Barcelona aprova incrementar el recàrrec turístic al màxim permès de 4€ : Servei de Premsa

Barcelona aprova incrementar el recàrrec turístic al màxim permès de 4€

26/07/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat provisionalment la modificació de l’Ordenança Fiscal 2.2 que regula el recàrrec de la ciutat de Barcelona sobre l’Impost d’Estades en Establiments Turístics i apujar-lo fins al màxim permès de 4€. A l’espera de l’aprovació definitiva passat l’estiu, hi ha hagut un ampli acord per fer aquesta pujada, que ha comptat amb el suport del Govern municipal, BEC, Trias per Barcelona i ERC i els vots en contra del PP i Vox.

El tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme, Jordi Valls, ha subratllat “que el turista és un ciutadà temporal que fa un ús intensiu dels serveis públics, i per tant, “amb la seva contribució ha de finançar la neteja, la seguretat, l’enllumenat o el transport públic  i ajudar a mantenir la qualitats dels serveis”.

Valls ha explicat que aquests recursos “també serviran per finançar el Pa d’Espais de Gran Afluència (EGA), que tenen com a objectiu “generar més convivència perquè l’activitat turística no expulsi l’activitat quotidiana als barris”. Valls ha avançat la voluntat del govern municipal “d’anar més enllà, i demanar al nou govern de la Generalitat que elimini el topall legal que limita el recàrrec municipal” i ha lamentat que tot i el suport majoritari que avui ha rebut la proposta, no s’aprovés quan es va presentar ara fa nou mesos amb les Ordenances Fiscals. “Hem perdut nou mesos”, ha dit.

La nova ordenança que avui s’ha tramitat incrementa fins a 4€ el recàrrec municipal per a totes les tipologies d’establiments, que actualment està fixat en 3.25€ per persona i nit. Un increment que, segons quan entri en vigor, podria suposar per a l’Ajuntament fins a 20M€ més de recaptació a l’any, consolidant la fiscalitat turística como el tercer ingrés més important per a les arques municipals. Fins ara, i sense aquesta pujada del recàrrec, la previsió de recaptació pel 2024 és de 95M€ en total, sumant els 75M€ previstos del recàrrec i els 20M€ que pertoquen a la ciutat de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics (IEET), que ingressen al 50% Generalitat i Ajuntament.

El tràmit d’avui arriba després del debat al Plenari del mes de juny, on va haver-hi una àmplia majoria de grups municipals a favor d’aquesta mesura que ha de contribuir a la gestió del turisme i reduir l’impacte que té en el dia a dia de la ciutat.

Aquest increment de la recaptació ha de servir per incrementar el retorn social del turisme i  finançar serveis ordinaris de la ciutat, com la neteja, la seguretat, l’enlluernament públic o el transport, atès que els visitants fan un ús intensiu de certs serveis públics de Barcelona. També contribuiran a finançar el Pla d’Espais de Gran Afluència (EGA), per gestionar aquelles zones amb més ocupació o saturació de persones i contribuir a millorar la convivència entre veïnat i visitants amb mesures com l’increment del nombre d’agents cívics, la millora de l’espai públic, la gestió dels fluxos de turistes, o afavorint una dinamització del comerç local en aquests espais. Per últim, part de la recaptació de recàrrec anirà destinada a projectes que fomentin l’atracció i celebració de fires i congressos que ajudin a diversificar l’economia de la ciutat, aportin valor a l’economia de la ciutat i afavoreixin el seu dinamisme.

Amb aquest increment del recàrrec, Barcelona arriba al màxim legal que permet la normativa de la Generalitat de Catalunya. Ara un cop fet aquest tràmit, l’ordenança tindrà un tràmit d’exposició publica abans de poder ser aprovada definitivament al setembre o l’octubre.

En funció de la data d’aprovació final i publicació, el recàrrec amb les noves tarifes es liquidarà l’1 d’octubre de 2024 o l’1 d’abril de 2025.

 

 





Paraules clau

taxa turística/