[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona endega un projecte pilot d’estimulació cognitiva i sensorial amb tecnologia immersiva per a les persones grans : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona endega un projecte pilot d’estimulació cognitiva i sensorial amb tecnologia immersiva per a les persones grans

10/08/2024



Temps estimat de lectura: 5 minuts

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat un projecte pilot d’estimulació cognitiva per a persones grans que s’atenen al Centre de Dia Casa Bloc de la ciutat amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida de la mà de la tecnologia immersiva, aquella que intenta imitar una experiència real a través d’una rèplica digital. La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, assegura: “Aquest projecte fa possible l’ús de la tecnologia per impulsar un envelliment actiu i saludable, basat en la participació de la gent gran”. Afegeix que des del Govern Municipal es treballa “per garantir l’autonomia de les persones grans, respectant la seva dignitat i les seves aspiracions i des d’un enfocament basat en els drets humans”.

 

 

 

 

Aquest projecte busca potenciar l’envelliment actiu de les persones usuàries del Centre de Dia Casa Bloc, ha estat possible gràcies a una millora presentada en la contractació per l’empresa adjudicatària del servei Eulen. Està adreçada a persones d’entre 70 i 90 anys amb situacions diverses com el deteriorament cognitiu de lleu a sever, tot entrenant les seves capacitats cognitives i sensorials, millorar el seu benestar emocional afavorint espais per promoure activitats relaxants, de reminiscència per connectar amb els seus records i millorant l’estat anímic i reduint l’alteració emocional, així com preservar els vincles relacionals entre les persones usuàries del centre i els seus familiars tot potenciant experiències positives.

Aquest projecte consisteix en la realització d’intervencions d’entre 45 i 60 minuts de durada combinant diferents activitats immersives i exercici físic. Les activitats immersives es fan amb el projector de realitat immersiva MK360+ de l’empresa catalana Broomx que permet portar a terme teràpies d’estimulació cognitiva, sensorial i física de les persones amb demència a través de la realitat immersiva, sense necessitat d’utilitzar ulleres de realitat virtual.

 

De la Sagrada Família a La Pedrera

Aquesta eina transforma qualsevol habitació en un entorn diferent mitjançant projeccions a parets i sostre, creant una sensació d’immersió visual molt estimulant i permetent la interacció amb els diferents programes a través d’una aplicació de mòbil. Les activitats consisteixen en la projecció de vídeos on cadascun mostra un lloc significatiu i emblemàtic de Barcelona, fent així un recorregut per la ciutat: el barri de Sant Andreu, on es troba l’equipament, llocs emblemàtics de la ciutat (la Sagrada Família, La Pedrera, el Palau de la Música, el Parc Güell, etc), mercats municipals i pobles d’origen. D’altra banda, també es proposen activitats vivencials en ambients exteriors coneguts o desconeguts per a les persones usuàries, com muntanyes i conducció d’un cotxe. Les sessions són dissenyades i conduïdes per la terapeuta ocupacional i la psicòloga del centre, i es treballa tant amb les persones ateses com amb els seus familiars.

 

Envelliment saludable

L’atenció i cura de les persones grans s’està transformant ràpidament, i les solucions tecnològiques ofereixen noves oportunitats per donar resposta a nous reptes i necessitats derivades de l’envelliment de la població, a través de la millora de l’atenció i la cura de les persones grans en centres de dia i sociosanitaris. Les noves generacions, més exigents i digitalitzades que mai, requeriran cada cop més d’instruments tecnològics i teràpies innovadores per aconseguir un envelliment saludable, i la tecnologia immersiva és una d’aquestes innovacions que s’ha demostrat eficaç per portar a terme tota una sèrie de teràpies d’estimulació cognitiva i de benestar emocional d’una forma intuïtiva i motivadora tant per les persones usuàries com pels professionals, i amb resultats inicials molt destacables i prometedors.

 

Un programa fill de la covid

Aquest projecte s’emmarca en un programa més ampli configurat com a solució front als problemes que comportava la pandèmia per a les persones grans. Aquest es va iniciar després del confinament a les quatre residències municipals (Francesc Layret, Josep Miracle, Parc del Guinardó i Fort Pienc) i al centre dia Fort Pienc. Des d’aleshores s’ofereix Musicoteràpia amb l’entitat Música i Alzheimer, així com activitats d’apropar els Museus de la ciutat als residents amb l’entitat Apropa Cultura i activitat de passeig amb bicicletes adaptades amb l’entitat Bicis sense edat. Durant l’any 2021 totes les activitats van continuar amb els mateixos paràmetres i el 2022 va augmentar el nombre de grups i oferta i es va afegir a tots els centres l’activitat de La Dansa s’Apropa, en col·laboració amb el Mercat de les Flors. Avui s’hi ha sumat aquest Projecte d’activitats d’estimulació cognitiva amb l’ús de la teràpia immersiva.

El conjunt del programa està contribuint a la  millora de la qualitat de vida de les persones grans residents – eleva l’estat d’ànim, promou la comunicació, augmenta les relacions interpersonals, facilita l’aprenentatge, el moviment i l’expressió, el sentiment de pertinença i ajuda a enfortir els vincle, així com augmenta la seva connexió amb l’entorn-. També ha introduït la participació de familiars de les persones residents que ha fomentat la implicació en la dinàmica de l’activitat i la interrelació personal.

Amb el pas del temps s’ha demostrat, com mitjançant la col·laboració i el co-lideratge amb les diverses entitats culturals, s’han aconseguit grans beneficis per al col·lectiu destinatari i, això ha permès mantenir activa la seva ment i el seu cos, i en general el seu estat anímic. Aquesta transferibilitat posa en valor altres enfocaments alineats amb el model d’atenció centrat en la persona que trenca amb models residencials més tradicionals.

 

 

Material audiovisual

Declaracions en vídeo de la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva

Declaracions en àudio de la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva

Fotografies sessió immersiva Casa Bloc





Paraules clau

Centre de Dia Casa Bloc/ tecnologia immersiva/