Formació, salut, sexualitat i esports centren la majoria de consultes juvenils rebudes pels serveis d’atenció municipal : Servei de Premsa

Formació, salut, sexualitat i esports centren la majoria de consultes juvenils rebudes pels serveis d’atenció municipal

11/08/2024



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els serveis municipals que atenen els joves de la ciutat informen, orienten i acompanyen les persones joves en els processos de transició vinculats al seu projecte vital, i alhora faciliten el coneixement i l’accés als recursos del seu entorn.  Els serveis agrupats sota el paraigua Joves de Barcelona, que acull recursos per a persones de 12 a 35 anys, es troben desplegats a tots els districtes, amb 18 punts Joves de Barcelona distribuïts per tota la ciutat i amb presència estable també a 86 instituts.

Sobre les temàtiques principals de les consultes rebudes al llarg del curs 2023-2024, destaquen, en un primer nivell, les de caire acadèmic o de formació (29%), les de salut, sexualitat i esports (15%), treball (9%) i informació de servei (8%). A banda, també es donen consultes de les temàtiques en què el servei ofereix una atenció més especialitzada o de segon nivell al voltant de temes acadèmics, laborals i d’emprenedoria, mobilitat internacional i habitatge.

El comissionat de Polítiques d’Infància, Adolescència, Joventut i LGTBI, Javier Rodríguez, celebra, en el Dia Internacional de la Joventut aquest dilluns, que els serveis municipals vetllen per satisfer les inquietuds dels joves i resoldre les seves necessitats i interessos de la mà de les diferents propostes agrupades sota el conjunt de recursos gratuïts Joves Barcelona. “Acompanyem els nostres joves en la cerca d’habitatge i feina, formació acadèmica i benestar emocional, entre altres”, destaca el comissionat.

En concret, els serveis agrupats en el marc de Joves de Barcelona han recollit un total de 199.297 usos durant el curs 2022-2023, dada un 20% superior respecte del curs 2022-2023.

Pel que fa als canals d’atenció, el 85% de les atencions van fer-se en format presencial, fet que suposa un increment del 41% respecte de les atencions presencials durant el curs 2022-2023. Però també hi ha un augment significatiu en els canals telemàtics, principalment a través de WhatsApp i les diferents xarxes socials, que han incrementat el seu ús en un 21%, tot i haver augmentat ja en gairebé un 200% el curs anterior, amb la posada en marxa de l’estratègia comunicativa Joves de Barcelona.

Pel què fa als usos de tancament de curs de l’Aquí t’escoltem, el servei de d’escolta emocional adreçat a adolescents de 12 a 20 anys, que es troba desplegat a tots els districtes de la ciutat, s’ha atès individualment, amb el servei individual de psicologia, un total de 2.927 usos (un 0,5% més que l’any passat) entre un total de 1.215 persones (amb 910 dones, 290 homes i 15 persones no binàries). Pel que fa a l’atenció grupal, ha registrat 20.992 usos (un 60% més que el curs passat) entre un total de 19.508 joves (10,034 dones, 9.221 homes i 254 persones no binàries).

Des de Joves de Barcelona durant aquest curs també es va participar al Saló de l’Ocupació (2.535 usos, més del doble d’atencions i consultes que a l’edició anterior) i el Saló de l’Ensenyament (6.231 usos, 66% d’increment respecte de l’any anterior) i es van dur a terme diferents accions de gran format.

En concret, l’In-forma’t ha registrat 7.739 usos; la jornada Mou-te per l’esport ha tingut 135 participants, el Cicle d’activitats sobre voluntariat 331 usos i s’han dut a terme altres assessories. Més en detall, des d’aquests serveis s’ha ofert ajuda a les preinscripcions (345 usos), ajuda a la gestió de beques (1.812 usos) i ajuda a l’ajuda del lloguer (155 usos).

D’altra banda, en el marc de l’Estiu Adolesc100, entre el 25 de juny i el 12 de juliol s’han dut a terme més d’un centenar d’activitats i tallers gratuïts, pensats per a joves d’entre 12 i 18 anys. El programa dona continuïtat a la tasca que els i les professionals del servei realitzen durant l’any en els centres educatius, proposant activitats que puguin donar resposta a demandes o necessitats expressades pels i les adolescents o donant suport a activitats existents als territoris.

S’ha comptat amb una proposta d’activitats adaptada als interessos expressats de les adolescents, propostes recollides en un qüestionari interessos realitzat a principis del curs 2023-2024 als centres d’educació secundària de la ciutat que disposen del servei estable (es van recollir 15.286 respostes), i ampliant les demandes de grups motors que han sorgit durant el curs, així com les inquietuds recollides en les consultes al pati.

Les activitats s’han realitzat en Espais Joves, espais municipals i espais públics, per tal de potenciar el coneixement de l’entorn i dels serveis. En aquesta edició d’estiu s’han programat un total de 159 activitats, en les quals han participat 1.689 joves, un augment del 72% respecte de l’any anterior.





Paraules clau

Aquí t’escoltem/ Dia Internacional de la Joventut/