en el primer terç del segle XX.
- Unes festes segures i lliures de violències masclistes
La Festa Major de Gràcia 2024 vol tornar a ser una festa segura i feminista, una festa lliure d’agressions sexistes, treballant la prevenció i amb la inclusió del punt lila a la plaça de la Revolució, que oferirà assessorament, informació i suport per fer front a possibles situacions d’abús o agressió masclistes i LGTBI-fòbiques.
L’objectiu és prevenir els possibles casos d’assetjament sexual i atendre i assessorar les persones que pateixin violències masclistes, LGTBI-fòbiques o sexuals a l’espai públic en el context de festa major. Aquest punt consta d’un espai que permet oferir una atenció acurada i en un entorn còmode i de confiança a aquelles persones que han patit qualsevol tipus de violència o bé volen rebre informació i assessorament. També com a mesura de sensibilització, la programació de l’espai Dones del 36, com en anteriors edicions, comptarà amb programació feminista.
Enguany tornen a establir-se per part de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tres itineraris segurs per prevenir qualsevol tipus de conducta delictiva i contra la llibertat sexual:
- Itinerari 1: Plaça de Lesseps – Gran de Gràcia – Diagonal
- Itinerari 2: Plaça de Gal·la Placídia – Trav. Gràcia – Joanic – Bruniquer
- Itinerari 3: Plaça de Lesseps – Torrent de l’Olla – Còrsega
En matèria de prevenció, també es consolida el punt d’atenció i assessorament sobre drogues adreçat a joves, situat a la plaça de la Revolució. Si l’any passat aquest punt va consistir en una prova pilot durant tres jornades, enguany el servei s’estén per tots set dies de Festa Major.
- La Festa Major a la Plaça del Sol
L’Associació Cultural TRAM, programa, un any més, la programació de música folk i d’arrel a les Festes de Gràcia, que té lloc a la Plaça del Sol. Adreçada a tots els públics i amb una àmplia programació musical, no oblida la rumba amb Sabor de Gràcia.
- La Festa Major a la Plaça de les Dones del 36
L’espai de la Plaça de les Dones del 36 rep programacions del Consell de Dones de Gràcia, la Fundació Orfeó Gracienc, el Culturista o la Plataforma de Luis Eduardo Aute, en una proposta que busca el públic familiar i infantil, i també adult amb una mirada feminista i inclusiva.
- Mostra Policial GUB i CME
El dilluns 19 d’agost, de 10 a 14 hores, per Primera vegada al Pla de Nicolas Salmeron, la Guàrdia Urbana de Barcelona i el Cos de Mossos d’Esquadra realitzaran una exhibició dels diferents vehicles i material policial. La jornada comptarà amb activitats infantils i la intervenció de la secció canina de la Guàrdia Urbana.
- Fira d’artesans i fira d’atraccions
Del 15 al 21 d’agost, de 12 a 23 hores, tindrà lloc la fira d’artesans a la plaça de la Virreina i a la plaça del Diamant.
Per la seva banda, els Jardinets de Gràcia tornen a acollir la fira d’atraccions, del 9 al 21 d’agost. Els horaris són dels dies 9 al 14, d’11 a 23 hores, i del dies 15 al 21, d’11 a 2 hores.
Paraules clauFesta Major de Gràcia 2024/