L’Ajuntament permetrà ampliar l’horari d’obres en cas d’alerta per onada de calor per poder evitar les hores centrals del dia : Servei de Premsa

L’Ajuntament permetrà ampliar l’horari d’obres en cas d’alerta per onada de calor per poder evitar les hores centrals del dia

30/07/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

 

Davant de l’increment de temperatures generalitzat els darrers anys i la successió més recurrent d’episodis d’onada de calor, l’Ajuntament de Barcelona, a través d’un decret d’alcaldia, autoritzarà que els horaris de les obres puguin adaptar-se a aquesta circumstància en cas de situació d’alerta o d’emergència i es prioritzi el benestar, la salut i la seguretat dels treballadors i treballadores.

L’Ordenança del medi ambient de Barcelona preveu que l’horari de treball de les obres ha d’estar comprès entre les 8.00 hores i les 18.00 hores per a les obres de serveis i canalitzacions, i entre les 8.00 hores i les 21.00 hores per a la resta d’obres, sempre de dilluns a divendres. També segons l’ordenança, l’horari de funcionament de la maquinària està fixat entre les 8.00 hores i les 20.00 hores i només en casos especials es podrà variar aquest horari.

 

 

Amb la nova regulació, sempre i quan l’Agència Estatal de Meteorologia o l’òrgan competent activi el pla d’actuació per onada de calor pertinent en fase d’alerta o d’emergència, es permetrà ampliar aquest horari de manera que es puguin iniciar una hora abans, a les 7.00 hores, i es permeti a totes les obres acabar a les 21.00 hores. En qualsevol cas, l’ús de maquinària o la realització de treballs sorollosos haurà de tenir lloc entre les 8.00 hores i les 20.00 hores.

Aquesta nova regulació s’emmarca en la normativa estatal que obliga a prendre les mesures adequades per a la protecció de les persones treballadores davant de qualsevol risc relacionat amb fenòmens meteorològics adversos, incloent les temperatures extremes, adaptant les condicions de treball, inclosa la reducció o modificació de les jornades laborals.

 

Pla Calor

Des del 15 de juny, l’Ajuntament de Barcelona té activat el Pla Calor en fase preventiva, un pla que es mantindrà actiu fins al 15 de setembre. Durant aquest període els equips tenen tots els dispositius a punt per si s’activen alertes específiques de calor i es posen en marxa els recursos municipals per a la ciutadania en general. L’excés de calor i la calor sostinguda tenen efectes negatius provats sobre la salut de les persones, especialment les més vulnerables com la gent gran, els nadons o les persones que tenen algun tipus de malaltia crònica. És per això que el consistori desplega un pla amb recursos per a la ciutadania durant els mesos d’estiu, com la posada en marxa de 350 refugis climàtics, o l’activació de mesures de protecció dels treballadors i treballadores municipals.

També en el cas de personal municipal, destaca l’avançament de l’horari dels serveis per reduir l’exposició a la calor durant les hores centrals del dia i adaptació de la jornada laboral per reduir el nombre d’hores d’exposició. Aquesta mesura s’acompanya de la revisió del vestuari, per introduir peces que protegeixin i alhora siguin fresques, i la instal·lació d’aires condicionats portàtils en centres de treball sense refrigeració.

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà un cop més com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor. Aquesta operativa està adaptada als criteris establerts per la Generalitat de Catalunya, que entre altres aspectes implica tenir en compte les temperatures diürnes i nocturnes.





Paraules clau

horari d’obres/ pla calor/